Nurten'in Konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Mayo fabrikası hastane oldu

Mayo ve iç çamaşır markası olarak tanıdığımız Ten, şimdi İstanbul Bahçelievler'de bir hastaneye dönüştü. Ten'in yaratıcısı tekstilci Atilla Orhan, 1.7 trilyon liralık yatırımla, fabrikasının eski yerini hastaneye dönüştürdü. Ten Hospital, 24 Ekim'de açılacak.

Yıllardır iç çamaşır ve mayo markası olarak bilinen ‘‘Ten’’, artık bir hastanenin adı.. Ten markasının yaratıcısı, tekstilci Atilla Orhan tarafından İstanbul Bahçelievler'de kurulan ‘‘Ten Hospital’’, 24 Ekim Cumartesi günü Başbakan Mesut Yılmaz tarafından açılıyor.

34 yıldır iç çamaşırı ve mayo üreten Atilla Orhan'da hastane kurma fikrinin doğması ise tamamen tesadüf eseri... Ten, İstanbul Bahçelievler'de iç çamaşırı ve mayo ürettiği fabrikayı 1991'de Çobançeşme'ye taşımış. Bahçelievler'deki binayı da özel hastane yapmak isteyen bir girişimciye kiralamış. Kiracı, fabrika binasını hastaneye uygun hale getirmesine getirmiş, ama yatırımı tamamlayacak parası kalmayınca yarım bırakmış. Orhan da, bir profesör arkadaşının desteğiyle yarım kalan hasteneyi tamamlayıp işletmeye karar vermiş. Atilla Orhan ile tekstilden yeni girdiği sağlık sektörüne uzanan bir sohbet yaptık.

Mayo ve iç çamaşırı üretimine nasıl başlamıştınız?

1964 yılında küçük bir mağazada perakendecilikle iş hayatına atıldım. Ten markası 1969'da doğdu. 1970'de mayo üretimine başladık. Halen, Kırklareli, İnegöl ve İstanbul'da üretim yapıyoruz. Ten adıyla da üç mağazamız var.

Yıllardır iç çamaşırı ve mayo üretiyorsunuz. Hastane kurma fikri nereden çıktı?

Bahçelievler'deki bina eskiden Ten mayo ve ic çamaşırının üretildiği fabrikamızdı. Çobançeşme'deki yeni yerimize taşınınca burayı kiraya vermiştik. Son kiracımız ise burayı bir hastane yapmak istiyordu. Ama kiracımız parası yetmeyince, işi yarıda bırakmak zorunda kaldı. Biz de yapıp başlanmış işi bozmadık. Biraz zorunlu olarak hastane yatırımına girmek durumunda kaldık. Bir profesör arkadaşımının desteğiyle bu yatırımı tamamladım.

Ten Hospital özellikle hangi alanlarda iddialı olacak?

Özellikle iddialı olduğumuz alanlar, kadınlardaki gögüs hastalıkları ve ciltle ilgili problemler. Bu alanlarda hem hastalık taraması, hem teşhis, hem de tedavi de iddialıyız. 7 bin metrekrelik kapalı alan üzerine kurulan hastanede beş ameliyathane, koroner, cerrahi ve bebek yoğun bakım olmak üzere üç yoğun bakım ünitemiz var. Hastanemizde ayrıca hava ambülansı da görev yapacak.

Hastane size ne kadara mal oldu?

Yatırımı özkaynaklarımızla yaptık, sadece makinaları teşvikle getirdik. Hastane 10 milyon marka (1.7 trilyon lira) mal oldu hastane.

Bu hastaneyi daha sonra başkaları izleyecek mi?

İleride başka hastaneler düşünebiliriz. Devlet hastaneleri şu anda çok yetersiz. Özel hastanelere çok yoğun bir talep var. Bir de şu anda onkoloji merkezimiz eksik. Daha sonra tanı merkeziyle, radyoterapisiyle, böyle bir merkez açabiliriz.

Ten, iç çamaşır ve mayodaki markanız. Neden hastanenin adını Ten Hospital koydunuz?

Bahçelievler'deki yerimizden taşınmamıza rağmen herkes bu binayı Ten'in eski fabrikası olarak tanıyordu. Hastaneye isim ararken düşündük ki bizim zaten bilinen bir ismimiz var. Niye yeni bir isim arıyoruz? Ten aynı zamanda cilt konusunu da çağrıştırıyor. Biz de zaten cilt konusunda da ihtisas hastanesi olmak istiyoruz.

Birbiri ardına özel hastanenin açıldığı bir dönemdeyiz. Rekabetten korkmuyor musunuz?

Hayır, bina kendimizin. Bu yüzden rekabette daha şanslıyız. Kısa dönemde köşeyi dönmeyi düşündüğümüz bir yatırım değil. Çok dikkatli gideceğiz. Sağlık sektörü bizim için çok yeni. Şu anda özel hastanelerde para almak için neredeyse hastalık yaratıyorlar. Basit birşey için gidiyorsunuz, uydurma şeyler çıkarıyorlar. Bir hastaneye gidip sonuç alamıyor, öbürüne gidiyorsunuz. Bunlar olmamalı. Bir hastaneye gittiniz mi oradan iyileşip çıkmanız lazım.

ATİLLA ORHAN

Ten Tekstil'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Orhan, 1937 Erzincan doğumlu. 13 yaşında ailesiyle birlikte İstanbul'a gelen Atilla Orhan, Amerikan pazarında yabancı malları satarak iş hayatına atıldı. 1964 yılında Taksim'de bir mağaza satın alarak perakendeciliğe başladı. İlk iç çamaşırı fabrikasını Bahçelievler'de açtı. Ten markası ise 1969 yılında doğdu. 1970 yılında moya üretimine geçen Atilla Orhan, daha sonra Kırklareli ve İnegöl'de de fabrika kurdu. Orhan, Kırklareli tesislerinden doğrudan ihracat yapıyor. Yaklaşık 500 kişinin çalıştığı Ten fabrikalarının kendine ait üç satış mağazası bulunuyor.

İç çamaşırında işler iyi gidiyor

İç çamaşırında pazar payınız nedir?

İç çamaşırında iç piyasada daha kuvvetliyiz. Pazarın yüzde 10'u bizim. İhracatımız da var. Ama üretimimizin yüzde 75'i iç pazara yönelik. Mayoda pazar payımız fazla değil, genellikle ihracata dönük çalışıyoruz.

Mayoda pazardaki konumunuz nasıl?

Bu yıl mayoya daha iyi girdik, bundan sonra daha da iddialı olacağız. Mayo piyasasında adımızın daha üstlerde olmasını istiyoruz. İç pazarda yüzde 10'larda olan pazar payımızı yüzde 20'lere yükseltmek istiyoruz.

Tekstildeki krizden etkilendiniz mi?

Bütün sektörler kriz yüzünden sıkıntıda ama iç çamaşırında işler iyi.

Tekstilde başka bir alanı düşünüyor musunuz?

Evet, dış giyime de girmeyi düşünüyoruz.



Yazarın Tüm Yazıları