Aslında dün sıradan bir gündü. Avrupa’dan açıklanacak veriler yokken, ABD’den tek bir parça veri açıklaması vardı ki o da az çok ne olacağı beklenen Richmond FED imalat sektörü anketiydi.
Anket beklendiği üzere ABD’de imalat sektörünün yavaşlamaya devam edebileceğini gösterdi ama asıl beklenmeyen FED’in durup dururken 75 baz puan faiz indirmesiydi. Dow Jones endeksi son 2 işlem gününde 500 puana yakın düşüş yaşamış, son 1 haftadaysa 1000 puanın üzerinde düştükten sonra FED’in bu hareketi Dow Jones’u yükseltirken, Dolar’ın düşmesinen neden oldu ve tabi Euro / Dolar paritesi sert bir şekilde yükseldi.
Belli ki Dolar hala dibini bulmuş değil. Yani bence daha fazla değer kazanması için en azından çok kısa vadede bir nedeninin olmadığı ortadayken Euro / Dolar partisinde aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalacağını düşünüyorum. Kaldı ki FED’in daha 30 Ocak’ta bir toplantısı var ve faiz kararı verecek. Şimdi FED bu toplantı sonrasında da 50 baz puan indirecek olursa neler olur kim bilir. Akla en mantıklı olan Euro / Dolar’ın daha da düşeceği.. Ama yüksek volatilite özrüne sığındığı için kısa vadede rasyonellikten uzak olabilen bu piyasa önce Doları yükseltebilip ardından düşürürse, o zaman en akılcı ve güvenli olanın Euro / Dolar paritesindeki belirgin gerilemeleri bekleyip o şekilde alım yapmak.
Altın her yerde
Gün içerisinde neredeyse 50 Dolar dip ve tepe seviyesi oluşan altın fiyatları dün adeta her yerdeydi. FED’in faiz indirimi faizlerin enflasyona karşı korunma sağlamayacağını gösterdiği için altın yükselirken, diğer yandan petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilim ve stagnasyonist görünümün azalışı, altın fiyatlarının yükselişini sınırlar. BU nedenle özellikle Euro / Dolar paritesi 1.4730’ı yukarı yönlü olarak kırmadı sürece, altında yükselişler açığa satış fırsatı verebilir.
Arz düşebilir ama talep de öyle
Petrol stoklarındaki artış devam ettiği için ve Bush’un geçen hafta Orta Doğu’ya yaptığı ziyaretten sonra belirgin bir olumsuz durumun yaşanmayışı jeopolitik risklerin de azalmasına neden olduğu için petrol fiyatlarındaki gerileme hareketi bozulmuş değil. Ama petrol fiyatlarındaki asıl düşüş arzdaki düşüş risklerinin azalmasından değil, ekonomideki yavaşlamaya paralel olarak talepteki düşüş riskinin artmasına bağlı . Bu nedenle petrol fiyatları çift yönlü olarak orta vadede bir baskı altına zaten girdi ve yükseliş hareketleri zaman zaman münferit olaylara bağlı olarak devam edebilecek olsa da petrol düşebilir. Bugünkü stok açıklamaları piyasaya yön verecek. Bu nedenle stoklarda bir düşüş olmazsa, yükselişler sınırlı kalır. Ama sonuç olarak bugün biraz yukarı yönlü bir hareket olur.