Paylaş
“İstemek, başarmanın yarısıdır. Çalışmaksa tamamı...” diyordu o da.
Ve dediği gibi oldu, Umut Kuzey şu anda müzik dünyasının kalbinin attığı, hem de güm güm attığı 6 festival yapıyor.
Müzik dünyası onu konuşuyor, alkışlıyor, çünkü o “müzik bitti” denilen bir dönemde sanatçıları onbinlerle buluşturuyor.
Amacı festival ruhunu ülkenin dört bir yanına taşımak.
Bu yıl ilk festivali Adana’da yaptı.
Çukurova Rock Festivali’ne gidememiş, video ve fotoğrafları görünce çok da pişman olmuştum.
Neyse ki Samsun Gençlik Festivali’ne yetiştim.
Sırada 5-9 Temmuz’da Kuşadası Gençlik, 4-6 Ağustos’ta Kuşadası Yabancı, 24-27 Ağustos’ta Zeytinli Rock, 12-14 Ekim’de Anki Rock festivalleri var.
Magazin Konseyi olarak, Zeytinli Rock Festivali için çadırımız şimdiden ayrıldı bile.
Konsey ağustosta bir hafta festivalden yayın yapacak.
Samsun Gençlik Festivali’nden notlar
- Adana’da Çukurova Rock Festivali’ni 3 günde 30 bin kişi izlemişti. Samsun’da satışlar son anda atak yaptı, 3 günde 40 bin kişiye ulaştı.
- Rock müziğin ağırlıkta olduğu ama Selda Bağcan gibi rock festivali ruhuna uygun sanatçıların da sahne aldığı festivalde Teoman’dan Şebnem Ferah’a, Manga’dan Athena’ya, Cem Adrian’a pek çok solist ve grup sahneye çıktı.
- Karadeniz’in bilet satılan ilk büyük müzik festivali olarak tarihe geçen Samsun Gençlik Festivali, Sheraton’ın plajında yapıldı. Paylaşılan video ve fotoğraflardan sonra otel zincirinin yurtdışındaki şubelerinden tebrik mesajları geldi. Yönetim daha şimdiden seneye yan arsadaki Fener Plajı’nı da ekleyip festivali büyütelim diyor. Çünkü gençler bu yıl festival alanına sığmadı.
- Kapılar öğlen 13.00 gibi açıldı ve o saatte bile kapıda uzun kuyruklar vardı.
- Yağmur çamur dinlemeden canlı yayın yapan Kral Pop TV (Can Bozoklar ekibi) ve Milyon TV ekibi de şaşkındı, böyle bir topluluk ve coşku görmediklerini söylediler.
- 19 Mayıs haftasına denk gelen festival Türk Yıldızları ile Solotürk gösterisine de sahne oldu. Uçaklar dönüşlerini festival alanının üzerinden yaptı.
- Festivalin yapıldığı otelin önünde, Atatürk’ün Samsun’da kullandığı Lincoln marka aracın karoser ustası Enver Yıldırım tarafından hazırlanan bir kopyası vardı. Araç ilgi odağı oldu. Konser öncesi herkes önünde fotoğraf çektiriyordu.
- Sahne aralarında çalan müzikler festival ruhuna gayet uygundu. Özellikle The Doors seçimlerine bayıldım, Jim Morrison’ı duymak iyi geldi.
- Selda Bağcan, Hakkari’de askerliğini yapan bir gencin Samsun’da yaşayan kız arkadaşına selamını ileterek büyük alkış aldı.
- Teoman ve Şebnem Ferah ilk kez bir festivalde aynı gece arka arkaya sahneye çıktı.
- Festival, Samsunspor’un ligde kalmayı garantilediği ve şehirde bayram havası yaşandığı haftaya denk geldi. Bu başarıyı sahneden kutlayan Manga’nın solisti Ferman Akgül, Samsunspor atkısını takmayı ihmal etmedi.
- Pinhani, repertuvarına Karadeniz türküleri ekledi. Solisti Sinan Kaynakçı da sahnede tulum çaldı.
- Seyirciler sanki çıkacak grup ve sanatçıları çalışıp gelmişti. 10 binler her şarkıya eşlik eder mi? Ettiler.
- Festival izleyicilerinden yanlarında tulum getirip aralarda kendi müziklerini yapanlar ve kendi seyircilerini oluşturanlar da vardı.
- Festival boyunca hem gençler hem de sanatçılar tarafından en çok söylenen eser İzmir Marşı oldu.
- Rock konserlerinde gaza gelinip gitar parçalanır. İskender Paydaş yeni bir konsept geliştirdi. Konserde kalabalığın enerjisiyle klavyeleri kendi etrafında çevirince olanlar oldu, iki dev klavye, bir mikrofon yere düştü ve parçalandı.
Teoman, Şebnem için düştü
Bu başlık nasıl açıklanır bilmiyorum.
Ama Samsun Gençlik Festivali’nin kapanış gecesinde yaşanan aynen buydu.
Yağmur altında gerçekleşen konserlerde, Teoman öncesinde Şebnem Ferah sahneye çıkmıştı.
Yağan yağmura rağmen seyirciye yakın olmak için öndeki platforma gelince, ıslak zeminde ayağı kaydı ve düştü.
Orkestra da kendini yere atarak ortamı daha da ilginç hale getirdi.
Çıtayı biraz daha yükselten kişi ise sonradan sahneye çıkan Teoman oldu.
Şebnem Ferah, kuliste Teoman’a düştüğü için çok üzüldüğünü söylemiş, Teoman da onun kendini iyi hissetmesi için bir mizansen hazırlamış.
Dördüncü şarkısından sonra “Ben bu hareketi yapmazsam sahneye çıkmayacağını söyledi” dedikten sonra öndeki platforma çıktı ve kendini yere bıraktı.
Bilerek düşmek zordur, çok da iyi başardı. Ve alkışlarla sahneye Şebnem Ferah geldi.
Birlikte ve yine yağmur altında “İki Yabancı”yı söylediler.
Müthiş bir düetti.
Kahrolsun şemsiye
Kapanış gününde bardaktan boşanırcasına yağan yağmura rağmen yerlerinden ayrılmayan 12 binden fazla genç vardı alanda. Ve bir slogan “kahrolsun şemsiye”...
Festival yönetimi tarafından dağıtılan yağmurluklara rağmen şemsiye açıp görüşü engelleyenlere karşı anında organize olunup oluşturulan bu slogana bayıldım. Gençlik işte, yağmurda ıslanırken bile esprili ve yaratıcılar.
Paylaş