Paylaş
Melih Bey, teknoloji devleriyle yarışıyor
Genç Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GYİAD) yeni başkanı Melih Mekik, dünya teknoloji devlerinin ürünleriyle yarışan buluşlara imza atıyor. Melih Bey, iş hayatına Almanya'da başlamış. 1970'li yılların sonunda Türkiye'nin ekonomik durumundan dolayı yabancı teknoloji devleri Türkiye'ye mal satmak istemeyince, Almanya'da kendi şirketini kurmuş... Alman firması olarak kurulunca birçok devin Türkiye distribütörlüğünü de kolaylıkla almış. Bugün bir çok yeni ürünü kendi bünyesinde tasarlıyor ve dünyaya satıyor. Melih Mekik'le, GYİAD ve teknoloji üzerine konuştuk.
Kurucusu olduğunuz İnter Grubu neler yapıyor?
- Elektronik cihazların ana hammaddelerini oluşturan, entegre devre gibi bileşkenleri üreterek işe başladık. Bunları dünyada üreten çok fazla şirket yok. Çünkü yarı iletken teknolojisi, dünyadaki en uç ve en gelişmiş teknoloji. Bunu üreten belli başlı Amerikan şirketleri Motorola, İntel. Japon şirketleri Hitachi, Sharp, Sanyo, Seiko. 1977-79'da Türkiye'nin ekonomik durumundan dolayı Türkiye'ye mal satmak istemeyen yabancı şirketlerin, Türkiye ile çalışmasını sağlamak için ilk firmamızı Almanya'da kurduk.
Yarı iletken teknolojisinin önemi nedir?
- Yarı iletken üretimi dünyanın en ileri teknolojisidir. Yarı iletken fabrikası kurmak için 1970'lerin sonunda Siemens ve Philips'in yaptığı teklifler, Sayın Ecevit'in başkanı olduğu hükümet döneminde reddedildi. Gerekçe de yabancı sermayenin istenmemesiydi. Türkiye'ye kurulması planlanan yarı iletken fabrikaları Uzakdoğu'ya kuruldu.
Hangi ürünleri tasarlıyor ve üretiyorsunuz?
- 1989'a kadar sadece pazarlama faaliyetimiz vardı. Yarı iletkenleri kullanan kuruluşlara teknik destek vermek için yeni departmanlar kurduk. Bu çalışmalar sonunda özellikle yazılım ve mikro işlemci konusunda bir know how oluştu. AR-GE'ye ağırlık verdik. Uzun vadede kârlı gördüğümüz askeri ekipmanl üreti mini tercih ettik.
Akıllı kasa üretimine nasıl başladınız?
- Sırf askeri üretimle, devlete çok bağımlı oluyorsunuz. 94 krizi de bizi vurdu. Sıfırdan bilgisayar üretme işine soyunduk. Yüzümüze gözümüze bulaştırdık. Bir başka müşterimize yaptığımız yazar kasa tasarımıyla bilgisayarı birleştirince POS denilen aleti ürettik. Bilgisayara niyet ettik, akıllı yazar kasa üreticisi olduk. IBM, NCR ve Siemens'ten sonra onay alan ilk firmayız. Yazar kasalarımızı Türkiye'de satmıyoruz.
Kimlere satıyorsunuz?
- Azerbaycan'a bu yıl iki binin üzerinde yazar kasa gönderdik. Pazar büyüyecek, ancak Aliyev yavaş gidiyor. İlk yıl 28 bin yazar kasa göndermeyi planlıyorduk, ama bu yıl 10-12 bin arası ihrac edeceğiz. Türkmenistan ve Özbekistan'da da yazar kasa için çalışmalarımız var. Ayrıca televizyon şasesi dizaynı yapıyoruz. Sayaçlar üzerinde de yoğunlaştık.
Yurtdışında yatırımlarınız var mı?
- Bosna'da doğal gaz sayacı üretmek için Una-Sana Kantonu ile ortak yatırıma başladık. 1998 ortasında üretime geçeceğiz.
AR-GE bütçeniz ve ciro hedefiniz nedir?
- ARGE-ye yılın ilk altı ayında 1.3 milyon dolar harcadık. Ciroda 1997 yılsonu hedefimiz 60 milyon dolar. 1998'de 80 milyon dolar, 99'da 100 milyon doları buluruz. Ciromuzun yarısı yurtdışından. En iyi satışımız Almanya ve Azerbaycan'da. İngiltere, İspanya ve Portekizle de iş yapıyoruz.
Cironuzun ne kadarı savunma sanayiinden?
- Savunma sanayine yönelik işlerimiz ciromuzun yüzde 5-6'sını geçmiyor. Ama pazar büyüyecek. Amacımbeyin ürünlerinden, teknolojiden para kazanmak.
MELİH MEKİK
Genç Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GYİAD) yeni Başkanı Melih Mekik, 42 yaşında. İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi Mezunu. Mekik, İnter Şirketler Grubu'nun kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı. İnter Grubu, elektronik komponent ve test ölçü aletleri satışı ve üretimi, POS elektronik yazar kasa sistemlerinin tasarımı ve üretimi, ön ödemeli smart card teknolojilerinin tasarımı ve üretimi, teknolojik araştırma ve geliştirme laboratuvarları, askeri projeler ve elektro-optik üretim konularında faaliyet gösteriyor. 7 şirketten oluşan grubun Almanya, Hong Kong'da şirketi, Bosna-Hersek'te ve Bakü'de büroları ve ortak üretim tesisleri bulunuyor.
Paylaş