Volatilite göstergesine baktığımızda, euro/dolar paritesinde bugünlerde belirgin bir kırılmanın gerçekleşmesinin an meselesi olduğunu gösteriyor.
Son 3 haftalık harekete bakacak olursak yükselen bir tren üzerinde paritenin yükseldiğini görüyoruz. 1.5780 seviyesindeki destek kırılmaz ve parite bu seviyede tutunursa bundan sonra yukarı yapacağı atak, paritenin 1.63’e kadar uzayabilecek volatilitenin oluşmasına neden olabilir. Aynı şekilde volatilitedeki yükseliş beklentime bağlı olarak 1.5780 seviyesinin aşağı yönlü kırılması, paritenin 1.55’in de altına kaymasına neden olabilir.
Dün açıklanan veriler ABD’de konut sektörünün toparlanmaktan uzak olduğunu gösterirken, ilginç bir şekilde güçlü Euro’ya rağmen Avrupa’nın ihracata dayalı imalat sektöründe büyümenin devam ettiğini gördük. Bu durum oldukça Euro lehineydi.
Bugün açıklanacak olan Avrupa’nın dış ticaret dengesi, IFO endeksleri ve ABD’nin konut sektörü endeksi, istihdam ve dayanıklı tüketim malları siparişleri piyasaya hareket sağlayabilir. Beklentiler IFO endekslerinin düşebileceğini gösterirken, ABD’de dayanıklı tüketim mallarının toparlayabileceğini gösteriyor. Sonuç olarak Dolar lehine beklentiler mevcut ama gelişmeler Euro lehine.
Yükseliş hareketi bugün bozulabilir
Petrol fiyatlarındaki yüksekliğe, emtia fiyatlarının yükselmesine ve Dolar’ın zayıf almasına rağmen, altın fiyatları düşme eğilimini ısrarla sürdürmeye devam ediyor. Bu durum aslında piyasa dinamiklerinin dışında olan ve vade piyasalarda vade atlama dönemlerin içinde olmamız bağlı olarak süregelen gelişmeler olabilir. Nitekim dün kritik 899 Dolar seviyesi geçilmiş olsa da kapanış bu seviyenin üzerinde gerçekleşti. Dolaysıyla altın bugün çok kritik seviyelerde. Eper dünün dip noktası bugün de denenip üstelik kırılırsa o zaman 850 Dolar’a kadar başlayan bir hareketin de başlangıcı olabilir. 896’ya dikkat!
Petrol beklemede
Dün petrol fiyatları toparlanma eğiliminde olan Dolar’la birlikte az bir miktar geriledi. Normalde daha çok bir gerileme olabilirdi ancak petrol stoklarındaki artışa karşın benzin stoklarının düşmeye devam etmesi, petrol fiyatının nispeten güçlü kalmasına neden oldu.
Bakalım bu yaz yaklaşırken otomobil kullanımın arttığı mevsimlerde nasıl bir talep oluşacak. Özellikle likidite sorunlarının baş gösterdiği ve istihdamın azaldığı bu yılın yaz aylarında Amerika’daki yakıt kullanım artar mı azalır mı bunu bilmeyiz ama eğer bu alışkanlıkları değiştirmeye yetecekse yani daha az otomobil kullanılacaksa o zaman petrol fiyatlarının düşmesi muhtemel olur. Zaten o dönemlerde seçimler de yaklaşmaya başlayacağı için önümüzdeki iki ay içinde petrolün hareketi ilginç olabilir. Bu dönem öncesinde nasıl bir hareket yapacağı bugünlerde belli olur.
Öncelikle borsa endekslerindeki yükselişler sürerse bunun anlama düşen faizler sayesinde azalan borçlanma maliyetleri petrol fiyatlarındaki yükselişlerin getirdiği maliyetleri dengeler. Bu durumda petrol fiyatları yavaşlayan ekonomiyle birlikte ikinci bir döngü ilişkisi içinde gerilemeye başlayabilir. Ama öncesinden 120 Dolar’a kadar hareketin olma ihtimali oldukça yüksek. Bu nedenle yakın zamanda düşüş olmayabilir.