Geçtiğimiz iki hafta içerisinde Euro / Dolar paritesindeki hareketsizliğin başlıca nedeni hem ABD’de hem de Avrupa’da ekonomik faaliyetler azalırken, Avrupa’nın mı faizleri geç artıracağı yoksa ABD’nin mi faiz indirimlerini geciktireceği belirsizliği oldu.
Bugünkü duruma baktığımızda ABD ekonomisi geçen Cuma günü açıklanan sanayi üretimi ve istihdam verilerinde görüldü gibi açık bir şekilde yavaşlama sinyalleri vermeye devam etse de FED yetkilileri faizlerin indirilmesi konusunda daha yan çizer olmaya başladılar. Elbette bu durum açıklanan verilerle pek örtüşmediğinden hiç kuşkusuz belirsizliğin de artmasına neden oluyor. Diğer yandan Avrupa ekonomisi de yavaşlama sinyalleri gösteriyor olsa da enerji maliyetlerindeki yükseliş ve güçlü Euro’nun her an ihracatı azaltma ihtimali Euro’nun güçlü duruşunun bir miktar zorlanmaya başlaması ihtimal dahilinde.
Bu noktada bir şeye dikkat etmek gerekiyor ki o da son derece belirsizliğin hakim olduğu bir dönemde olduğumuz. Teknik olarak haftalardan beri parite 1.4930 hedefini korumaya devam ederken, açıklanan verilerin içeriği paritede bir gerileme olması gerektiğine işaret ediyor. Bu ikilem içerisinde durumu bir de volatilite açısından değerlendirdiğimizde volatilitenin düşeye devam edebilecek olması yukarı yönlü hareket oluşma olasılığını güçlendiriyor.
Bence parite bir süre ciddi bir şekilde geri çekilecek ama bunun ne zaman ve ne durumda olacağını bilmek şu an için çok zor.
Faiz altın el el
Geçtiğimiz hafta Dolar faizlerinin daha hızlı düşmeyeceği beklentisine bağlı olarak önce Dolar yükseldi daha sonra da altın düşüşüne başladı. Petrol fiyatlarının güçlü olduğu bir ortamda altın fiyatlarının yaklaşık 50 Dolarlık bir düşüş sergilemesi gerçekten faizlerle ilgili sabit kalma beklentilerinin güçlü olduğunu gösteriyor. Aslına bakarsanız bu durumda tam olarak ekonomik durgunluktan dolayı uzun vadede faizler düşecek olsa da, yakın zamanda yüksek enerji fiyatlarına bağlı olarak kısa vadeli faizlerin yüksek kalacağını söylemek mümkün. Tam bu noktada ABD ve Avrupa’daki faizlerin getiri eğrisine baktığımızda bu resim ortaya çıkıyor. Yani, yakın vadelerle uzun vadeli faiz oranlarının birbirine yaklaştıkları ve eğrinin yataylaştığı.
Kısaca söylemek gerekirse altın fiyatlarındaki düşüş, faiz piyasasını oldukça güzel yansıtıyor. İlişkinin güçlü olduğunun bir teyidi olması açısından önümüzdeki günlerde altın fiyatlarının hareketlerini tahmin etmemizi sağlayacak önemli bir olgu olduğunu düşünüyorum.
Bu hafta 783 seviyesinin altında olabilecek bir kapanış, altın fiyatının 730’ları hedeflemesine neden olabilir. Ancak petrol fiyatlarının da düşme beklentisi şu an için biraz zayıf gözüktüğünden en azından stok verileri açıklanana kadar bir düşüş olacağını sanmıyorum. Buna bağlı olarak altın fiyatları da önümüzdeki 2 gün boyunca 783 – 795 aralığında kalabilir. Faizlerde toparlanma hızlanırsa o zaman daha da aşağıları beklemek mümkün ancak şimdilik kısmen yatay bir hareket beklemeliyiz.
İkili tepe mi yapacak?
Hafta sonuna girerken, hafta içinde açıklanan stok verileri yükselmiş olmasında rağmen neredeyse her Cuma olduğu gibi petrol riskini almak istemeyen fonlar ve yatırımcılar petrol alımı yaparak yatay giden haftanın üst bandında piyasanın kapanmasına neden oldular. Bu hafta içinde OPEC’ten haberler gelebilir ve daha da önemlisi petrol stoklarının toparlanmasının devam edip etmeyeceği akıllarda soru işareti olduğundan bu iki gelişme son derece önemli kalmaya devam edecek. Ben şu noktada, yani ekonomiler yavaşlama dönemindeyken, petrol arzının arkasında OPEC var olmaya devam ettiği sürece petrol fiyatlarını fazla yükselmeyeceğini tahmin ediyorum. Bana kalırsa şu anda 30 Dolar primle işlem gören petrolün düşmesi zaman alacak olsa da bence bu düşüş en nihayetinde olacak.
Bugün bir miktar gerilemeler olabilir ama hafta ortasındaki stok verileri ve haftanın devamında oluşan jeopolitik gelişmeler petrol fiyatına yön verecek. Volatiliteye baktığımızda petrolün 95.80’deki tepe noktasını yeniden deneme yaparak ardından gerilemesi mümkün. Genellikle büyük gerilemeler bu tür bir hareketle oluşuyor ama tam ikili tepe yapmadan da bir miktar yükselip sonra da düşebilir. Ama ben nihayetinde petrol denen maddenin düşüşünün öyle çok uzaklarda olmadığını düşünüyorum.