Sanko, Hendek’i ısıtma-soğutma üssü yapıyor

SANKO Holding 2001 yılında satın aldığı 2 milyon dolar cirolu Akfel ile kendi markası Airfel’i yaratan Sanko Holding, Sakarya Hendek’e toplam 50 milyon dolarlık ısıtma-soğutma üssü kuruyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 1.2 milyar doları bulduğu tahmin edilen ısıtma-soğutma-havalandırma sektörüne ilgi duyan Antepli Sanko Holding, sektöre yatırımlarını hızlandırdı. 2001 yılında satın aldığı 2 milyon dolar cirolu Akfel ile kendi markası Airfel’i yaratan Sanko Holding, Sakarya Hendek’e toplam 50 milyon dolarlık ısıtma-soğutma üssü kuruyor. İlk önce radyatör ve kombi yatırımını yapan Airfel, 2006 yılı sonuna kadar da split klima yatırımını devreye alacak. Airfel’in kurucu ortağı ve Genel Müdürü Hasan Önder, Avrupa’da üretim maliyetlerinin çok artması yüzünden ısıtma-soğutma sektöründeki üreticilerin üretimlerini Türkiye’ye kaydırmaya başladığını söyledi. Türkiye’nin özellikle radyatörde üretim üssü haline geldiğini belirten Hasan Önder, ‘Biz de üretimin yüzde 65’ini ihraç etmeyi planlıyoruz’ dedi. Çin rekabetinden de korkmamak gerektiğini söyleyen ve Türkiye’nin lojistik avantajı olduğunu belirten Hasan Önder ile ısıtma-soğutma-havalandırma sektörünü ve Sanko’nun yatırımlarını konuştuk.

Akfel’i kurduktan iki yıl sonra neden Sanko’ya sattınız?

-
Akfel’i 1999 yılında on mühendis arkadaş ortak kurduk. Belli bir seviyeye geldikten sonra finansman ihtiyacı artıyor. Tam o sıralarda Sanko da ısıtma-soğutma sektörüne girmek istiyormuş. 2001’de Sanko Holding bünyesine katıldık. İlk kurulduğumuzda 1.5-2 milyon dolar ciromuz vardı, bugünkü ciromuz 50 milyon dolar. 2006’da yeni yatırımlarımızın da devreye girmesiyle birlikte 90 milyon dolar bir ciro hedefliyoruz.

Isıtma-soğutma sektöründe neler yapıyorsunuz?

- Split klimada belli bir yere geldik. Çorlu’da 100 bin adet kapasiteli montaj fabrikamız var. Ama sadece klimacı olmakla ısıtma-soğutma sektöründe büyük bir oyuncu olamıyorsunuz. Bunun için kombi sektörüne de girdik. Geçen yıl sonunda Hendek’te 850 dönüm arazi satın aldık. Radyatör ve kombi fabrikamızı da buraya kurduk. Geçtiğimiz temmuz ayında devreye soktuk.

Radyatör fabrikasına ne kadar yatırım yaptınız?

- 1 milyon metre kapasiteli radyatör fabrikası ve 300 bin adet kapasiteli kombi fabrikaları, Avrupa’nın en modern fabrikaları arasında. Fabrikalar 25 milyon dolara mal oldu. Yeni yatırımlarla bu rakam 50 milyon dolara çıkacak.

Yeni yatırımlar hangi ürünler için olacak?

- Bu iki fabrikanın hemen yanına split klima fabrikasına başladık. Çorlu’da montaj hattımız vardı. Artık komple klimayı biz üreteceğiz. 1 milyon adet üretim hedefliyoruz. Mayıs 2006’da üretime geçmek istiyoruz.

İhracat yapacak mısınız?

- Evet, bütün ürünlerde üretimin yüzde 65’ini ihraç etmeyi planlıyoruz. Fabrikaları buna göre kurduk. İç Pazar yüzde 35’lerde kalacak.

İhracatta hangi pazarlara yöneleceksiniz?

