Paylaş
Mustafa Kemal Paşa, 23 Nisan 1920 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açtığı zaman, herhalde 78 yıl sonra bugün bizim karşı karşıya bulunduğumuz TBMM'yi hayal etmiyordu.
Onun gözündeki TBMM, önce bağımsızlık savaşını kazanacak, sonra da Türk ulusunu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak bir TBMM idi.
Oysa kuruluşunun 78'inci yıldönümüne bir gün kala (dün) TBMM'nin komisyonlarındaki en önemli sorun, Meclis içinde teşekkül eden bir gericiler koalisyonunun nasıl aşılacağıydı.
Maalesef, üstelik hükümetin büyük kanadı ANAP'a ve küçük ortak Demokrat Türkiye Partisi'ne mensup milletvekillerinin gerici anlayışa destek vermeleri yüzünden, Mustafa Kemal Paşa'da somutlaşan görüş dün yenilgiye uğradı.
Ne mi oldu?
Hükümetin, irtica ile mücadele amaçlı yasa tasarılarından biri ‘‘camilerin yapımının bundan böyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın iznine bağlanmasını’’ öngörüyordu. Örneğin Çorum'un Sungurlu İlçesi'ne bağlı bir köyde eğer yeni bir cami yapılacaksa, bunu yaptıracak olanlar Sungurlu'daki müftülüğe başvuracaklar; istekleri imar planı, estetik ve sosyal ihtiyaç yönünden uygun bulunursa, izin alıp cami yaptırabileceklerdi.
Bugün Türkiye'de okul sayısından fazla (72 bin 300 adet) cami olduğuna göre (Kimse araştırmıyor ama öyle sanıyoruz ki Türkiye, İslam ülkeleri arasında nüfusuna oranla en çok camiye sahip ülkedir) yeni cami yaptırma işinin kurala bağlanması zaten çok gecikmişti.
Ama TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda bu konu görüşülürken, ANAP Siirt Milletvekili Nizamettin Sevgili, tasarıdan ‘‘köyler’’in çıkarılmasını istedi. Bu öneriyi ANAP Kocaeli Milletvekili Bülent Atasayan ile koalisyonun öteki ortağı DTP'nin Diyarbakır Milletvekili Ferit Bora destekleyince tasarının beli kırıldı. Çünkü onların Refah Partili ve Doğruyol Partili milletvekilleriyle birlikte oy kullanması sonucu 75 bin kadar yerleşim yeri yasanın kapsamı dışına çıkarılmış oldu.
Daha da önemlisi cami yaptırma gerekçesiyle toplanıp düpedüz irticai hareketleri desteklemek için kullanılan bağışlar denetim dışı kaldı.
Öte yanda TBMM İçişleri Komisyonu'nda bazı cemaatlerin yaptırdığı camilerin imam vs. kadrolarının da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından doldurulması önerisi, bu defa iktidar partilerine mensup üç milletvekilinin komisyon çalışmalarına katılmaması yüzünden reddedilme tehlikesiyle karşılaştı. Neyse ki Başkan Akın Gönen çalışmaları erteledi de olay dondu.
İrtica (gericilik) ile mücadele konusunda destek istemek için CHP lideri Deniz Baykal'ın kapısını çalan Başbakan Mesut Yılmaz belli ki önce kendi partisinin içinden destek istemek zorundaymış. Hem de TBMM'nin kuruluşunun 78'inci yıldönümünde...
Paylaş