BAŞKALARI pek itibar etmedi. Belki de "Pakistan nere, Türkiye nere?" diye düşündüler.
Ama bizi izleyenler 19 Şubat tarihli yazıda, "Svat bölgesindeki Taliban uzantılarının sürdürdüğü terör eylemleriyle baş edemeyen Pakistan hükümeti, ’silahların susması’ koşuluyla ’Svat’ın şeriatla yönetilmesini’ resmen kabul etti" dediğimizi anımsarlar.
Şimdi Svat’tan yeni haberler var. Onlarla ilgili bir değerlendirme yapacak değiliz. Sadece International Herald Tribune’dan özetle çevirip aktaracağız. Gerisini okuyana bırakacağız:
"Pakistan ordusuyla Svat’taki Taliban’ın geçen ay imzaladığı anlaşma, bölgeye huzur yerine katı bir dini yönetim getirdi.
Nitekim geride kalan altı ay içinde yerini yurdunu terk edip kamplara veya yakınlarının yanına sığınan Svat’lılar geri dönerlerse başlarına ne geleceğinden hiç emin değiller.
Örneğin, Taliban’a karşı görüşlü tanınmış biri olan Ali Rakhmat, güvenle dönebileceği teminatını hükümetten alınca, anlaşmadan birkaç gün sonra Mandal Dag isimli köyüne döndü. Ama hemen ardından kaçırılıp işkenceyle öldürüldü.
Hemen ardından Taliban, camilerden halka "her aileden bir erkek bireyin Taliban’a asker olarak gönderilmesinin zorunlu olduğunu" duyurdu.
Bu hafta Pakistanlı iki asker, Taliban tarafından idam edildi. Suçları, akıp giden dereden su almak için Taliban’dan izin istememiş olmalarıydı.
4 Mart Çarşamba günü Pakistan bölge yönetimi, Taliban’ın yöredeki yöneticisiyle şeriat kurallarının uygulanmasını öngören bir anlaşma imzaladı. Anlaşma müziğin yasaklanmasını, ezan okununca dükkánların kapatılmasını, İslam’aaykırı davranışlara tanık olanların bunları ilgililere iletmesi için "şikáyet kutuları" konulmasını öngörüyor.
Yerel halk, "kız öğrencilerin gittiği okulların tekrar açılacağını hiç sanmıyoruz" diyor.
Anlaşmaya "kız okulları" hakkında bir hüküm konmamış olması kaygı yarattı, çünkü geçen yıl Taliban yüzlerce kız okulunu yakmış ve kız öğrencilerin evden çıkmasını yasaklamıştı.
Pakistan hükümetinin yarı özerk aşiret bölgelerindeki militanlarla daha önce imzaladığı anlaşmalar, buralarda El Kaide mensuplarıyla Pakistanlı militanlara sığınak oluşturmuştu.
Pakistan hükümeti Taliban’la imzalanan (Svat konulu) anlaşmanın sivillerin çektiği acıları engelleyeceğini ve halkın yerel yargıdan memnun olmasını sağlayacağını ileri sürüyor.
Pakistan bölge yönetimi de, "İslam hukukunun hızla hüküm verilmesini sağlayacağını ve vahşi (kaba) cezaların söz konusu olmadığını" ısrarla vurguladı.
Taliban sözcüsü Molana İzat Kahn da, Şeriat Mahkemesi’nin15 Mart günü hizmete gireceğini bildirdi.
Pakistan hükümeti, anlaşmayı yöredeki yaşlı Taliban lideri Sufi Muhammed’le imzalamıştı. Böylece Muhammed ile, hem damadı hem de daha radikal bir Taliban lideri olan Maulana Fazullah’ın arasını açmayı umuyordu. Ama bu gerçekleşmedi.
Militanlar "hükümeti ve orduyu desteklemiş olanları" yakalamak için başlayan kampanyayı sürdürüyorlar.