TEPE Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, Irak'ta 500 yataklı iki hastane inşa etmek üzere Irak Sağlık Bakanlığı ile anlaşma imzaladıklarını söyledi.
Kantur, iç piyasa daralınca, inşaat konusunda yurtdışı projelere ağırlık verdiklerini belirterek, ‘‘Çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı’’ dedi.
IRAK pazarı, Birleşmiş Milletler kontrolünde de olsa Türk müteahhitleri için yeniden cazip bir pazar olmaya başladı. Tepe İnşaat, Irak'ta iki hastane inşa etmek üzere Irak Sağlık Bakanlığı ile anlaşma imzaladı. Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, 50 milyon Euro'luk ihalenin, toplam 500 yataklı iki ayrı hastaneyi kapsadığını söyledi.
Krizden en çok etkilenen sektörlerden birinin inşaat olduğuna dikkat çeken Ali Kantur, ‘‘İç piyasa daralınca, biz de inşaat konusunda yurtdışı projelere ağırlık verdik. Şu sıralar bu çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı’’ dedi.
Tepe Grubu Murahhas Azası Ali Kantur ile grubun kriz dönemini nasıl geçirdiğinin yanısıra Tepe'nin 2002'deki beklentilerini konuştuk.
Tepe Grubu 2001'i nasıl geçirdi?
- 2001 krizinin hemen ardından diğer bütün şirketler gibi tedbirler aldık. Bu tedbirlerin kısa sürede alınmasının ve uygulanmasının yararına inanıyorduk ve öyle yaptık. İlk önce giderlerimizi gözden geçirerek tasarrufa gittik. Harcamalarımızı kontrol altına aldık. Ardından yakın faaliyetlerde bulunan bazı şirketlerimizi birleştirdik. Tepe Mobilya ile Tepe Mutfak, Tepe Savunma ile Tepe Sağlık, Tepe Yapı ile Tepe İnşaat'ı tek çatı altında topladık. Satın alma vemuhasebe gibi mükerrer servisleri birleştirdik. Küçülmeye gitmeden personel giderlerinde tasarruf sağladı.
2002 hedefleriniz neler?
- 2002'de bazı şirketlerimizde büyümeye devam edeceğiz; Yurtdışı faaliyetlerimizi arttırmaya çalışarak var olduğumuz sektörlerde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni faaliyet konularına girmeyi düşünmüyoruz.
Kriz nedeniyle vazgeçtiğiniz yatırımınız oldu mu?
- Kriz öncesi belirlediğimiz hedeflerimizden hiç sapma göstermedik. Personelimiz azaldı ama faaliyet konularımız küçülmedi. Planlanan hiçbir yatırımımızdan vazgeçmedik. Krize rağmen bazı faaliyet konularımızda ise yeni yatırımlara girdik. Mayıs 2001'de Tepe Mobilya 11 milyon dolarlık yeni üretim hattını hizmete açtık. Bu yatırımımızla 30 milyon dolarlık üretim kapasitesi artışı bekliyoruz. Çimentolu Yonga Levha üreten Betopan fabrikamıza ek olarak Arhavi'de üretim yapan bir fabrikayı daha satın aldık.
İnşaat sektöründeki faaliyetleriniz krizden nasıl etkilendi?
- Krizden en çok etkilenen sektörlerden biri inşaat sektörü oldu. İç piyasa daraldı. Biz de inşaat konusunda yurtdışı projelere ağırlık verdik. Şu sıralar bu çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı. Sadece bizim için değil, Türkiye için moral verici işlerde başa güreşmeye başladık. Yurt dışında son olarak Irak'ta yeni bir ihale aldık.
Irak'ta neler yapacaksınız?
- Grup şirketlerimizden Tepe İnşaat, Irak Sağlık Bakanlığı ile 50 milyon 300 bin Euro'luk iki hastane inşaatı için anlaşma imzaladı. Irak'ta 300 yataklı onkoloji hastanesi ve 200 yataklı diabetik hastanesi yapacağız. Hastanelerin inşaası 18 ay sürecek.
Doğalgaz boru hattı işleriniz hangi aşamada?
- 2001'de en övündüğümüz proje, Tepe Altyapı tarafından, Botaş'ın ihalesi ile gerçekleştirilen İran Doğal Gazı'nın Türkiye'ye ulaştırılması kapsamında olan 260 km lik İmranlı-Kayseri boru hattının tamamlanarak teslim edilmesi oldu. Şu an Bilecik-Uşak-Kütahya arasında 244 km'lik yeni bir doğalgaz boru hattı işine başladık.
Alışveriş merkezleri zincirini büyütmeye devam edecek misiniz?
2002'de Kadıköy ve Konya'daki alışveriş merkezlerinin inşaatları bitirip, İzmir, İstanbul ve Ankara'da iki yeni alışveriş merkezinin inşaatına başlayacağız.
Rusya havalimanı ihalesinde Tepe İnşaat ilk üç arasında
Tepe İnşaat'ın Irak dışında yurtdışında üstlendiği başka proje var mı?
- Tepe-Summa-Akfen Ortaklığı, 10 bin yolcu kapasiteli Rusya-Sheremetyova Havalimanı Terminal Binası'nın Uluslararası Yapım ve İşletim ihalesinde 17 firma arasından Alman ve Fransız firmalarla birlikte ilk üçe kaldı. Moskova'da bulunan dört havalimanından en büyük ve yoğun yolcu trafiğine sahip olan Sheremetyova, halen iki terminal binası ile hizmet veriyor, işletmesini Aeroflot-Mash ortalığı yürütüyor. Yapımı planlanan üçüncü havalimanı ise tamamıyla uluslararası trafiğe hizmet verecek ve işletmesi diğer iki binadan bağımsız olarak Aeroflot-Mash ve yatırımcı firma tarafından yürütülecek. Projenin toplam yatırım bedeli 450 milyon dolar civarında. 18 ayda tamamlanması planlanan havalimanı ve terminali binasının yapımının üstlenecek firma, en az 12 yıl işletme hakkını da alacak.
ALİ KANTUR
Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, 1949 doğumlu. 1970 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra, ABD'de Syrcuse Üniversitesi'nde endüstri mühendisliği ve iş idaresi dallarında yüksek lisans yaptı. 1974 yılında Tepe Mobilya'da endüstri mühendisi olarak göreve başladı. 1975'de Tepe Mobilya ve Tepe Prefabrik'te şirket müdürlüğü yaptı. Ali Kantur, aynı zamanda Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyesi. Bilkent Üniversitesi'yle eğitim sektöründe de önemli bir rol oynayan Tepe Grubu, inşaat malzemelerinden mobilya üretimine, altyapıdan üstyapıya tüm inşaat işlerini yapıyor. Grubun bünyesinde alışveriş merkezleri, sinema zinciri, spor merkezleri, mobilya mağazaları, catering firması, otel, güvenlik hizmetleri gibi bir çok değişik alanda faaliyet gösteren çok sayıda şirket bulunuyor.