Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

Yapılan araştırmalar son yıllarda Türkiye’de ve dünyada bebeklere anne sütü verilme oranlarının hızla düştüğünü, bunun yerine pirinç unu ve bebe bisküvisi gibi katı gıdalara ağırlık verildiğini gösteriyor. Oysaki bu durum bebeğe sadece kilo aldırıyor, onu sağlıklı yapmıyor. Konuyu Dr. Yalım Üner’le konuştuk.

Haberin Devamı

Pirinç unu neden tercih ediliyor?

Bunun çeşitli nedenleri var. Meselâ ekonomik nedenler... Evde ne zaman ekonomik bir sorun olsa annelerin ilk vazgeçtiği besin mamalar oluyor. Onun yerini pirinç unu alıyor. Geçmişten gelen alışkanlıklar da var. “Biz nasıl büyüdük sanki…” denilerek pirinç unuyla lapalar yapılıp bebeğe veriliyor. Türkiye’de Nutricia Anne Bebek Beslenmesi’nin bu yıl yaptığı tüketici araştırmasına göre 0-2 yaş dilimindeki bebeklerin ek gıda ve pirinç unuyla beslenme oranında aşırı bir yükselme olduğu gözlemlendi. Araştırma sonucuna göre ilk 6 ayda bebeklerin %23’ünün midesini katı gıdalarla dolduruyoruz. Bu çok tehlikeli…

Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

Haberin Devamı

Nasıl bir beslenme süreci olmalı peki?

Bebek beslenmesinde ilk 1000 gün çok önemlidir. Çünkü bu dönemde hayat boyu sürecek olan sağlığın temelleri atılıyor. Bu nedenle bu süreçte bebeğin hatasız beslenmesi gerekiyor, çünkü geri dönüşü yok! Bebeğe ilk 6 ay mutlaka sadece anne sütü verilmeli, 6 aydan sonra ise anne sütüyle birlikte ölçülü miktarda ek gıda verilmeli.

Anne sütünün az verilmesi nelere sebep oluyor?

Anne sütü öylesine zengin ve eşsiz bir besin ki, onun yerine konulabilecek hiçbir katı gıda yok. Örneğin anne sütünde mineraller, yağlar, prebiyotik lifler var ve bu içerikler bebeğin sindirim ve bağışıklık sisteminin gelişmesine desteklenmesine yardımcı oluyor. Ancak pirinç ununda bunların hiçbiri yok! Bebeğe sadece karbonhidrat vermiş oluyoruz. Bebeğin kilosu artıyor, bedeni büyüyor, ama sağlığı gelişmiyor, zihni gelişmiyor. Çeşitli gerekçelerle bebeğe anne sütünün verilmemesi veya az verilmesi, çocuğun en yararlı besinlerden mahrum kalmasına sebep oluyor.

Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

Ancak bu söylediğiniz pek çok annede pişmanlık yaratabilir…

Haklısınız, ancak anne sütünün verilmemesi bebeğin beyin gelişimini bile olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda anne sütü verilen bebeklerin daha zeki olduğu gözlemlenmiş, bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu ortaya çıkmış. Formül çok basit! Doğa zaten bize anne sütünü vermiş. Kesmenin hiçbir mantığı yok. Anne sütü gelmiyorsa bile gelebilir veya doktor kontrolünde devam sütleri kullanılabilir. Lütfen hiçbir aile anne sütünden vazgeçmesin.

Haberin Devamı

ÇOCUĞA MAHREMİYET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR?

Çocuklara mahremiyet eğitiminin 0-6 yaş diliminde verilmesi, onun gelecek yaşantısı için çok önemli. LC Waikiki Aile Buluşmaları'nın altıncı durağı olan Mardin'de Psikolojik Danışman ve Cinsel Eğitim Uzmanı Dolunay Kadıoğlu ve LC Waikiki Ürün Kalite Güvence Müdürü Arzu Konyalı ile konuştuk. Söyleşiden sonra herkese Hürriyet Kitap'tan çıkan ve editörlüğünü benim yaptığım 200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi kitabımızı armağan ettik. Buluşmalarımız devam ediyor. Kasım ayındaki durağımız Eskişehir olacak.

ÇOCUKLAR ‘YERLİ KARAKTERLERLE’ YAZIP ÇİZİP OYNAYACAK

Son yıllarda yerli çizgi film karakterleri konusunda bir hayli çalışma var. Pepee’nin başlattığı atakla birçok firma yeni karakterler üretme yarışına girişmişti. Bu güzel gelişmeler yerli karakterlerin önemini sorgulamamız için de olanaklar yarattı. TRT Çocuk ise kurulduğu günden bu yana yerli çizgi film karakterleri konusunda oldukça umut verici gelişmelere imza atarak, çocukların dünyasına yepyeni çizgi karakterlerin girmesine önayak oldu. Şimdi bu gelişmeler bir adım daha ileri taşınarak, yerli karakterlerle oyuncak ve kırtasiye malzemesi üretilmesine karar verildi. Adel Kalemcilik bundan böyle TRT Çocuk kanalında yayımlanan 11 çizgi filmin kahramanlarının olduğu kırtasiye ve oyuncakları üretecek.

Haberin Devamı

Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

HADİ ANNE GİDELİM

Ben ne söylerim çocuğum ne anlar?

Çocuklar Kidzmondo’da meslekleri deneyimlerken, anne babalar Pedagog Gözde Erdoğan’dan çocukla sağlıklı iletişim kurmanın yollarını öğrenecekler.

Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Yarın
Saat: 14.00
Fiyat: 80 TL
Tel: (0212) 348 10 00

Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

İbiş Şenlikli Yazıhane’de

Geleneksel kukla tiyatrosu İbiş, yepyeni macerasıyla İstanbul Oyuncak Müzesi’ni ziyaret eden küçük ziyaretçiler için sahnede.

Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 13.30
Fiyat: 35 TL
Tel: (0216) 359 45 50

Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

Küçük mohikanlar

Bu atölyede çocuklar mohikanları öğrenecek ve mohikan kültürü oyunlarına katılacaklar.

Yer: Eskişehir-Masal Şatosu
Tarih: Yarın
Saat: 14.30
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0222) 300 00 16

Haberin Devamı

Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

Bremen mızıkacıları

Çocukların çok sevdiği Bremen Mızıkacıları hikâyesi, eğlenceli bir tiyatro oyunuyla sahnede.

Yer: İzmir-Gazi Ortaokulu
Tarih: Bugün
Saat: 13.00/14.30
Fiyat: 23,50 TL
Tel: (0232) 364 80 14

Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

HAFTANIN KİTABI

‘Filozof Meşe’ kitabı çocuklara, herkesin üzerine düşen görevi yaptığında her şeyin daha güzel ve eğlenceli olduğunu anlatıyor… Çocuklar çok sevecek.

Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Yazar: Anooshirvan Mianji
Tür: Roman
Sayfa: 60
Fiyat: 13 TL

Bebeğin besini pirinç unu değil, anne sütüdür

Yazarın Tüm Yazıları