MECLİS’e verilen yasa önerisini okuduk. Yayınlanan haberlerle karşılaştırdık. İtiraf edelim ki şaşkına döndük.
Neden söz ettiğimizi dünkü "Bir günlük milletvekiline bile emeklilik hakkı getirecekler" başlıklı haberleri okudunuzsa tahmin etmişsinizdir.
Şaşkına döndük, çünkü öneride öyle bir şey bulamadık.
Bu noktaya tekrar gelmeden izninizle biraz eski günlere gidelim.
Milletvekili aylığı ve ödeneği konusu bizde 1946-50 arasında Demokrat Parti’nin (DP) CHP iktidarına karşı yaptığı sert muhalefet yıllarından beri, kamuoyunun hassas olduğu konulardan biridir.
DP hatipleri o zaman milletvekili aylık ve ödeneklerinin çok yüksek olduğunu söyler, bu görevin devletten bir kuruş almadan yapılması gerektiğini savunurlardı.
Ama iktidara geldikten sonra yolluk ve ödenekleri yükseltebilmek için olmadık yollara başvurdular. Zaman zaman CHP’yi de oyunlarına ortak ettiler. Ama işin o kadar suyu çıktı ki, sonunda 1961 Kurucu Meclisi, Anayasa’nın 82’nci maddesine, "TBMM üyelerinin aylık ve ödeneklerine her ne suretle olursa olsun yapılacak zam ve ilaveler, ancak bu zam ve ilaveleri takip eden milletvekilleri genel seçiminden sonra uygulanır" diyen bir hüküm koymak zorunda kaldı.
Lakin o hüküm Süleyman Demirel’in Adalet Partisi çoğunluğu tarafından değiştirildi. Milletvekilleri böylece kendi aylık ve ödeneklerini yükseltme olanağına kavuştu.
Demek ki Sayın Demirel o zaman dirense idi, yıllardır lafı edilen "Kıyak emeklilik" dahil, kamuoyunu rahatsız eden tartışmalar günlük hayatımıza belki de hiç girmeyecekti.
Şimdi yapılmak istenene gelince:
İstanbul AKP Milletvekili Ali Yiğit imzasıyla Meclis’e verilen önerinin metnine göre, "emeklilik hakkını kazanmış bir milletvekili, emekli maaşına ek olarak Meclis bütçesinden ’Tazminat’ adıyla ödenen parayı da alsın" isteniyor. Çünkü yürürlükteki yasalar emeklilik hakkı kazanmış milletvekiline bu paranın ödenmesine izin vermiyor.
Peki ama sırf bu nedenle o kadar gürültü çıkar mı?
Çıkmaz. Çünkü öneri veren anlaşılıyor ki maksadını bu aşamada ortaya koymamış. Onu "ikinci perde"ye bırakmış:
Öneri masum bir şekilde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Kamuoyunda tartışılan hususlar çok muhtemel olarak o aşamada öneriye eklenecek. Böylece bir tek gün milletvekilliği yapmış kimseye de emeklilik hakkı verilmiş olacak.
Bunun amacını gazete haberleri yeterince açık şekilde ortaya koyuyordu:
Anayasa Mahkemesi tutar Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kapatırsa, Türkiye’yi kısa bir süre sonra yapılacak milletvekili genel seçiminin beklediği biliniyor.
Oysa yasalar bir milletvekilinin emeklilik hakkını kazanabilmesi için en az iki yıl süreyle "milletvekilliği" yapmasını emrediyor. O iki sene dolmadan seçime gidilir korkusuyla şimdi yangından mal kurtarılıyor.