Paylaş
Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Rengin Ekmekçioğlu, Factors Chain International'ın (FCI) İcra Kurulu'na Türkiye'yi temsilen girdi. Ekmekçioğlu'na FCI'da Türkiye'nin yanısıra Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail de bağlandı.
DÜNYANIN 50 ülkesinden 140 faktoring şirketini biraraya getiren Factors Chain International (FCI) İcra Kurulu Üyesi Rengin Ekmekçioğlu Tınmaz, Türkiye'nin yanısıra Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail'in de faktoringdeki temsilcisi... Ekmekçioğlu, ‘‘Türkiye, faktoring camiasında ihracat faktoringli ülke olarak tanınıyor. Türkiye, Japonya'dan sonra en çok ihracat dövizi getiren ülke oldu. Biz bu konumdaysak, faktoring sektöründe sözümüz olmalı’’ diyor. Ekmekçioğlu, 98 yılında 4.2 milyar dolar ciro gerçekleştiren faktoring sektörünün ihracatın desteklenmesinde Eximbank'ın yükünü hafifletebileceğine de dikkat çekiyor. Factors Chain International (FCI) İcra Kurulu Üyesi ve Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Rengin Ekmekçioğlu ile faktoring sektörünü konuştuk.
Factors Chain International'ın (FCI) faktoring sektöründeki önemi nedir?
- Kuruluşunun 30'uncu yılını kutlayan FCI, ilk olarak İskandinav ülkelerindeki faktoring şirketlerinin katılımlarıyla kurulmuş. FCI, ortak amaçları faktoring ve benzeri finansal servisler aracılığı ile uluslararası ticareti yürütmek olan önde gelen faktoring şirketlerinin kurduğu global bir ağ. Bu ağa, 50 değişik ülkeden 140 faktoring şirketi üye. FCI'ya üyelik, otomatik olarak diğer üyelere muhabir kazandırıyor. Dernek üyeleri, uluslararası iş yapabilme imkanına erişiyor. Factoringde yurtiçi ve yurtdışı işlemler var. FCI üyesi olmak, yurtdışı işlemlerinde bir standarda ulaştığınızı gösterir. Bu kuruluşa üye olmanın ve üyeliği sürdürmenin bir takım şartları ve standartları var. FCI'ın en önemli misyonu, uluslararası faktoring için bir dünya standardı olabilmek. Uluslararası faktoringi, dış ticaret finansmanında tercih edilir bir metod haline getirebilmektir.
Türkiye'den kaç kuruluş FCI üyesi?
- İlk kez 1980'de İktisat Bankası üye oldu. 1990'dan sonra faktoring şirketleri arka arkaya kuruldu. Bugün 18 faktoring şirketi FCI üyesi. Bunların altısı tam üye konumunda.
Türkiye bu yıl ilk kez FCI İcra Kurulu'na sizinle girdi. FCI'da neler yapıyorsunuz?
- FCI İcra Kurulu her yıl yenileniyor. Bu yıl 9 üye arasına ilk kez Türkiye olarak biz de yer aldık. İcra Kurulu'nun altında dört komite var. Pazarlama, iletişim, hukuk ve eğitim komiteleri. Bunlar yılboyunca üyelerin ve üye çalışanlarının yararına çalışıyor. İcra Kurulu'ndaki her üyenin sorumlu olduğu ülkeler var. Benim sorumlu olduğum ülkeler, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail. Bu ülkelerdeki FCI üyesi faktoring şirketlerinin birbirleriyle ve kuruluşla olan sorunlarının çözümüne yardımcı oluyorum. Bu ülkelerdeki faktoring sektörünün FCI'den beklentilerini anlayıp, onların sözcülüğünü üstleniyorum.
FCI yönetiminde olmanın Türkiye'ye ne gibi katkıları olabilir?
- FCI üyeleri arasında ihracat işi yapan ülkeler de var, ithalat faktoringi yapan ülkeler de... Örneğin Türkiye ihracatçı ülke konumunda faktoring sektöründe. Biz tüketim malları ihrac ediyoruz, yatırım malı ithal ediyoruz. Türkiye, faktoring camiasında ihracat faktoringli ülke olarak tanınıyor. Türkiye, Japonya'dan sonra en çok ihracat dövizi getiren ülke oldu. Biz bu konumdaysak, faktoring sektöründe sözümüz olmalı diye düşünüyorum. Çünkü bugüne kadar ağırlıklı olarak hep ithalat yapan ülkelerin sözü geçiyordu FCI yönetiminde. Kurallar onların isteğine göre çıkıyordu. Bizim aleyhimize kararlar da çıkıyordu bu arada. Amacım, bu tür durumlarda FCI İcra Kurulu'nda ibreyi ihracat ağırlıklı ülkelerden yana çevirebilmek. Türkiye'nin bu tür kuruluşlarda görev alması, ülkemizin tanıtımı için de çok önemli.
Faktoring sektörünün ihracattaki rolü nedir?
- Türkiye'nin ihracatı 25 milyar dolar civarında. Türkiye'de ihracatçıya en önemli destek, Eximbank. Başka bir kuruluş yok. Eximbank'a çok yükleniyormuşuz gibi geliyor bana. Eximbank'ın işlevini aynen yapan bir faktoring sektörü var artık. Gerçekten ihracatçıya en az Eximbank kadar, destek olan bir sektörüz. Belki kaynaklarımız o kadar büyük değil, ama sektördeki 18 şirket bugün uluslararası faktoring yapıyor. Bu konuda uzman bir ekip var. Türkiye'nin geleceği ihracatta ise, ihracatı destekleyeceksek faktoringin artık kabul görmesi lazım. Türkiye'de ihracat faktoringi desteklenmeli. Ancak faktoring şirketlerini tefecilerden ayırt etmek gerekiyor. Faktoring şirketleri uluslararası kanallardan finans sağlıyor. Tefeciler bunu yapabilir mi?
RENGİN EKMEKÇİOĞLU TINMAZ
Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Rengin Ekmekçioğlu Tınmaz, 1957 İstanbul doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi İş İdaresi Bölümü Bilgi İletişim Sistemleri'nde iki yıl okuduktan sonra Washington D.C.'de The American University'nin özel bursuyla eğitimini 1979'da tamamladı. 1980-82 yılları arasında aynı üniversitede eğitim ve araştırma asistanı olarak çalıştı. 1983-1986 yılları arasında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nda uzman olarak çalışmaya başladı. 1986'da İktisat Bankası'na geçti. 1990'da Facto Finans’ın Genel Müdür Yardımcılığı'na atandı. 1991 yılında ise Yapı Kredi Bankası'nın kurduğu Yapı Kredi Faktoring Şirketi'nin Genel Müdürlüğü'nü üstlendi. Factoring Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Factors Chain International (FCI) İcra Kurulu Üyesi.
Paylaş