Paylaş
GEÇTİĞİMİZ yaz Sait Halim Paşa Yalısı’nı 1 milyon 35 bin YTL bedelle 49 yıllığına kiralayan Göçay Grubu’nun kurucusu ve Başkanı Mustafa Göçen, turizm sektöründeki yatırım atağını sürdürüyor. Yalının dokusuna uygun dekore edilmesi için bugüne kadar 6 milyon YTL harcayan Mustafa Göçen, "Buraya gelenin kendisini ’Sadrazam’ gibi hissetmesini istiyorum" diyor. Kuzey Kıbrıs ve Bodrum’da yeni yatırımlara hazırlanan Göçen, turizmde halen 2 bin 500 olan yatak kapasitesini 2008’de 5 bine çıkarmayı hedefliyor. Türkbükü’nde Murat Dedeman ve bazı projelerde ortağı olan Summa ile birlikte ’süper lüks’ villa ve rezidanslarla zengin turistleri Bodrum’a çekmeyi planlayan Mustafa Göçen, "Zenginlerin Maldiv Adaları yerine Türkbükü’ne gelmesini hedefliyoruz. Tesisin konsepti için Bulgari ile de görüşüyoruz" diyor. Önümüzdeki ilkbaharda gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurmaya hazırlanan Mustafa Göçen ile yeni yatırımlarını, inşaat ve turizm sektörünü konuştuk.
Sait Halim Paşa’yla neden bu kadar ilgilendiniz?
- Milli Emlak Genel Müdürlüğü ilan verince ilk ihaleye çıktığında Sait Halim Paşa’yı gezip gördüm, hayran kaldım. Geçen yıl Şubat’ta yapılan ilk ihalede biz alamadık. Mayıs’ta gazetede Sait Halim Paşa için bir ilan daha gördüm. Meğerse ihaleyi alan firma burayı otel yapamayacağını anlamış ve teminatını yakmış, ihale iptal edilmiş. Bunlar ülkemizin değerleri, bunları yaşatmak lazım. Parayı otellerden, otoyollardan vs. kazanıyoruz. Böyle değerlerin yaşaması lazım.
Yalıyı aldıktan sonra dekorasyonuna ne kadar harcadınız?
- Buranın yıllık kirası 1 milyon dolar. Dekorasyonu ve tefrişini yeni baştan yaptık. Tarihi dokusuna uygun dekore ettik. Bugüne kadar 6 milyon YTL harcadım. Yalı artık İstanbul’un sosyal hayatındaki yerini aldı. Buraya gelenin kendisini ’Sadrazam’ gibi hissetmesini istiyorum. Gelen konuklar karşılanmasından hizmetine kadar bu muameleyi görmeli.
Bu yatırımın kendini ne kadar zamanda finanse edebileceğini düşünüyorsunuz?
- Burası 5 yılda kendini finanse edip kirasını çıkartıp, belli bir miktar da kár edebilir. Ama çok şey bekleyip yalıya fazla yüklenmemek lazım. Yalı standartına ve adına uygun yaşasın, ayakta durup devam etsin istiyorum.
Turizmde başka yatırımlarınız olacak mı?
- Bodrum’da Türkbükü’nde Murat Dedeman’ın 160 dönüm arazisi vardı. Burayı satıyordu. ’Satma, ortak olalım, zengin turistlere dönük butik otel yapalım’ dedim. Almanya’daki ortağım Summa, bu projede de ortağımız. 80-120 odalı, yanında konaklama için villa ve rezidanslı bir butik otel yapacağız. Şu anda Bulgari ile görüşüyoruz. Maldiv Adaları’nda, Bali’de ki çok lüks kesime hitap eden konaklama tesislerinin bir başlangıcını Bodrum’da yapmak istiyoruz. Bu tarz bir tesis anlayışını Türkiye’de başlatmak istiyoruz. Hedef başta Ruslar olmak üzere zengin turistler olacak.
Benzer başka planlarınız var mı?
- Turizm yatırımlarımı halka açmak için bir çalışma içindeyiz. Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurarak bunları paylaşmak istiyorum. Sanırım Haziran ayına kadar hazırlanmış oluruz. Devam eden ve başlayacağımız birçok proje var. Yeni girdiğimiz ihaleler de var. Ortağımız Summa’nın da Romanya, Moldova ve Moskova’da yatırımları var. Biz de zaman zaman bu projelerin içinde yer alıyoruz.
Konut sektörüne girecek misiniz?
- Kuracağımız gayrimenkul yatırım ortaklığı ile konut sektörüne de girmeyi düşünüyoruz. Kaliteli, ama satın alınabilir konutlar üretmek gerekiyor.
Kıbrıs’ta Karpaz’a 5 yıldızlı kumarhaneli bin yataklı otel
Turizm yatırımı için Türkiye dışında nereleri düşünüyorsunuz?
