BUSH yönetiminin 5 senedir süren Irak işgalinin hukuki sonu belli oldu:
Irak hükümetinin onayladığı anlaşmaya göre Amerikan askerleri en geç 2011 yılının son günü Irak’tan çekileceklermiş.
ABD’ye en az 1 trilyon dolar ile 4 bin kadar askere patlayan bir ders bu!
Sadece ABD’ye patlasa neyse, bu ders tüm dünyaya da bir ekonomik krize mal oldu.
Ama bizi ABD’nin değil Türkiye’nin çıkarları ilgilendirdiği için, Washington ile Bağdat arasındaki anlaşmanın -bilinen hükümlerinin elverdiği ölçüde- Türkiye açısından nasıl göründüğüne değinmek istiyoruz:
Arkadaşımız Uğur Ergan anlaşmanın bizi kısa zamanda en çok ilgilendirecek kısmını dün Ankara’dan verdiği haberde duyurdu:
Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarını bombalayan hava kuvvetlerimiz, yılbaşından itibaren ABD ile değil Bağdat’la işbirliği yapmaya mecbur olacak. Çünkü ABD, Irak hava sahasının kontrolünü 1 Ocak’tan itibaren Irak’a devredecek.
Yani Irak’ta bulunan ABD kuvvetleri, Irak topraklarındaki PKK hareketliliği hakkında bizim Genelkurmay’abilgi verse bile, Bağdat’tan onay almadıkça, jetlerimiz PKK’ya karşı operasyon düzenleyemeyecek.
Sonuçta bu anlaşmanın ilk ve en önemli mağduru biz olacağız. Taa ki -hiç de muhtemel görünmeyen- yeni bir formülle bu engel aşılabilsin.
Kaldı ki Türkiye’nin önündeki engellerden en önemlisi, ABD’nin zoruyla son günlerde Türkiye’ye gülücükler gönderen Mesud Barzani’dir. O nedenle ipin ucu Bağdat’ın değil Barzani’nin elindedir.
Barzani yönünden PKK değil, Kerkük’ün bir "Kürt şehri" olduğunu özellikle Türkiye’ye kabul ettirmek önemlidir. O nedenle Barzani’nin Türkiye’yi "Kerkük’ten siz vazgeçin, PKK’dan biz vazgeçelim" noktasına itmek için elinden geleni yapacağı bellidir.
Bu durumdan da anlaşılacağı gibi Türkiye’nin stratejik çıkarlarının, "stratejik müttefikimiz" (!?) ABD yönünden hiçbir önemi yoktur.
Daha açık söylemek gerekirse ABD bu tutumuyla Türkiye’yi Barzani’nin insafına terk etmiş olmaktadır.
Anlaşmanın yine bizi ilgilendiren öteki bir hükmüne göre, "ABD, Irak topraklarını bu ülkenin komşusu olan bir ülkeye zarar verecek herhangi bir harekát için kullanmayacak"tır.
Kısaca demek isteniyor ki, "George Bush’un Irak’taki ABD güçlerini kullanarak İran’a saldırması artık söz konusu değildir."
İyi de... Orada Irak topraklarını kullanarak komşu ülkeye saldıran başka bir güç var. Bundan zarar gören ülkeye yani Türkiye’ye karşı Washington’un ve Bağdat’ın ahlaki ve hukuki bir sorumluluğu yok mu? O konuda ne diyorsunuz?
Gerçek şu ki hiçbir şey demedikleri gibi demeyi de düşünmüyorlar.
Son nokta şu:
Amerikan askerleri 2011 sonunda çekilince biz Irak’la (ve Barzani ile) baş başa kalacağız diye düşünen varsa, o da yanlış. ABD aslında Irak’tan değil Türkiye’den çekilip Irak’ın kuzeyine yani orada yaptığı askeri üslere yerleşiyor. Bunun ne demek olduğu anlaşılıyor mu?