Paylaş
Bu durumda geçmiş haftalardaki açıklanan ve enşasyonun artan faaliyetlerle birlikte yükseldiğini ön gören verilerin aslında maliyet enşasyonunun artmasından kaynaklandığını göstermiş olabilir. Zira aynı durum dün Avrupa’dan açıklanan gayri safi milli hasıla verilerinde de gerçekleşmiş olabilir, çünkü GSMH’nin alt verilerinin bazı öncü göstergeler Avrupa’da olumsuz açıklanmıştı.
Diğer taraftan ekonomik yavaşlamanın global ekonomide kendini gösteriyor olması, dün büyük fonlardan bir tanesinin sonunda petrol alım pozisyonlarının kapatmasına neden olmuş olması gerekiyor ki dün petrol 125 Dolar’dan 120 Dolar’a kadar bir satış yedi. Petrol kendi başına ayrı bir konu ancak piyasadaki kırılma noktalarına yakın da olmamız her türlü piyasa hareketine artık çok dikkat etmemiz gereğini ortaya koyuyor. Volatilitedeki gerileme yakın zamanda 1.53– 1.57 arasında sıkışan Euro / Dolar paritesinin kırılabileceğini gösteriyor. Benim tahminim o ki, bu hafta bir kırılma olması yerine önümüzdeki hafta açıklanacak önemli verileri bekledikten sonra piyasanın yön bulacağı. Ancak bugün için petrol fiyatlarının yeniden yükselmiş olması ve Dolar verilerinin de olumsuz açıklanacağı beklentisinin ağır basması, Euro / Dolar paritesinin 1.5530’ kırıp 1.5580’e kadar yükseleceği beklentisinin oluşmasına neden oluyor.
Altın Güçlenebilir
Son günlerde petrolden çok faizlerin ve dolayısıyla Dolar güdümünde hareket eden altın fiyatları dün AB’den gelen Dolar olumsuz açıklamalar ve faizlerdeki gerilemeyle birlikte altın fiyatlarının değer kazanmasına neden oldu. Elbette petrol fiyatlarının yükselişi de bu durumda etkili oldu. Ancak altın fiyatlarının çok yakın bir zamanda 850 Doların altını hak etmediğini düşündüğümden dünkü beklentim yukarı yönlüydü ve bu durum bugün içinde aynı şekilde geçerli. Petrol fiyatlarının zirve seviyelerinin hemen yakınında bulunuyor olması ve Dolar cephesinden Dolar olumsuz haberlerin gelebileceği beklentisi altının fiyatının yükselmesine ve 905’lere doğru olan kısa vadeli çıkışın habercisi olabilir.
Petrol Belirsiz
Acaba bazı fonlar çıkış yapıyorlar mı sorusu sanırım dün bazı kesimlerin aklındaydı. Global ekonomide görülen küçülmeler ve faaliyetlerdeki daralmalar bir şekilde petrole olan talebi azaltabilir. Özellikle kredi krizinin devam etiği dünyada insanların harcama yapacak parası yokken bir de enşasyondaki tırmanışın diğer emtialardan da kaynaklanıyor olması insanların ve sanayilerin enerji taleplerinde farklılaştırma yaratabilir ve bu olursa kesinlikle petrolün aleyhine bir durum ortaya çıkar. Bunu biz bildiğimiz gibi Stanford Üniversitesi veya Chicago Üniversitesi mezunu akıllı fon yöneticileri de mutlaka biliyordur.
Bu hafta içinde açıklanmış stok verilerinin en azından eksi değerlerde olmaması petrol fiyatının düşmesine neden olabilir ama asıl belirleyici faktör bugünün Cuma günü olması ve Dolar’ın düşebileceği bir gün olması. Dolar’ın düşebileceği bir gün petrolün yükselmesine neden olur. Hafta sonunun son işlem gününde hafta sonunun jeopolitik riskini almak istemeyen yatırımcılar petrol alabilir ama yine hiç bir hareketin normal olmadığı Cuma günlerinde bütün bunların tersi de olabilir elbette. Bugün ne olur diye sorarsanız bunun aslında cevabı “bilmiyorum” ama benim beklentime göre bu petrol fiyatlarının var olan ekonomik konjonktürde düşmesi gerektiği.
Paylaş