Oya Berberoğlu: Canavarın gırtlağına basıldı ama

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Özel sektör de ücret artışlarını kamunun oranına paralel yapacak görünüyor.

Enflasyon canavarıyla topyekün savaş için her kesim üzerine düşen fedakarlığı yapacak. Zaten fedakarlığı sürekli yapan kesimler dargelirli, memur ve işçiler. Bunda bir yenilik yok.

Şimdi olması gereken ürün fiyatlarının da enflasyon hedefini saptırmayacak şekilde realizi edilmesi. Kira artışlarının da düşük tutulması.

İşadamlarımız, sanayicilerimiz ‘‘Artık dönüşü olmayan yola girilmiştir. Üzerimize düşeni yapacağız’’ diyorlar.

O zaman ürettikleri mallarının fiyatlarını da enflasyon hedefini aşmayacak gibi ayarlamak zorundalar.

Şimdi kamu tarafı elindeki barutu atıyor. Peş peşe ürün fiyatlarına zam yapıyor. Yıl sonuna kadar da daha ciddi zamlar gelecek gibi. Önümüzdeki yıl da beyaz sayfa açmak yerine zamlara devam edilirse öncelikle kamu, enflasyon mücadelesinden vazgeçmiş sayılmalıdır.

Bence en önemli mesele enflasyon olayının psikolojik boyutu. Beklenti enflasyonu. Geçmiş yıllarda ne olurdu? İş dünyası da geçmiş yıl enflasyonuna göre gelecek yıl rakamlarını, fiyatlarını belirler ve böylece yüksek enflasyon kısır döngüsü devam ederdi. Bizzat beklenti enflasyonu gerçekleşirdi. İşadamları, beklenti enflasyonu yaratılmaması yönünde tavır alıyorlar artık. Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da başka türlü bu enflasyon belasından kurtulamayacağımızı haykıran işadamlarından.

Çağlayan, enflasyonda hep beraber aynı noktaya kilitlenirsek psikolojik boyutunu çözeceğimiz kanaatinde. Ben de katılıyorum kendisine.

Yani ürün fiyatlarının enflasyon hedefini aşmaması şart. Çağlayan diyor ki, ‘‘Enflasyonu yüzde 25'e çekeceğimize inanmamız lazım. Ürettiğimiz malların fiyatlarını buna göre ayarlamamız lazım. Hepberaber uzlaşmaya, fedakarlık yapmaya ihtiyacımız var. İş dünyasında da bu anlamda bir konsensuz olduğunu görüyorum. Bu sefer çok umutluyum...’’

Çağlayan devam ediyor: İlletin, canavarın (enflasyon) gırtalığına bastık. Gırtlağını sıkmış durumdayız. Güreş gibi, altımıza aldık son hamlede tuş yapmalıyız. Kanatlanacak kuşun (Ülke) ayağındaki ipi çözersek kuş hakikaten uçacak.

Çok doğru söylüyor. İki sene dişimizi sıkarsak bu belayı atlatacağımıza inanıyorum. Yeter ki siyasi bir çelme olmasın. Yeter ki hem kamu hem özel sektör ürünlerinin fiyatlarını da enflasyon hedefine göre ayarlama görevini yerine getirsin.

Mutlu azınlığın enflasyonu yüzde 20, büyük çoğunluğunki serbest olmasın lütfen...

SPK'nın maaşları kurtuluyor

SERMAYE Piyasası Kanunu'nda (SPK) değişiklik yapılmasını öngören tasarı TBMM Genel Kurulu'ndan geçmek üzere...

Tasarı geçen hafta TBMM'de görüşülürken, FP'nin verdiği bir önerge aradan sıyrılınca, başta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Muhsin Mengütürk olmak üzere, Kurul üyelerinin maaşları tırpanlandı. Örneğin, SPK Başkanı'nın 2.7 milyar lira olan maaşı, tasarının Meclis'ten bu haliyle geçmesi durumunda 970 milyon liraya inecek.

Ancak Hükümet kanadı, maaş tırpanlama olayını bir son dakika değişikliğiyle çözmeye çalışıyor.

Önce, Hükümet’in kortrolü dışında gerçekleşen maaş azaltma olayını anlatalım.

Halen SPK Başkanı'nın maaşı ‘‘en yüksek devlet memuru maaşının 1.5 katı’’ olarak belirleniyor. Bu, 1995 yılında gerçekleşti.

Hükümet tarafı, Kurul üyelerinin maaşlarını biraz artırmak istediği için, tasarı Komisyon'dayken, Başkan'ın maaşı için, ‘‘Bakanlar Kurulu en yüksek devlet memurunun 2 katına kadar çıkarabilir’’ yetkisinin verilmesini öngörüyordu.

Bu da az bulunmuş olmalı ki TBMM Genel Kurulu'nda DSP ve MHP ortaklaşa bir önerge verip, ‘‘Üç katına kadar çıkarılabilir’’ ibaresinin konulmasını öngördü. Hükümet ortakları böyle anlaşmıştı.

Ama her ne olduysa, ANAP'tan birileri çıkıp, ‘‘İşi Bakanlar Kurulu'na bırakalım, sınır koymayalım. Bakanlar Kurulu daha fazla yükseltebilsin’’ diye önerge verdi. İşte bu önergeyle işler karıştı. ANAP'a kızan DSP ve MHP sinirlenip, FP'nin önergesini destekledi ve SPK'da maaşlar tırpanlanmış oldu.

Şimdi, maddenin düzeltilmesi için yeni görüşme yapılması, TBMM'de grubu bulunan beş partinin desteğini gerektiriyor. Bu da mümkün değil...

Hükümet kanadı, formülü, tasarıya bir geçici madde ekleyip, ‘‘SPK'da maaşları düzenleyen değişiklik 5 yıl sonra yürürlüğe girer’’ demeyi planlıyor.

Bu değişikliği olursa, SPK Başkanı ve Kurul üyelerinin maaşları bugünkü düzeyinde kalacak. SPK çalışanlarının buna endeksli maaşları da dolaylı olarak kurtulacak...

Yazarın Tüm Yazıları