Paylaş
Ünlülerin hocası 40 yılda 7 bin öğrenci yetiştirdi
Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Arman Manukyan, meslekte 40'ıncı yılını doldurdu. Prof. Manukyan'ın yetiştirdiği 7 bin öğrenci arasında Berna Yılmaz'dan Cem Boyner'e, Tansu Çiller'den Suna Kıraç'a kadar birçok ünlü de bulunuyor.
ARMAN MANUKYAN
Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Arman Manukyan, 1931’de doğdu. 40 yıldır Boğaziçi Üniversitesi'nde aralıksız ders veren Arman Manukyan, bu görevinin dışında aile şirketini yönetiyor ve danışmanlık yapıyor. Boğaziçi Mezunlar Derneği'nin kurucuları arasında yer alan Manukyan, 30 yıldır da amatör Şişlispor Kulübü'nün Başkanı.
Siyasi parti liderlerinden işadamlarına, bürokratlardan profesyonel yöneticilere kadar bugün Türk ekonomisine ve siyasi hayatına yön veren bir çok ünlü ismin hocası Prof. Arman Manukyan, meslekte 40'ıncı yılını doldurdu. Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Arman Manukyan'ın öğrencileri arasında Tansu Çiller, Bünelt Gültekin, Suna Kıraç, Güler Sabancı, Cem Boyner, Ömer Dinçkök, Cefi Kamhi, Burhan Karaçam gibi iş ve siyaset dünyasının ünlü isimleri var.
Prof. Arman Manukyan, bugünkü Türk ekonomisinin halini hiç umut verici bulmuyor. Arman Hoca'ya göre enflasyon öyle önümüzdeki birkaç yılda düşüverecek gibi görünmüyor. İş ve siyaset dünyasının tanınmış isimlerine emek veren Arman Hoca ile ünlü öğrencilerinin okul yıllarının yanısıra, Türk ekonomisinin sorunlarını da konuştuk.
Boğaziçi Üniversitesi'nde ders vermeye nasıl başladınız?
- Askerlikten sonra, 1958 yılında bir tesadüf sonucu hocalık yapmaya başladım. Robert Kolej'de ders veren eski bir sınıf arkadaşımın Erzurum'a tayini çıkınca, dersini benim vermam konusunda çok ısrar etti. Bir deneme yapalım dedik ve o deneme hâlâ sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde son sınıflara geliştirilmiş muhasebe teknikleri dersini veriyorum. Son beş yıldır ayrıca Koç Üniversitesi'nde de başlangıç muhasebesi ve maliyet muhasebesi derslerine giriyorum.
Mezun olan öğrencileriniz işlerinde size akıl danışıyor mu?
- Gün olmaz ki eski bir öğrencim beni aramasın. Herhangi bir konuda ya danışır, ya yeni bir işe girmek ister, o konuda bana fikir sorar. Bazısı muhasebe ile ilgili analizler hakkında yardım ister. İş değiştirmek isteyenler, girmek istediği firmalar hakkında bana akıl danışır.
Eski öğrencileriniz arasında bugünün tanınmış isimleri var mı?
- Özellikle bankacılık sektöründe bir çok öğrencim var. Pamukbank eski genel müdürü Bülent Şenver, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Burhan Karaçam, Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Altun, Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Güleşçi, Suna Kıraç, Güler Sabancı, Cefi Kahmi, Tansu Çiller, Berna Yılmaz, Ersin Faralyalı, Nur Ger, Cem Boyner, Şenes Erzik. Bu arada, Engin Civan da öğrencilerim arasındaydı.
Bugüne kadar kaç öğrenciye ders verdiniz?
- 40 yıllık hocalık dönemimde yaklaşık 7 bin öğrenciye ders verdim.
Hocalıktaki ilk günlerinizle bugün arasında ne gibi farklar görüyorsunuz?
- 40 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi'nde toplam 350 kişiydik, bugün 12 bin kişiyiz. Ama öğrencilerin hocalarıyla çok iyi ilişkiler kurması özelliği yıllardır korunuyor. Öğrencilerimiz bize istedikleri an ulaşabilir. Yine 40 yıl önce maliye ve muhasebe bölümlerinde tek kız öğrenci yoktu. Genç kızlar genelde pazarlama dalındaydı. 1980'lerde bu trend değişti. Para piyasalarındaki gelişmelerle birlikte bayanlar bu sektöre daha çok ilgi duymaya başladı. Bugün işletmede okuyanların en az yarısı bayan. Bazı bölümlerde ise bayanlar daha fazla.
Öğrencilerinize en çok öğütlediğiniz şey nedir?
- Sevdikleri işi yapmalarını ve bir de çok sık iş değiştirmemelerini öneriyorum. Ama bazen tesadüfler de insanın hayatını değiştiriyor.
