Euro çok sessiz kaldı

Dün Avrupa ve ABD’den açıklanan verilere bakıldığında Avrupa’da yapısal anlamda iyileşmeler görülürken ABD’den açıklanan veriler faiz indirimlerinin bozulmaya devam eden ekonomik şartlara bağlı olarak oluşabileceğini gösteriyor.

Avrupa, onca yükselmiş Euro’ya rağmen dış sanayi alanında olumlu veriler göstermesi oldukça olumlu bir durum. Zira bu sabah Almanya’dan açıklanan dış ticaret dengesi de beklentilerin üzeninde ve sürpriz bir şekilde olumlu geldi.  Avrupa’dan açıklanan verilerde perakende satışlarda bir gerileme vardı ama sanayi alanındaki gelişmeler hala faiz artırımına işaret ettiği için dün aslnda Euro’nun günüydü diyebiliriz.
 
ABD’den açıklanan verilerin geneline bakıldığında, sadece dün değil genel anlamda sadece likidite sorunlarına bağlı olarak bozulma görülen ekonomide yavaşlama hız kazanmaya başladığı için ve bu arada petrol fiyatlarındaki yükseliş de bu durumu sadece hızlandırdığı için ABD yavaşlamanın ötesinde bir duruma gidebilir. Bu nedenle bugünlerde Dolar olumsuz hava devam ediyor olduğundan ve paralel piyasalar Dolar’ın gerileyebileceğini gösterdiğinden Euro yükselebilir.
 
FED yetkililerin dün yaptığı açıklamalar da zaten ekonomide düzelmenin zaman alabileceğini söylemesi önümüzdeki günlerde zayıf Dolar ortamının devam edeceğini gösteriyor. Teknik olarak da şimdilik 1.4650 olarak belirlendiği için bu seviyeler bir atlama noktası olabilir. Bunca sessizlikten sonra Euro bir atak yapabilir.
 
Altın yükselişi desteksiz
 
Stagnasyon eğer piyasaların teması olsaydı altın fiyatlarındaki yükseliş açıklanabilirdi. Bugünlerde Dolar düşmezken ve ekonomik faaliyetlerdeki azalmalar ekonomik durgunluğun global anlamda yolda olduğunu gösterirken altın fiyatlarının yükselişini iki nedene bağlayabiliyorum.

Birincisi petrol fiyatlarındaki yükseliş ve ikincisiyse ABD ve İran arasında Hurmuz Körfezinde oluşan gerginlikler altını güçlendiriyor. Benim şu anki görüşüm altın fiyatlarının fazlasıyla yükseldiği anacak piyasadaki likidite sıkışıklığına bağlı olarak açığa satış pozisyonu taşıyan fonları sıkıştırtmak amacıyla piyasada oluşan spekülatif yükselişlerden başka bir şey olmadığını gösteriyor. Bu durumda bugünlerde altında sert düşüşler olabilir.
 

Petrol pamuk ipliğine bağlı
 
Petrol stokları açıklanmadan önce ABD VE İran’ın Hurmuz Körfezindeki gerginliği petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı yaratıyor. Diğer yandan geçen hafta Nijerya’da başlayan politik çalkantılara bağlı olarak gelişen çatışmalar da petrol fiyatlarının yükselmesine neden olabilecek şekildeyken, ekonomik durgunluğun dünya çapında kendini tam olarak hissettirmemesi petrolün yükselmesini sağlıyor.

Bugünlere petrol piyasasında arzın azalmasını etkileyecek herhangi bir olay petrolün yeniden yükselmesini sağlayabilir. Tersi olarak, herhangi br olumlu durum da çok sert olmasa da hafif bir şekilde gerileme olmasına neden olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları