Paylaş
ECZACIBAŞI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Son kriz ekonomiyi aşırı kırılgan hale getirdi. Bundan sonra gündeme gelebilecek herhangi bir şok, Türkiye'yi çok ters yönlere sürükleyebilir’’ dedi.
BİR haftasını geride bıraktığımız 2001 yılının özellikle ilk yarısının çok zor geçeceğine inanan devlerden bir diğeri de Eczacıbaşı Topluluğu... ‘‘Son kriz, ekonomiyi aşırı kırılgan bir hale getirdi ve esneklik paylarını tüketti’’ diyen Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘İç politikadan, dış konjonktürden ve hatta doğadan kaynaklanabilecek şokların Türkiye'yi çok ters yönlere sürükleyebileceği de akıldan çıkarılmamalı’’ uyarısında bulundu.
2001 yılının özellikle ilk yarısını oldukça zorlu geçeceğine inandıklarını söyleyen Bülent Eczacıbaşı, geçtiğimiz kasım sonunda yaşanan finansal krizin 2001 yılı beklentilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Eczacıbaşı, şöyle devam etti:
‘‘Daha önce öngördüğümüz senaryoda, ekonomik istikrar paketi uygulamalarının 2001 yılında da, iyimser resmi hedefler düzeyinde değilse bile yaklaşık bir başarıyla yürütülmeye devam edileceğini öngörüyorduk. Bu senaryo içinde ekonomik aktivitenin 2000 yılına göre kısmen soğuması öngörülüyordu. Bu soğuma hem makro dengelerin raydan çıkmaması için gerekli, hem de 2000 yılında önemli bir rol oynayan ertelenmiş tüketim ve yatırım talebinin devreye girmesi gibi bir kereye mahsus faktörlerin tekrarlanmayacak olması nedeniyle kaçınılmazdı. Bu çerçevede yavaşlatılmış kur politikasının da etkisiyle enflasyondaki düşüş trendi de devam edecekti. Son kriz az çok bir belirliliği olan bu standart senaryoyu alt üst etti.’’
FARKLI SENARYOLAR OLASI
Belirsizliğin 2001 yılının tümüne ve en azından ilk aylarına damgasını vuracağına dikkat çeken Eczacıbaşı, kriz sonrasında finansal koşullar hızla normalleşse bile yaşanan şokun etkisinin, ekonomik aktörlerin zihninden atılmasının uzun bir süre alacağını söyledi. Eczacıbaşı, bu durumda 2001 yılı için çok farklı senaryoların eşit derecede olası hale geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
‘‘Bunların bir kısmı oldukça olumsuz da olabilir. Ancak bizim temel senaryo olarak kabul ettiğimiz senaryoya göre, yılın ilk aylarında finansal piyasalardaki gerilim sürse ve ekonomik küçülme yaşansa bile, kararlı politikaların sürdürülmesi halinde, dış fon girişleri bir müddet sonra tekrar başlayacak. Hatta ilk aylardaki yavaşlama cari işlemler açığındaki sorunu kısmen tamir edebilir. Buna ek olarak IMF dış desteğinin ve özelleştirme gelirlerinin girişi ile yılın ikinci yarısında bir ekonomik canlanma yaşanması mümkün gözüküyor.’’
İç talepteki daralmanın enflasyonun kontrol altına alınması açısından destekleyici olabileceğine dikkat çeken Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Bu koşullar altında 2001 yılında ekonomik programın sürdürülmesi ve yılın ekonomik canlılık açısından vasat bir yıl olarak yaşanması olasılığı var’’ dedi. Eczacıbaşı, ‘‘Ancak son yaşanan kriz ekonomiyi aşırı kırılgan bir hale getirmiş ve esneklik paylarını tüketmiştir. Dolayısıyla iç politikadan, dış konjonktürden ve hatta doğadan kaynaklanabilecek şokların Türkiye'yi çok ters yönlere sürükleyebileceği de akıldan çıkarılmamalı’’ diye konuştu.
Eczacıbaşı Topluluğu büyüyecek
Eczacıbaşı Topluluğu, ülke ekonomisinin güç koşullarına karşın, 2000 yılında da büyümesini sürdürdü. Yılın son çeyreğinde ortaya çıkan olumsuzluklara karşın, yılsonunda Eczacıbaşı Topluluğu, 1.4 milyar dolarlık ciroyu aşarak, 1999 yılına göre yüzde 10 reel büyüme sağladı. Eczacıbaşı, özellikle ilk yarısının zorlu geçmesini beklediği 2001 yılı için de yine yüzde 10 reel büyüme hedefliyor.
2000 yılında Eczacıbaşı, yeni yatırımlara yöneldi. Türkiye'nin ilk modern ilaç fabrikasının üzerinde kurulu bulunduğu Levent'teki arsada, çok amaçlı bir iş merkezi kurmak amacıyla İş Gayrimenkul Yatırım kuruluşu ile ortak yatırım hazırlıklarına başladı.
Eczacıbaşı'nın özellikle elektronik ticarette güvenlik açısından önem taşıyan ‘‘akıllı kart’’ alanındaki yatırımı ise devreye girmek üzere... Eczacıbaşı, ‘‘e-business / e-commerce’’ konularında ilk somut adımı da geçen yıl atarak, tüketim ürünlerinin elektronik ortamda pazarlanması amacıyla kurulan şirkete ortak oldu.
Topluluk, İpek Kağıt'ın, Avrupa'nın en gelişmiş otomasyon ve en ileri teknolojisine sahip olan yeni üretim tesisini de 2000 yılında devreye aldı. Bu yatırımın tamamlanmasıyla İpek Kağıt kendi alanında Avrupa'nın en büyük üç kuruluşu arasına girdi.
Eczacıbaşı Topluluğu, yeni bir kuruluşla, sağlık hizmetleri alanına da girdi. ABD'li The Corridor Group ile beraber evde sağlık hizmetleri alanında gösterecek olan Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri'ni kurdu.
Paylaş