Merkez Bankaları piyasaya yüklenir mi?

Dün ABD’den açıklanan veriler elbette beklendiği gibi Dolar olumsuzdu.

Konut sektörü endeksi ve kapasite kullanım oranının düşüşü, içinde bulunduğumuz konjonktür için olması gereken normal bir durumu yansıtıyor ancak dünkü iki gelişme Dolar değer kazanmasını sağlaması gerekirdi. Petrol fiyatlarının gördüğü 111’li seviyelerden itibaren başlayıp da 103’lü seviyelere kadar gerilmesi, ekonomik faaliyetlerin yavaşlayacağı beklentisiyle gerçekleşirken Dolar’ın düşen emtia piyasasında değer kazanması lazımdı. Diğer yandan dün açıklanan cari işlemler dengesinde zayıf Dolar’ın olumlu etkisiyle açıkta azalma oldu. Aslında bu zamla yükselen petrol fiyatları ortamında olması ülke ekonomisinin durgunluğa girdini de gösteriyor ama son yıllarda Dolar’ın yükselmesine neden olan iki faktör dün oldukça belirgin bir şekilde Dolar olumluydu.
 
Şimdi bazı kesimler 'acaba Avrupa Merkez Bankası yükselen Euro’yu yavaşlatmak adına alım müdahalesi yapar mı?' konusunu konuşuyor. Bence yapar ve bu şekilde devam ederse de yapmalı. Zaten onlar da bunu bekliyorlar. Bu durum devam edecek mi etmeyecek mi? Tabi bunu da görmek için öncelikle başta düşen petrol ve diğer emtia fiyatlarının düşüşlerinin en azından bir süre olsun devamlılık getirip getirmeyeceği. Örneğin dün petrol 111’den 103’e düşmüş olabilir ama bugün yeniden 110’a dayanırsa o zaman piyasanın Dolar almak için yine bir nedeni kalmayacak.
 
Bu hafta bir müdahale gelmez ama eğer emtialar düşerse ve Euro yukarıda kalırsa, o zaman AMB, FED ve JMB’yi ortak hareket ederek bir müdahale yapmaları konusunda daha çok ikna kabiliyeti kazanmış olur.
 
Bugün FED’in faiz kararı günü. Belli ki en az 75 baz puan indirim olacak. Hatta belki de 100 baz puan. Bunlardan hiç biri olmayıp 50 baz puan inerse işte asıl o zaman bir müdahale olurcasına piyasa Euro satar. 75 veya 100 baz puan inerse o zaman düşüp düşmeyeceği petrole ve FED’den gelen açıklamalar bağlı olur. Petrol düşük kalırsa Euro düşer. Benim tahminim aşağı yönlü hareketin olacağı.
 
Altın gerileyebilir
 
Petrol aşağıda. Benim takip ettiğim diğer emtia piyasalar olan pamuk aşağıda, doğal gaz, benzin, soya fasulyesi, mısır, kakao, kahve fiyatları. Hepsi, aşağıda…
 
Altın piyasasına bakıldığındaysa altın fiyatlar da aşağı da ama yeterli mi? Tabii ki değil. Çünkü eğer piyasa ekonomilerin yavaşlayacağını düşünüyorsa ve bu nedenden dolayı da emtiaların fiyatlarında düşüşler oluyorsa o zaman altının en azından 950 Dolar’ın altına gerilemesi gerekir. Bunun şu an olmamasındaki tek neden Dolar’ı değer kazanmaya başlamamış olması. Eğer piyasa FED’in bugün 100 baz puan faiz indirse de yavaşlayan ekonomiler yüzünden emtialara olan talebin azalacağı görüşünü kabul ederse o zaman bugün FED’in faiz indirimi Dolar olumsuz olmaz ve dolayısıyla da altın olumlu olmaz.
 
Benim beklentim bugün Doların değer kazanacağı yönünde ve bu nedenle de altının aşağı bekliyorum.
 
Petrol bugün de düşerse bir süre daha düşer
 
Dün yeniden rekor kıran petrol fiyatları ne oldu da 103 Dolar’a kadar geriledi diye soruyorsanız, piyasayı manipüle eden spekülatörler, ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasının bir anda petrole olan talebi azaltacağını düşündüklerinden kar realizasyonları yaptılar. Genelde bu tür hareketler sonrasında bir miktar toparlanmalar gözükür. Hatta öyle ki, piyasa acaba yeniden eski seviyelerine mi gidiyor dersiniz ama sonrasında bir önceki dip seviyesini kıran bir düşüş aynı gün olmasa da daha sonraki günler gelebilir. Evet ekonomik faaliyetler yavaşlıyor ve OPEC de bu nedenden dolayı üretim artışına karşı çıkıyor. Bu hafta Cheney Orta Doğu’da ve geçen ay, Bush ziyaret ettiğinin akabinde olabileceği gibi petrol fiyatlarının 98’e kadar gerileyen bir döneme girmiş olabiliriz. Bakalım yarınki stokları nasıl açıklanacak. Piyasa yarına kadar beklemek ve belki de bir miktar yükselme eğiliminde olabilir ama sonrasında düşüşler gelebilir.
Yazarın Tüm Yazıları