- Kıbrıs’ta turizmde önümüzdeki yıllarda bir patlama yaşanacağına inanıyorum. Kıbrıs heyecan uyandıran bir yer haline geldi. Türkiye Kalkınma Bankası, Kıbrıs’taki yatırımları desteklemek için 350 milyon dolarlık kredi fonu oluşturdu. Kıbrıs Hükümeti de turizmcilere yatırım yapmak için turizmle ilgili tahsisli alanlar sundu. Biz de o dönemde dönemin görüştük, 2000 yılında Karpaz bölgesinden 130 dönüm arazi tahsisi aldık. Kredimiz de çıktı. Ama o dönemde yatırım yapsaydık sıkıntı çekebilirdik. Bugün yatırım için ideal bir ortam oluştu.
Tesisi ne zaman tamamlayacaksınız?
- Karpaz bölgesinde bizimle birlikte 13 ayrı tesis kurulacak. Bizim tesisimiz bin yataklı. Tesimizi 1.5 yıl sonra açmayı planlıyoruz. Beş yıldızlı ve kumarhanesi de olacak.
2008’de 5 bin yatak kapasitemiz olacak
Toplam yatak kapasitesiniz yeni yatırımlarla kaça çıkacak?
- Turizm sektöründe 15 yıldır 2 bin 500 yatak kapasitesiyle hizmet veriyoruz. Halen inşaatı devam eden tesislerimiz tamamlanınca 5 bin yatağa ulaşacağız. Sarıgerme’deki golf ve otel projemizde yüzde 50 yabancı ortağımız da olacak. 35 milyon Euro’luk bu tesisi 2008 sezonuna açmayı planlıyoruz.
Özelleştirmede yeni fırsat çıkarsa değerlendiririm
Şirketleriniz 2005’i nasıl geçirdi?
- Göçay İnşaat, devletle iş yapan bir kuruluş. Ödeneklere bağlı olarak bu yıl 70 milyon dolar civarında taahhüt gerçekleştirdi. Turizmde de yılık ciromuz 20 milyon dolar.
Özelleştirmelerle bundan sonra da ilgilenir misiniz?
- Özelleştirmelerde yeni fırsatlar olursa değerlendirmeyi düşünüyoruz. Dışarından yatırıma gelenler de oluyor. Onlarla birlikte yapılabilecek bizi heyecanlandıran projeler içinde de yer almak istiyoruz.
Çocukluğum turistlerle iç içe geçti, turizme heveslendim
İnşaattan turizm sektörüne nasıl geçtiniz?
- Babam döneminde daha yöresel işler yapıyorduk. 1979’da kendi şirketimi kurdum. Tünel, yol inşaatı gibi taahhüt işlerine girdim. Kuşadası doğumluyum. Çocukluğum turizme ve turistlerle içiçe geçti. Bunun da etkisiyle 1989’da turizmle ilgili yatırım kararımız oluştu. Kuşadası’nda 1500 yataklı Pine Bay’ı hizmete açtık. Bugün Kuşadası’nda üç turizm tesisimiz var. 1991’de kızımın rahatsızlığı nedeniyle işlerin başından iki yıl ayrıldım. Dönüşte hem turizm, hem inşaat işlerime devam ettim.
Aslanlı Yalı başbakanlarla gündeme geldi, sonra unutuldu
Yeniköy’deki Sait Halim Paşa Yalısı diğer adıyla ’Aslanlı Yalı’, 19. yüzyıl sonunda inşa edildi. Mısırlı Prens Abdülhalim tarafından harap durumdayken satın alındı. Prens, binayı yıktırdı, yerine yalıdan çok bir sahilsarayı olan bugünkü yapıyı inşa ettirdi. Prens’in yalıya ismini veren kardeşi Sait Halim Paşa 1913’te Osmanlı Sadrazamı oldu, 1921’de Roma’da suikasta kurban gitti. 1960’larda Sait Halim Paşa’nın várisleri binayı Turizm Bankası’na sattı. 1980’lere kadar kumarhane ve tören salonu olarak kullanıldı. Turizm Bankası, Başbakanlığın resmi kabullerinde kullanılmak üzere binayı restore ettirdi. Başbakanlar’ın yazlık eviyken, Özal ve Çiller döneminde çok gündeme geldi. 1995’te geçirdiği yangın, günlerce kamuoyunu meşgul etti, ancak yalı unutuldu. Daha sonra restore edilen yalı, 2002’de kullanılmaya hazır hale geldi. Geçen yıl yapılan ihaleyle Göçtur Turizm Yatırım’a yıllık 1 milyon 35 bin YTL’den 49 yıllığına kiralandı.
Mustafa Göçen
Göçay Grubu’nun kurucusu ve Başkanı Mustafa Göçen, 1953 Aydın doğumlu. Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği mezunu. 1979’da Göçay İnşaat, 1987’de Göçtur Turizm Yatırım’ı, 1991’de Göçsan Endüstriyel Sanayi ve Ticaret’i, 1997’de Göçay Turizm İşletmecilik’i, 2000’de Göçay Taşımacılık Turizm Taahhüt Şirketi’ni kurdu. Halen, Asfalt Müteahhitleri Derneği (ASMUD) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi. Ayrıca, Metin Sabancı Spastik Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi.
Paylaş