Nurten Erk: Özilhan: 2001 zor geçer

Nurten ERK
Haberin Devamı

ANADOLU Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, 19 Ocak'ta yapılacak genel kurulda TÜSİAD Başkanı olacak. Özilhan, ‘‘Yılın sonunda yaşanan kriz, 2000'i kötü yıla dönüştürdü. Krizin acısı 2001'de ortaya çıkacak. Bu yıl canımız daha çok yanacak’’ dedi.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 19 Ocak 2001'de yapılacak Genel Kurulu'nda derneğin başkanlık görevini üstlenecek olan Tuncay Özilhan, 2001'den oldukça umutsuz... Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, yılın ilk yarısında büyümenin en azından sıfır, büyük olasılıkla negatif olacağını tahmin ediyor. Özilhan, ‘‘Son krizden sonra 2001 yılında daha da çok canımızın yanacağını bilmemiz gerekiyor’’ diyor.

Son krizin etkilerinin 2001 yılında hep birlikte yaşanacağına işaret eden Tuncay Özilhan, yeniyıla ilişkin beklentilerini şöyle aktarıyor:

‘‘Genel hatlarıyla kötü geçen 1999'un ardından 2000 yılı nisbi olarak daha iyi bir yıl olarak göründü. Ancak maalesef son kriz 2000 yılının da ekonomik açıdan kötü bir yıl olarak hafızalarda kalmasına sebep olacak ve bunun olumsuz etkilerini 2001 yılında hep birlikte yaşayacağız. Son krizden reel sektörün mutlaka etkileneceğini ve ilk 6 ayda büyümenin en azından sıfır, büyük olasılıkla negatif olacağını tahmin ediyorum. 2000'de iyi giden otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin (büyümeyi sağlayan da bu sektörlerdi) çok yavaşlayacağına inanıyorum. Durgunluğu 2000'de devam eden inşaat sektörünün de bu durağanlığını 2001'de de koruyacağını düşünüyorum. Bütün temennimiz, hükümetin Türkiye'nin önünü açacak yapısal reformları gerçekleştirmesi, özelleştirmeleri hızla yapması ve Avrupa Birliği'ne uyum yasalarını çıkarmasıdır.’’

ÜRETİME ODAKLANMALIYIZ

‘‘2001'in Türkiye için çok zor bir yıl olacağını görmek için müneccim olmaya gerek yok’’ diyen Tuncay Özilhan, bu yılın istihdam sorunlarının yaşanacağı, işsizliğin daha da büyüyeceği bir yıl olacağını söylüyor. ‘‘Ekonomik istikrar programının 3'üncü yılında son kriz olmasa da canımız acıyacaktı’’ diyen Özilhan, şöyle devam ediyor:

‘‘Son krizden sonra 2001 yılında daha da çok canımızın yanacağını bilmemiz gerekiyor. Hükümetin rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçişe odaklanması ve ihracatı artıracak önlemleri ivedilikle alması gerekiyor. 2001'i ekonomik açıdan başarılı kılabilecek çizgi ise Hükümetin, THY ve Telekom özelleştirmelerini hızla gerçekleştirmesi, yabancı sermayeli enerji yatırımlarının önünü açması olacaktır. Bir başka önemli gündem maddesi de Türkiye ile ilişkilerde ayağını sürüdüğü iyice belirginleşen Avrupa Birliği ile ülkemizin aleyhine işlemeye başladığı görülen Gümrük Birliği şartlarının yeniden konuşulması olabilir.’’

2001 BEKLENTİLERİ

2000 yılını yaklaşık 2 milyar dolar ciroyla tamamlayan Anadolu Grubu, 2001'de yılında faaliyet gösterdiği sektörlerde ortalama yüzde 4.5 oranında büyümeyi hedefliyor.

Grup, 2001 yılında enflasyonun Toptan Eşya Fiyat Endeksi'nde (TEFE) yüzde 18, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 20 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

ABD Doları'nın 2001 yılı sonunda 767 bin lira, Alman Markı'nın 368 bin lira olacağını tahmin eden grubun sepet devalüasyon beklentisi ise yüzde 15.

Otomotiv sektöründe de Anadolu Honda yeni Honda Civic Sedan'ın üretimine başlayacak. Anadolu Grubu, finans sektöründe de sahibi olduğu ABank'ın teknolojik altyapısına ilişkin projeyi tamamlamayı ve internet bankacılığına başlamayı hedefliyor.Efes, Adriyatik'ten Çin'e yatırım yapacak

1994-1999 yılları arasında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren Anadolu Grubu, 2000 yılında Türkiye'nin en büyük bira üreticisi konumuna geldi. Efes İçecek Grubu, Türkiye'deki pazar yüzde 77 olan halka açık dört bira şirketini Anadolu Efes Çatısı adı altında birleştirdi.

Yine aynı yıl Miller Brewing Company ile Miller Genuine Draft birasının Türkiye'de üretimini öngören bir lisans anlaşması imzaladı. Anadolu Grubu 2000 yılında Coca-Cola ürünlerinin Tacikistan'da dağıtım ve satışını üstlendi. Anadolu Endüstri Holding Hollanda'da kurulu Technology Leap Holdings'e (TLH) yüzde 23 oranı ile kurucu ortak oldu. Anadolu Grubu, 2001 yılında da yatırım planlarını aksatmadan sürdürmeyi hedefliyor. Rusya, Romanya ve Kazakistan'da mevcut fabrikaların yanısıra Ukrayna'da ve fırsatlar buldukça Adriyatik'ten Çin'e kadar olan bölgede bira yatırımları ile büyümeyi istiyor. Grup 2001 yılında Bulgaristan'da bir bira fabrikasını devreye sokmayı, Moskova Bira Fabrikası'nı tevsii ederek üretim kapasitesini artırmayı, Rostov'daki tesisi bira fabrikasına dönüştürmeyi planlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları