Paylaş
ALCATEL Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, kısa süre önce Alcatel International'da Başkan Yardımcılığı koltuğuna da oturdu. Yenel, ‘‘Türkiye, telekomünikasyonda bölgemizin tartışmasız lideri olacak’’ dedi. 130 ülkede faaliyet gösteren telekomünikasyon ve internet devi Alcatel'de Yenel'e şimdilik 8 ülke bağlı bulunuyor.
DÜNYADA 130 ülkede faaliyet gösteren telekomünikasyon ve internet devi Alcatel, Türkiye'yi bölgenin tartışmasız lideri yapmayı hedefliyor. Alcatel International Başkan Yardımcısı ve Alcatel Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, telekomünikasyonda Türkiye'yi bölgede lider yapmayı amaçladıklarını söyledi.
5 yıl önce Alcatel Teletaş'ın konkordato ilan ettiği zor günlerde Alcatel International'ı Türkiye'de kalmaya ikna eden Yenel, şirketi yeniden yapılandırarak, ciro ve kárlılıkta başarıya götürdü. Bu başarı, Yenel'i Alcatel'in 8 ülkesini yöneten başkan yardımcılığına taşıdı. Yenel, Alcatel üst yönetimindeki ilk Türk oldu. Alcatel International'da Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, KKTC, Gürcistan, Özbekistan ve Kırgızistan'dan sorumlu olan Lütfi Yenel ile Alcatel Teletaş'ın hedeflerini, Türkiye'nin telekomünikasyon sektöründeki geleceğini konuştuk.
Alcatel Teletaş'a neden geçmiştiniz?
- 1985-95 yılları arasında on yıl Vestel'de çalıştım. Vestel, o yılarda Asil Nadir'in sahibi olduğu Pollypeck'e aitti. 90'larda Pollypeck zor duruma düştü ve Nadir yönetimden uzaklaştırıldı. O dönemde Vestel'i ayakta tutmaya çalışıyorduk, derken 94 krizi patladı. Tam sıkıntıları atlatıyoruz derken kayyumların girişimiyle Vestel satıldı. Bu dönemde sektör değiştirme arayışındaydım ve telekomünikasyon sektörünün geleceğine inanıyordum. O günlerde Alcatel Teletaş'ın genel müdür arayışında olduğunu öğrendim ve temas kurdum. O yıllarda Alcatel Teletaş konkordato ilan etmişti ve Alcatel International Türkiye'deki şirketinin toparlanıp toparlanamayacağını bilmiyordu. Ancak Alcatel'i ikna ettim.
Genel Müdürlük görevini üstlenince şirkette neler yaptınız?
- Alcatel Teletaş zamanında çok güzel işler yapmıştı. Ama dünya çok hızlı değişiyor. Bu gelişimde şirketi yeniden yapılandırmamız gerekiyordu, hatta öyle bir yapılandırmamız gerekiyordu ki düşünce olarak Alcatel'den bile bir adım daha önde olması gerekiyordu. Belirli konulara odaklanmaya karar verdik. Odaklanacağımız ve uzmanlaşacağımız konu da global anlamda bir şey ifade etmeliydi. Biz katma değerimizi artıracak, daha çok teknoloji üretecek bir strateji belirledik. İnsan kaynaklarımızı güçlendirdik ve kárlılığımızı artırdık. Birçok konuda piyasa lideri haline geldik.
Alcatel'deki başkan yardımcılığını bu başarı mı getirdi?
- Türkiye'deki bütün bu gelişmeler Alcatel tarafından da izlendi. Alcatel'in diğer şirketlerine bakıldığında grup içinde kişi başına kárlılık ve ciroda hep öndeyiz. Alcatel Teletaş'ın bu birikiminden, Alcatel'in başka ülkelerde de yararlanması gerektiğini düşündük. Türkiye'deki şirketimizden 5 arkadaşımız Alcatel'in değişik ülkelerdeki şirketlerinde yönetici olarak görev yapıyor. Bu yüzden Alcatel dünyayı coğrafi bölümlere ayırdı. Başkan yardımcılığı böyle geldi.
Bu göreviniz Türkiye için ne ifade ediyor?
