Paylaş
Bilgisayar devi Akdeniz üssünü Türkiye'ye taşıdı
ABD'li bilgisayar devi Intel Corporation, Akdeniz, Orta Doğu ve Güney Afrika bölgesi merkezini İtalya'dan Türkiye'ye kaydırdı. Bunda, Intel Türkiye'nin ilk yılında yüzde 138 büyümesi etkili oldu.
Türkiye'nin giderek büyüyen bir pazar olması, uluslararası bilişim devlerinin de dikkatini çekiyor. Dev bilişim firmaları, artık Türkiye'yi bölgedeki merkez üssü olarak seçiyor. Kendisine Türkiye'yi üs seçen ilk bilişim devi ABD'de mikroişlem üretiminde bir numara olan Intel Corporation... Intel, Akdeniz, Orta Doğu ve Güney Afrika bölgesi merkezini İtalya'dan Türkiye'ye kaydırdı. Dünya genelinde 25.6 milyar dolar ciro gerçekleştiren Intel, ABD'nin en kârlı ilk beş firması arasında yer alıyor.
Intel Türkiye Genel Müdürü Müge Tanık, 50'nin üzerinde ülkede faaliyet gösteren Intel Corporation'ın bu seçiminin, sektördeki diğer dev firmaları da etkileyeceğine inanıyor. Tanık, bilişim devlerinin Dubai'de yoğunlaşan merkez üslerini kısa süre içinde İstanbul'a taşıyacağını tahmin ediyor. Intel Türkiye Genel Müdürü Tanık ile bilişim sektörünü ve Intel'in bundan sonraki hedeflerini konuştuk.
Arkeoloji okumanıza rağmen neden bilgisayar sektörüne girdiniz?
- Bilgisayar dünyasına tesadüfen katıldım. Buna rağmen bir süre sonra Türkiye'de geleceği olduğuna inandım ve kariyerimi buna göre çizdim. ABD'ye master'a bu yüzden gittim, bu yüzden oradaki yerel bilgi işlem firmalarında çalıştım. Bu sırada Intel Corporation'dan iş teklifi aldım. Dünyanın en büyük mikroişlemcisi Intel, aynı zamanda kişisel bilgisayar ağı ve iletişim ürünlerinin de üreticisi. Intel, Türkiye'ye kendi organizasyonunu kurarak gelmeye karar vermişti. Teklifi kabul edip, Mart 97'de Türkiye'ye döndüm.
Intel Türkiye'deki ilk yılını nasıl geçirdi?
- Intel Türkiye, Haziran 1997'de kuruldu. İlk yılı çok iyi kapattık. Intel'in geçen yıl en fazla büyüyen ülkesi Türkiye oldu. 1997'de yüzde 138 oranında büyüdük. ABD'de bizim sektörde büyüme hızı yüzde 10 civarında. Avrupa'da yüzde 17, gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 25-30'dur.
1998'deki büyüme hedefiniz ne olacak?
- Bu yıl yüzde 35'ler civarında büyümeyi hedefliyoruz. Sektörün genelde büyüme hedefi ise yüzde 30.
Intel, Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nin merkezi olarak neden İstanbul'u seçti?
- Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nin (MMAR-Mediterranean, Middle East and Africa) merkezi artık İstanbul. Daha önce Intel'in bölgedeki üssü İtalya idi. İtalya, Türkiye'nin beş misli büyüklügünde bir pazara sahip. Buna rağmen bölgedeki merkez üssü İtalya'dan alınarak, Türkiye'ye verildi. İtalya'yı başka bir bölgeye bağladılar. Bölge merkezi olmak için Dubai de çok bastırdı ama İstanbul galip geldi. Türkiye'nin seçilmesinde pazarın büyüklüğü, gelecekteki potansiyeli ve bölgenin diğer kesimlerine destek ulaştırabilme imkanları önemli etken oldu. İçinde bulunduğu politik ve ekonomik durum ne olursa olsun, Türkiye büyümeye devam edecek.
Merkez üssü olmak Türkiye'ye neler kazandıracak?
- Birincisi bu, Intel'in Türkiye'ye yaptığı yatırımın bir göstergesi. Bölge içindeki bütün ülkeler artık Türkiye'den yönetilecek. Bölgedeki ülkelerle ticaret İstanbul'dan gerçekleştirilecek. Bu ülkelerle olan ithalat-ihracat Türkiye'den geçecek. İkincisi, Intel Türkiye, Intel Corporation kaynaklarını İstanbul'da tutarak, bu kaynaklardan daha fazla yararlanabilecek. Üçüncüsü, Intel sektörün ve dünyanın en büyük firmalarından biri. Diğer firmalar için de çok iyi bir referans olacak. Göreceksiniz bütün uluslararası firmalara bundan sonra Intel'e bakarak belki de bölgedeki merkezlerini Türkiye'ye kaydıracak. Dördüncüsü, Intel artık Türkiye'ye daha fazla yatırım yapacak.
Türk Cumhuriyetleri de size mi bağlı?
- Türk Cumhuriyetleri Intel Rusya'ya olarak çalışıyor, ama şimdilik. Hedefimiz 1999 yılı sonunda Türk Cumhuriletleri'ni de Rusya'dan Türkiye'ye bağlamak.
Intel Türkiye Genel Müdürü Müge Tanık, 1961 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümü mezunu. 1986'da Lotus Yazılım'da işe başladı. 1990'da Digital'a geçti. Burada pazarlama müdürlüğü görevindeyken ABD'ye işletme master'ı yapmak için gitti. Master'ını tamamladıktan sonra ABD'de üç yıl boyunca üç ayrı yerel bilgisayar firmasında çalıştı. Bu dönemde Intel Corporation'dan gelen teklif üzerine geçen yıl Türkiye'ye dönerek Intel Türkiye'yi kurdu.
Intel'in Başkanı 6 Mayıs'ta İstanbul'da
Intel'in yeni Yönetim Kurulu Başkanı niçin İstanbul'a geliyor?
- Intel Corporaiton Yürütme Kurulu Başkanı Craig R. Barrett, 20 Mayıs'ta yapılacak yıllık Yönetim Kurulu toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı olacak. Bu ziyaret, Intel'in Türkiye'ye verdiği önemi gösteriyor ve daha fazla yatırım yapılacağı anlamına geliyor. Daha önce bu seviyede bir bilişim devinin başkanı Türkiye'ye gelmedi. Mr. Barrett, İstanbul'da Türk bilişim sektörünün temsilcileriyle görüşecek. Ayrıca, bilişim dünyasındaki yeni trendler ve Intel stratejileri konusunda da bir seminer verecek.
Paylaş