Hocalığı bırakmayı düşündüğünüz oldu mu?
- Hayatta en çok zevk aldığım iş bu. Yorucu yanlarına ve hayatımı bu işten kazanmama rağmen büyük bir aşkla yapıyorum işimi. İşim sadece ders vermek değil. Ders saatleri dışında da bütün vaktim okulda geçiyor.
Bu enflasyon zor düşer
Ekonominin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
- İstikrar yok. Bütün derdimiz politik istikrarın olmaması. Bir uygulamaya geçilecek, nasılsa yeni bir hükümet gelir, değişir diye başlanamıyor. Aksi halde Türkiye, son 20 yılda gösterdiği gelişmenin en az üç, dört katı gelişmeyi gösterebilirdi. Ama istikrarlı bir politikanın olmaması nedeniyle sorunlar bir türlü bitmiyor.
Enflasyon yakın zamanda düşürülebilir mi?
- Çok yakın gelecekte hayır. Enflasyon baş sorunlarımızdan biri. Bir, iki yıl içinde çok büyük bir düşme kaydedileceğini zannetmiyorum.
Arman Hoca'dan ünlü öğrencilerine notlar
PROF. Arman Manukyan'a ünlü öğrencileriyle ilgili değerlendirmelerini sorduk. O da sıraladı:
TANSU ÇİLLER: Not ortalaması 85'di. İyi bir öğrencimizdi. Çok da hırslıydı. Ekonomi bölümünde öğrenciydi, ama temel muhasebe ve yönetim muhasebesini derslerini işletme bölümünde benden almak zorundaydılar. Ekonomi dalındaki derslerinde daha da başarılıydı.
BURHAN KARAÇAM: Not ortalaması 80'di. Benden muhasebe dersleri aldı. Muhasebe derslerinde vasat bir öğrenciydi, ama sonra murakebe dalında çok kuvvetli bir eleman oldu. Halen Yapı Kredi Bankası'nın Genel Müdürü. Çok da iyi gidiyor.
CEFİ KAMHİ: Not ortalaması 80'di. Okul sıralarında iyi bir öğrencimdi. Tabii arkasında babasına ait Profilo gibi müessese vardı. Son derece başarılıydı. Vasatın üzerinde bir öğrenciydi.
GÜLER SABANCI: Not ortalaması 85'di. Son derece hırslı bir öğrenciydi. Bütün sınıf müzakerelerine katılırdı. Son derecede de başarılıydı. Bu başarısını hâlâ devam ettiriyor.
SUNA KIRAÇ: Not ortalaması 85'di. Öğrencilik döneminde oldukça başarılıydı. Bugün de Koç Grubu'nda oldukça kuvvetli bir yeri var.
CEM BOYNER: Not ortalaması 80'di. Muhasebe derslerini severdi ve başarılıydı. Okul yıllarında siyasetle ilgilenmiyordu. Sınıf müzakerelerini
katılımı iyiydi.
ÖMER DİNÇKÖK: Not ortalaması 85-90'dı. Dinçkök Grubu'nun yöneticiliğine hazırlanıyordu. Derslere katılımı ve sınıf içi tartışmalarda çok iyiydi.
BÜLENT GÜLTEKİN: Not ortalaması 80'di. Son derece başarılıydı. Özellikle parasal konulara son derece yatkındı.
ESAT ERKUŞ: Not ortalaması 85'di. Okul yıllarında çok başarılı bir öğrenci olmasının yanısıra çok da iyi bir basketbolcuydu. Bankacılığı seçen öğrencilerimden.
CEMİL KÖKSAL: Not ortalaması 80'di. Murakebe dalında işe başlayıp bankacılığı seçen öğrencilerimizden. O da oldukça başarılıydı.
ERSİN FARALYALI: Not ortalaması 80'di. Son derece dikkatli bir öğrenciydi. Arkadaşları tarafından çok sevilirdi, cana yakındı. Giyimine dikkat eden öğrencilerim arasındaydı.
BERNA YILMAZ: Not ortalaması 85'di. Son derece kibar ve hanımefendi bir öğrenciydi. Çok iyi arkadaşlıklar kurardı, derslerini de hiç kaçırmazdı. Düzenli ve soğukkanlıydı.
ERHAN DUMANLI: Not ortalaması 80'di. Finansa ve mali konulara çok yakındı. Son derece sempatik ve iletişimi kuvvetli bir öğrencimdi.
İBRAHİM BETİL: Not ortalaması 80'di. Çok başarılıydı. Parasal konulara çok ilgi duyuyordu ve o da bankacılığı seçti. Titiz ve zekiydi, piyasaları çok iyi takip ederdi.
Paylaş