GENERAL Electric ile Garanti Bankası’ndaki ortaklık, Doğuş Grubu’nun diğer şirketlerinde de meyvelerini vermeye başladı.
Doğuş’un sigorta sektöründeki şirketi Garanti Emeklilik, Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’ne ’bireysel emeklilik’ ürünleri ihraç etmek için GE ile çalışmalara başladı.
DOĞUŞ Holding’in dünya devi General Electric (GE) ile Garanti Bankası’ndaki ortaklığı, grubun diğer şirketlerinde de meyvelerini vermeye başladı. Doğuş’un sigorta sektöründeki şirketi Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş., Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’ne ’bireysel emeklilik’ ürünleri ihraç etmek için GE ile çalışmalara başladı. Garanti Emeklilik, ayrıca GE’nin bazı sigorta ürünlerini de Türkiye’de pazarlamaya başlayacak.
Garanti Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Erhan Adalı, "Bu ortaklık hem bankayı, hem bizi çok farklı yere götürecek" dedi. GE’nin Garanti Emeklilik’in bazı sigorta poliçelerini ilginç bulduğunu belirten Erhan Adalı, "Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’ni düşünüyoruz. Hem bu ülkelerin, hem de kendi mevzuatımıza bakıyoruz" diye konuştu. "Önümüzdeki yıldan itibaren bazı sigorta ürünlerimizin poliçelerini yurtdışında da satabileceğimizi düşünüyorum" diyen Erhan Adalı, ayrıca GE’nin Türkiye’de olmayan bazı sigorta hizmetlerini de yurtiçinde pazarlayacaklarını belirtti.
2.5 yılı geride bırakan bireysel emeklilik sisteminin (BES) yaşanan son ekonomik dalgalanmalardan da etkilenmediğini söyleyen Adalı, "Sisteme katılanlar uzun vadeli baktığı için dalgalanma sürecinde önemli bir katılımcı çıkışı yaşanmadı" dedi. Yaklaşık 8 aydır Garanti Emeklilik ve Hayat’ın Genel Müdürlüğü’nü yürüten Erhan Adalı ile GE ile ortaklığın şirkete katkılarının yanısıra Bireysel Emeklilik Sistemi’ni konuştuk.
MEVZUATLARI İNCELİYORUZ
Doğuş Grubu’nun GE ile ortaklığı size nasıl yansıyor?
- Bu ortaklık bize çok olumlu yansıyor. Garanti zaten Türkiye’de çok önemli markalardan biri. GE’nin dünya genelinde bireysel emeklilik ve sigortacılık konusunda da çok ciddi tecrübeleri var. Birtakım paylaşımlarımız olacak, yeni ürünler gündeme gelecek. Bunları konuşmaya başladık. Biz de bir takım ürünlerimizi onların faaliyette bulunduğu ülkelerde pazarlamayı, satmayı planlıyoruz. Onların türkiye’de olmayan bir takım ürünlerini Türkiye’ye getirip pazarlamayı düşünüyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımıza pozitif yansıyacak bir ortaklık oldu. Garanti’nin banka olarak gücünü daha da artırdı. Bu ortaklık hem bankayı, hem bizi çok farklı yere götürecektir.
Ne tip sigorta ürünlerini ihraç edeceksiniz?
- İşin bir de mevzuat boyutu var, ona bakıyoruz. Bunları gündeme getirdik, konuştuk. Hem bizim, hem diğer ülkelerdeki mevzuat uygun olursa bunları hızla devreye sokmayı düşünüyoruz. Örneğin bireysel emeklilik, iyi dizayn edilmiş ürünlerimizden biri. Bireysel emeklilikte nihai olarak biriktirmeyi hedeflediğiniz fon büyüklüğünü, herhangi bir risk durumunda varislerinize ödeyen bir planımız da var. Çok ufak aylık primler alınabiliyor. GE, bunları ilginç buldu, bunlar dünyada çok olan ürünler değil hoşlarına gidiyor.
HEDEFİMİZ AVRUPA VE TÜRK CUMHURİYETLERİ
Sigorta ürünlerinizi hangi ülkelerde satmayı planlıyorsunuz?
- Bu ürünlerin ihracatı belli ülkeler olacaktır. Şu an belirlediğimiz ülkeler yok, ama Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri yakından ilgilendiğimiz, bize yakın olan ülkeler.
İhracata ne zaman başlayabileceksiniz?
- Konuşmalar sonuçlanırsa önümüzdeki yıl başlarız. Mevzuat tarafında yoruma ihtiyaç olan maddeler var. Sigorta poliçesi satmayı planladığımız ülkelerin mevzuatı da uygun olursa GE’nin pazarlama ağından yararlanarak ürünlerimizi oralarda pazarlayacağız.
Sigorta sektörü bugüne kadar dışa açılmaya gerek duymadı mı?
- Grubun bir tarafı hep dışa dönük olduğu için biz de yüzümüzü dışa döndürmeye başladık. Bugüne kadar sigortacılık hep içe dönüktü. Çünkü pazar o kadar küçük ve hala o kadar ciddi bir potansiyel var ki, dışarıya gitmeye gerek duyulmuyor. Örneğin geçen yıl Türkiye’de toplam yıl 1 milyar dolara yakın hayat poliçesi üretimi oldu sektörde. İspanya’da geçen yıl hayat poliçesi üretimi 25 milyar doları geçti. İngiltere ve Almanya çok çok daha yukarıda. Biz de buralara geleceğiz. Türkiye’de toplamda sigorta sektörü 8 milyar dolar. Bu açından bakıldığında sigortacılık çok bakir.
Kurumsal katılımlar artmaya başladı
Bireysel emeklilik sektörünün potansiyeli nedir?