- Kıbrıs'ı da dahil ettiğinizde 8 ülke bana bağlı. Yabancı sermayeli bir şirkette görev yaparken benim gözettiğim bir görüşüm var. Başarılı olmak için kesinlikle önce o ülkenin ve toplumun menfaatlerinin, şirketin menafaatleriyle paralel gitmesi lazım. Bu olmazsa, iş bir yerde tıkanır. Alcatel Teletaş'la Türkiye'nin menfaatlerinin aynı olduğunu gördük. Biz büyürken sadece satışı düşünmüyoruz, araştırma geliştirme çalışmalarının da Türkiye'de büyümesini istiyoruz. Bu anlamda benim başkan yardımcılığım önemli. Çünkü sadece rakip şirketler arasında rekabet yok. Alcatel içinde de diğer ülkelerdeki Alcatel şirketleriyle de rekabet etmek zorundayız. Alcatel Teletaş olarak hem kendimiz büyümek, hem de Türkiye'nin telekomünikasyon altyapısının geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.
Türkiye'nin şu anda bölgedeki konumu nedir?
- Türkiye coğrafya ve insan kaynağı olarak, telekomünikasyon endüstrisinde kesinlikle bölgenin lideri. Ortadoğu, Orta Asya, Karadeniz ülkeleri ve Balkanlar'ın telekomünikasyon konusundaki en önde gelen ülkesi. Gerek teknoloji üreten bizim gibi şirketleri, gerekse GSM operatörü şirketleri olarak baktığımızda Türkiye'ye rakip bir ülke yok. Diğer ülkelerin hemen hepsi bu konuda alıcı. Türkiye ise kısmen satın alıcı, kısmen de bunları ihrac edebilecek bir konumda. Biz bu hakimiyeti güçlendirmek istiyoruz. Türkiye'yi, bölgenin herkes tarafından kabul edilen telekomünikasyon lideri konumuna getirelim. Sadece gidip oralarda operasyon yapmayalım. Türkiye, siber optik networkleriyle, denizaltı kablolarıyla, uydularıyla, özellikle Orta Asya ve Ortadoğu'da transit ülke haline gelebilir. Bölgenin potansiyeli çok büyük. Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan gibi ülkelerin doğal kaynaklarını değerlendirmesiyle orada büyük bir patlama bekliyoruz. Biz şimdiden burada yerimizi sağlamlaştırmak istiyoruz. Alcatel Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan'da zaten bir numara.
LÜTFİ YENEL
Alcatel International Başkan Yardımcısı ve Alcatel Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, 1950 doğumlu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Fakültesi Elektronik Bölümü'nde tamamladı. Üç yıl aynı üniversitete görev aldı. Sansui/Japan firmasında Yönetim Kurulu üyeliği ve Vestel'de Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 1995 yılında Alcatel'de Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Genel Müdürü olarak göreve başladı. Halen Alcatel'de Bölge Başkan Yardımcısı olarak Türkiye, Kafkas Bölgesi ve Orta Asya'dan sorumlu. Ayrıca, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Elektronik Sanayicileri Danışma Kurulu (TESİD) Başkanı, Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Telekomünikasyon Komisyonu Üyesi.
8 ülkedeki ciro hedefi 1 milyar dolar
Sorumlu olduğunuz bölge Alcatel içinde ne kadarlık bir büyüklüğe sahip?
- Alcatel'in faaliyetlerinin yüzde 2.3-3'ü benim sorumluğu olduğu 8 ülkenin yer aldığı bölgede yapılıyor. Alcatel Teletaş olarak bu yıl 200 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Buna Eurosat Projesi eklenince 350 milyon dolara ulaşıyoruz. Hedefimiz, ciromuzu üç yıl içinde 500 milyon dolara taşımak. İspanya, İtalya, İngiltere, Almanya, Hollanda gibi ülkelerin şu andaki mevcut cirosu bu seviyede. Biz de Alcatel için birinci lig ülkelerinden biri olmak istiyoruz. Alcatel'in bölgedeki etkinliğini de 1 milyar dolarlara taşımayı amaçlıyoruz. Bu da Alcatel'in dünyadaki yıllık 25 milyar dolarlık cirosunun yüzde 4'üne rastlıyor.
Beşinci çip tasarım
merkezi İstanbul'da
Alcatel, Türkiye'de araştırma geliştirmeye sizin istediğiniz boyutta yatırımı yapabiliyor mu?
- Evet, Teletaş'ta geçtiğimiz yıllarda Alcatel bünyesindeki en büyük çip tasarım merkezlerinden birini kurduk. Alcatel'in sahip olduğu 5 çip tasarım merkezinden biri İstanbul'da. 40 kişi çalışıyor. Alcatel'in bu merkezi İstanbul'da kurmasının nedeni, Türkiye'deki insan kaynağının çok iyi olması. Türkiye, elektronik ve bilgisayar mühendisliğinde çok ileride.
Paylaş