Paylaş
Çin'de üretip Amerika'ya satan Ünyeli: Şenol Yeğin
Ünye doğumlu Şenol Yeğin'in sahibi olduğu Yegin Grubu, dünyanın birçok ülkesinin askerlerini giydirirken, şimdi de spor giyim üretimine girdi. Yegin Grubu, Çin'de ürettiği spor giyim eşyalarını ABD'ye satıyor. Grubun yıllık cirosu 12.7 trilyon lirayı buluyor.
Şenol Yeğin'in kurucusu olduğu Yegin Grubu, başta askeri üniforma, paraşüt, tank muhafaza sistemleri, uçak izolasyon malzemeleri olmak üzere özel ortam elbiseleri ve teçhizatı üretiyor. Dünya ordularının ihtiyaçlarını karşılayan Şenol Bey, artık sivilleri de giydirmek istiyor. Bunun için de Çin'de bir şirket kurdu. Hong Konglu, Çinli ve Tayvanlı bir ortakla birlikte Çin'de spor giysiler ürettirip, ABD'ye pazarlıyor.
Bu yılı 125 milyon mark (12.7 trilyon liraya) ciro ve 50 milyon mark (51 trilyon lira) ihracatla kapatmayı hedefleyen Şenol Bey'in Türkiye'de de yeni yatırım projeleri var. Amerikalı bir ortakla yangın elbisesi, Almanlarla ortak cankurtarma botu ve paraşütü üretmeyi planlıyor. Şenol Yeğin'le, Almanya'ya gidişinin öyküsünü ve yeni yatırımlarını konuştuk.
Almanya'daki özelleştirmeden fabrika almak nereden aklınıza geldi?
- İç piyasada 15 yıl boyunca kamu ihaleleri ağırlıklı çalıştık. Gözümüz sürekli Avrupa'daydı. 1993 yılında yurtdışına çıkmamızın şart olduğunu düşündük. Bazı araştırmalar yaptık. Alman Özelleştirme Kurumu Treuhand, Doğu Almanya'da bir fabrika gösterdi. Spekon tekstil tesisleri, üniforma ve paraşütte çok iyi bir fabrikaydı. Birçok firma ihaleye katıldı, ama bize verdiler. 100 bin marka aldığımız Spekon'a, 4 milyon mark yatırım yaptık. Gelişmemiz asıl bundan sonra oldu.
Spekon'da ne gibi değişiklikler yaptınız?
- Spekon'u aldığımızda çok kötü durumdaydı, her şey harabe halindeydi. Çok geriydi. Ofis binalarından teknolojsine herşeyi değiştirdik. Yeni bir yönetim şekli oluşturduk. Yabancı olduğumuz için başlangıçta sürekli kuşkuyla yaklaştılar. 135 yıllık Spekon, bugün 6 bin kişilik Seifhennersdorf kentinin en önemli firması.
Batı Alman Winnen Grubu'nu nasıl satın aldınız?
- Rakibimiz Winnen Grubu, banka kredileri yüzünden zor durumda kaldı. 100 yıllık Winnen, üniforma ve paraşütte sektörün ikinci büyük firmasıydı. 1996'da onu 4.5 milyon marka satın aldık. Firmanın Polonya, Tunus'ta şirketleri vardı, onların da sahibi olduk. Grubumuzun başarısı, Alman, İngiliz, Amerikalı, İsrailli, Tunuslu, Polonyalı başarılı danışmanlarımdan kaynaklanıyor.
Gündeminizde Türkiye'de yatırım var mı?
- Bergama ve Ünye'de yeni yatırımlarımız olacak. Bir Alman firmasıyla ortak, Bergama'da 10 milyon marklık yatırımla, özel sektörün ilk paraşüt tesisini kuracağız. Yine bir Alman firmasıyla ortak, Türkiye'de ilk kez cankurtarma botu üreteceğiz. Yangın elbisesi üretimine de başlayacağız. Bu konuda dünyada bir numara olan Amerikalı şirketle ortak, Türkiye'de üretim merkezi kurmak istiyoruz. Bu yatırımların her biri 17-20 milyon mark olacak. Tunus ve Polonya'daki işletmelerimizdeki üretimi zamanı geldikçe Türkiye'ye kaydırmak istiyoruz.
Çin'le ilgili hedefleriniz ne aşamada?
- Çin'de spor giyim üzerine yeni bir şirket kurduk. Çin'de fason ürettirdiğimiz malları, Amerika'ya göndermeye başladık. Başlangıç olarak 3 milyon dolarlık ihracatımız var. Buradan ABD'ye yılda en az 15 milyon dolarlık mal göndermemiz lazım. Bu şirkette hissem yüzde 40. Tayvanlı, Çinli ve Hong Konglu üç ortağım daha var. Almanya'da ve Türkiye'de ürettiğimiz ürünleri de Çin'e satmak istiyorum.
ŞENOL YEĞİN
Yegin Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Yeğin, 1949 Ünye doğumlu. İlk şirketi Şenol's Konfeksiyon'u 1973 yılında kurdu. 1982'de savunma sanayiine dönük hazırgiyim üretimine başladı. 1987'de Şenol's Konfeksiyon'u Polar Soğuk İklim Giysileri Şirketi'ne dönüştürdü. 1989'da Hayat Kuştüyü adıyla kurduğu şirketle uyku tulumu üretimine geçti. 1993'de Dresden'deki Doğu Alman şirketi Spekon'u Alman Özelleştirme İdaresi'nden satın aldı. 1996'da aynı sektördeki rakibi Batı Alman H.Winnen Grubu'nu bünyesine kattı. Aynı yıl, Yegin Grubu şirketlerini Berlin merkezli Yegin Manaegement Gesellschaft mbH çatısı altında topladı. 1997'de de Airbus izolasyon malzemesi üretimine başladı. Binin üzerinde çalışanı bulunan Yegin, 1997'de 100 bin adet askeri giysi, 1 milyon teknik giysi, 1100 adet paraşüt, 2 bin adet tank koruma sistemi, 50 adet balon üretimi gerçekleştirecek.
Yeğin'in nefes alan üniforma stresi
Askeri ihalelerde hangi ülkelerde iyisiniz?
- Almanya ve Fransa'da askeri ihalelerde çok iyiyiz. Amerika, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde de askeri ihaleler girmenin yollarını arıyoruz. Şu anda bir çok ülkeye askeri kıyafet ve teçhizat ihracatı yapıyoruz. Paraşütte ve tank örtülerinde Almanya'da en ileri biziz.
Peki Türkiye'deki askeri ihalelerdeki konumunuz ne?
- Yurtdışında 37 milyon marklık iş alıyoruz diye heyecanlanıyoruz. Ama yabancı bir firma, bir seferde Türkiye'de 50 milyon marklık işi alıyor. Örneğin insan derisi gibi nefes alan kumaştan üretilen elbiseler... Türk ordusu geçen yıl, yabancı bir firmadan 100 bin adetlik alım yaptı. Bu firmanın en yakın rakibiyiz. Türk ordusu bizden almıyor ama Almanya'daki 140 bin adetlik ihaleyi biz kazandık. Cumhurbaşkanı'na kadar çıktım, artık yoruldum. Bu ürünleri Türk ordusuna denetebilsek, NATO ülkelerine de verebileceğiz.
Kamu sektörüne bağımlı üretim yapmanın avantajları oluyor mu?
- Ne kadar üreteceğiniz, malı teslim edeceğiniz tarih ve ne kadar ödeneceği belli. Bugüne kadar hiç aksama olmadı.
Paylaş