- Geçen yıl sektörde toplam 850 bin kişiyi geçtik. Yıl sonunda bu rakamın 1 milyon 100 bin ile 200 bin arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. 10 yıllık fizibilitelere baktığımızda ilk 5 milyonluk hedef kitleye, sistem hemen ulaşabilecek gibi görünüyor. Kurumsal şirketlerin artmaya başlaması ciddi boyutlara geldi. Bir defada bin, 3 bin, 10 bin kişi sisteme kazandırabiliyorsunuz. KOBİ’ler ve esnaf sanatkar dediğimiz küçük ticari işletmelerden de talep gelmeye başladı. Garanti olarak satışlarımızın yüzde 40’ı kurumsal, yüzde 60’ı bireysel satışlar. Sektörde bu oran yüzde 25-75.
Tüketiciler, kamu káğıdı ağırlıklı fona yöneliyor
Sisteme giren müşterilerin fon tercihi hangi yönde?
- Bugüne kadarki tercihler, kamu borçlanma araçları dediğimiz devlet tahvili ve hazine bonosu ağırlıklı fonlar. Sektöre katılanların yüzde 80’i bu fonu tercih ediyor. Onu hisse senetlerinin bulunduğu fonlar ve dövize endeksli fonlar izliyor. Müşterimize risk getiri analizi yapıyoruz ve orada çıkan sonuca göre önerimizi yapıyoruz. Son kararı müşterimiz veriyor.
Sisteme girenlerin yüzde 40’ı İstanbul’dan
Bireysel emeklilik sistemi bilinci oluşuyor mu?
- Sisteme katılanların yaklaşık yüzde 40’ı İstanbul’da. Onu Ankara ve İzmir izliyor. Ama Anadolu’da özellikle Akdeniz’de çok yaygınlaşıyor. Esas bilinçlendirilecek kesim büyük işverenler. Büyük gruplarda 10 bin çalışanı konuşuyorsunuz. Tek tek bu kişilere ulaşmanız 3-5 yıl alır. Yıl sonuna doğru kurumsal tarafta işin daha da büyüyeceğini düşünüyorum.
Türk şirketlerine yabancı ilgisi
Sigorta sektörüne yabancı ilgisinde artış var mı?
- Yabancılar da artık sigorta sektörüne geliyor. Bankalardan sonra Türkiye’deki sigorta şirketlerine de ilgi var. Önümüzdeki dönemlerde özellikle birkaç yıl içinde bu zaten daha açık görülecek. Türkiye’de sigortacılıkta potansiyel çok fazla.
Bireysel emeklilik sistemi 6 ayda yüzde 122 büyüdü
Bireysel emeklilik sektörü 2006’nın ilk yarısı nasıl geçti?
- 2005, bireysel emeklilik sektörü açısından çok başarılı bir yıl olmuştu. 2006’da da bunun devamını beklediğimizi söylüyorduk. Gerçekten 2006’nın ilk yarısı hem sektör, hem de bizim açımızdan çok başarılı geçti. Sektör, 2006’nın ilk yarısında 2005’in aynı dönemine göre katkı paylarında yüzde 122, katılımcı sayısında ise yüzde 114 büyüdü.
2007 yılında sektörde liderliğe oynayacağız
Garanti Emeklilik için yılın ilk yarısı nasıl geçti?
- Yatırıma yönlendirilen katkı paylarında yüzde 200’le, sektörün üzerinde büyüme sağladık. Bu yıl yüzde 122’lik artışla sisteme 48 bin yeni katılımcı kazandırdık. Geçen yılın ilk yarısında 27 milyon YTL fon toplamışken, bu yıl aynı dönemde 80 milyon YTL’yi yakaladık. Bizim için iyi bir yıl oluyor. 2007 yılında katılımcı sayımızın 200 bine, fon büyüklüğümüzün de 300 milyon YTL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Katılımcı sayısında bugün yüzde 16.1 pazar payı yakaladık. 2005’i katılımcı sayısında yüzde 13.5 payla kapamıştık. Fon büyüklüğümüz ise 194 milyon YTL. 2007 yılında sektörde liderliğe oynayacağız.
Ekonomideki dalgalanmaya rağmen her şey yolunda
Ekonomideki son dalgalanmalar sizi etkiledi mi?
- Son birkaç aydır dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik dalgalanmaya rağmen bireysel emeklilik sistemi gayet yolunda gidiyor. Satışlarımız ve fon büyüklüklerimiz artarak devam ediyor. 2006’nın ilk yarısı bizim için çok iyi geçti, bundan sonrasının da iyi geçmesini hedefliyoruz.
Sistemden çıkmak isteyenler olmadı mı?
- Başlangıçtan bu yana sistemden çıkmak isteyenler her zaman oluyor. Bu rakam yüzde 5’ler mertebesinde. Paraya ihtiyacı oluyor ya da vazgeçiyor, sistemden çıkıyor. Bu rasyoda mayıs ya da haziranda bir farklılık olmadı. Özellikle ekonomik dalgalanma nedeniyle sistemden yoğun çıkışlar yaşanmadı. Çünkü bunu insanlar uzun vadeli bir yatırım olarak görüyor.
ERHAN ADALI
Garanti Emeklilik Ve Hayat A.Ş. Genel Müdürü Erhan Adalı, 1966 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. İş hayatına 1989 yılında Garanti Bankası’nda Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. Daha sonra aynı bankada Kurumsal Bankacılık Şube Müdürlüğü ve Ticari Bölge Satış Müdürlüğü yaptı. 2005 yılında Garanti Bankası’nda KOBİ Bankacılığı’nın yeni yapılanmasıyla bu görevden sorumlu KOBİ Pazarlama Koordinatörlüğü’ne getirildi. 2005 sonunda da Garanti Emeklilik Genel Müdürlüğü görevini üstlendi.