- Her ürün için farklı pazarlar hedefliyoruz. Radyatör için Avrupa, orada da en büyük pazarımız İngiltere ve İtalya olacak. Avrupa’da radyatör üretimi yavaş yavaş gerilediği için Türkiye artık Avrupa’nın radyatör üssü oldu. Avrupa’da üretim maliyetleri çok yüksek. Türkiye’deki üretim kapasitesi toplam 13 milyon metre, ama iç piyasanın ihtiyacı 4 milyon metre. Kalanı ihracata gidiyor.

İhracatta hedef Avrupa ülkeleri

Kendi markanızla ürün satışınız var mı?

- Airfel markasıyla Azerbaycan, İngiltere, Fransa ve Hollanda’ya satışımız var. Bunun dışındaki satışımızın büyük bölümü fason. Türkiye genelinde de Marmara Bölgesi ve Antep’te çok güçlüyüz. 2006 yılında Airfel markalı ürünlerin ihracatının 20 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz.

Split klimada Çin malına talep patladı

Çin malı ürünlerle rekabet edebiliyor musunuz?

- Yerli üreticiler şu anda pazarın yüzde 50’sini kontrol ediyor. Özellikle split klimada Çin malı ürünlerde bir patlama oldu. Çünkü 85 milyon adetlik dünya pazarının yüzde 85’ini Çin üretiyor. 9 yıldır Çin’i izliyorum. Çoğu klima üreticisi sorunlu, iflas edip çekilen firmalar var. Çin’in bugün en büyük sorunu hızlı büyümeyi yönetemeyen tecrübeli yöneticiler. Çin’den gelen mallar en az 35 günde yerine ulaşabiliyor. Türkiye lojistik bakımından Çin’den çok daha avantajlı.

Yurtdışında bir şirketi satın alabiliriz

Şirket satın alarak büyümeniz gündeme gelebilir mi?

- İhracatta bundan sonra şirket satın alarak büyümeyi düşünüyoruz. İtalya’da, Almanya’da görüştüğümüz şirketler var. Sıfırdan bir marka yaratmak yerine bu ülkelerin ısıtma-soğutma sektöründeki yerel markalarını satın alarak oralara yerleşmeyi düşünüyoruz. Kendi büyüklüğümüzde şirketleri satın alabiliriz, çünkü arkamızda Sanko Holding var.

Airfel’in bünyesindeki markalar

Split klimalar: Airfel, Haier, Daylux, Chigo, Gree

Çoklu klima sistemleri: Mitsubishi Heavy Industries

Merkezi sistemler: Mcquay

Kombiler: Airfel, Chaffoteaux & Maury (C&M)

Kazanlar: Hoval Radyatörler: Airfel.

Havlupan, radyatör vanası: Airfel

Isıtma-soğutma sektörü 1.2 milyar dolarlık bir pazar

Isıtma-soğutma-havalandırma sektörünün büyüklüğü nedir?

- Tüm sektör yaklaşık 1.2 milyar dolarlık bir pazar. Bunun 700 milyon doları ısıtma, 500 milyon doları da soğutma tarafında.

Pazar payınız nasıl?

- Split klimada sektör üçüncüsüyüz. 2005’te 800 bin adet olarak beklediğimiz toplam split klima pazarında bizim satış hedefimiz 106 bin adet. Kombide çok yeniyiz fazla agresif değiliz. 2005 yılında pazarın büyüklüğü 400 bin adeti bulacak. Biz de yüzde 1.5 pazar payımızla 5-6 bin adetle yılı kaparız. Radyatörde çok büyük kapasiteyle girdik, çok hızlı başladık. İlk yıl yüzde 10 pazar payı almayı istiyoruz.

HASAN ÖNDER

Airfel kurucu ortağı ve Genel Müdürü Hasan Önder, 1969 Diyarbakır doğumlu. İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nden sonra 1993’te İTÜ Makine Mühendisliği’nden mezun oldu. İş hayatına bir mühendislik firmasında başladı ve bir yıl sonra 1994’te Hace Mühendislik’i kurdu. 1999’da Akfel’i kurdu. Isıtma, soğutma, havalandırma sektöründe faaliyet gösteren Akfel, 2001’de Sanko Holding bünyesine katıldı. Airfel markasıyla kendi split klimasını üretmeye başladı.

Yazarın Tüm Yazıları