Nurten Erk: Kalemin Kont'u: Birleşen şirketlerin şansı olmaz

Nurten ERK
Haberin Devamı

FABER-Castell'in yeni kalem serisini tanıtmak üzere İstanbul'a gelen Kont Anton Wolfgang von Faber-Castell, dünyada esen şirket birleşmeleri rüzgarına sıcak bakmıyor. Castell, ‘‘Birleşerek çok büyüyen şirketler esnekliklerini kaybediyor. Oysa gelecek esnek düşünebilenlerin olacak’’ dedi.

KURŞUNKALEMİN babası olarak bilinen Faber Castell'in yeni kalem serisinin tanıtımı için İstanbul'a gelen Kont Anton Wolfgang von Faber-Castell, Rusya ve Orta Asya ülkelerine 31 yıllık ortağı Anadolu Grubu ile birlikte girmek istediklerini söyledi. Kont Faber-Castell, Anadolu Grubu'nun bu ülkelerde daha önceki işlerinden kazandığı tecrübe ve bilgiden yararlanmayı amaçladıklarını belirtti.

Dünyada esen birleşme rüzgarına sıcak bakmadığını belirten Kont Faber-Castell, ‘‘Birleşerek çok büyüyen şirketler, esnekliklerini kaybediyor. Gelecek, esnek davranabilen ve yerel düşünebilen şirketlerin olacak’’ dedi. Kont Anton Wolfgang von Faber-Castell ile kurşunkalemin geleceğinden Türkiye'deki yatırımlarına, dünyadaki birleşme rüzgarlarına kadar uzanan bir yelpazede konuştuk.

Adel fabrikasının temelini atmanızdan bu yana geçen 31 yılda size göre Türkiye'de neler değişti?

- Türkiye'de son yıllardaki gelişmelerden gerçekten çok etkilendim. İstanbul'a ilk geldiğimde fabrikanın çevresinde hiçbir bina yoktu. Şimdi İstanbul'un bir parçası oldu. Bu hızlı gelişme beni çok etkiledi. Türkiye çok büyük bir pazar. Eğitim çağında milyonlarca genç var. Türkiye 31 yılda çok değişti ve gelişti. İstanbul'a gençlik yıllarımda arkadaşlarımla gelmiştim. Çok ciddi bir trafik kazası geçirmiş ve yanlış bir tetanoz aşısı sonucu alerji olmuştum. Türkiye ile ilgili ilk anım kötüydü, ama sonrası iyi geldi. Şu anda dünyadaki faaliyetlerimizde Türkiye önemli bir pazar haline gelmeye başladı. 65 milyon kişinin yaşadığı Türkiye'de genç nüfusun çok fazla olması bizim için gerçekten çok güzel bir potansiyel.

Türkiye'de yeni bir fabrika kurulması gündeme gelebilir mi?

- Büyüme potansiyeli olan bir ülke, muhakkak ileride gelişmelere bağlı olarak bu gündeme gelecektir. Uzun vadede konuşmalar yapılıyor, belki gelecek yıl netleşebilir. Adel, geçtiğimiz yıllardaki hızıyla büyümesini sürdürürse bu konu gündeme gelebilir.

Üretim yaptığınız ülkelerde nasıl bir strateji izliyorsunuz?

- Genelde stratejimiz gittiğimiz ülkelerde yerel bir ortak bulmak. O zaman işler çok daha kolay yürüyor. Brezilya'da, Malezya'da, Türkiye'de diğer birçok ülkede yerel ortaklarımız var. Türkiye pazarına 1969 yılında Anadolu Grubu bünyesindeki Adel Kalemcilik'e temsilcilik vererek adım attık. 1995'de ise bu şirkete yüzde 15 ortak olduk.

Anadolu Grubu ile üçüncü ülkelerde ortak projeleriniz olacak mı?

- Adel Kalemcilik'te Anadolu Grubu ile her konuda uyumlu çalışıyoruz. İlk önce Türkiye pazarına yatırım yapıyoruz. Diğer ülkelerde Anadolu Grubu ile ortak çalışma yapabiliriz. Bu konuda henüz alınmış bir karar yok. Anadolu Grubu'nun Rusya ve Orta Asya ülkelerinde yaptığı diğer yatırımlardan dolayı bilgisi ve tecrübesi olduğu için onlarla böyle bir işbirliğine gidebiliriz.

239 yıl önce kurulan Faber-Castell'in bugüne kadar ayakta başarıyla kalmasını neye bağlıyorsunuz?

- Aile şirketi olmanıza rağmen doğru insanlarla çalışmayı bilmeniz lazım. Doğru insanlar, her zaman başarıyı getiren unsurdur. Doğru ürün stratejileri, şirketin stratejileri ve istikrar çok önemli. Kaliteye önem vermek ve diğerlerinden farklı olan ürünler yapmaya özen göstermek gerekiyor. Bu konuda ama en son söyleyeceğim, gerçekten insanın zeki bir eşinin olması çok faydalı oluyor. Yalnızca güzel olması değil, zeki ve yardımcı olması çok önemli.

YÖNETİM AİLEDE KALACAK

Aile şirketi olarak kalmaya devam edecek misiniz?

- Bunu hiçbir zaman bilemeyiz, ama her zaman kontrol ailede olacaktır. Profesyonel bir şirket olma yolunda ilerliyoruz. Belli bir dönem sonra da halka açılmayı düşünebiliriz. Aile yine şirketin sahibi olarak kalacak, ama ileride yönetimde ortaklar da yer alabilecek.

Dünyada birleşme rüzgarları esiyor. Bir başka şirketle birleşmeyi düşünüyor musunuz?

- Kendi yan kuruluşlarımızla, kendi içimizde büyüyerek gelişmekten yanayız. Geçen yıl ABD'de küçük bir şirketi satın aldık. Bu şekilde büyüyoruz. Birleşen şirketler çok büyüyor ve büyüdükçe esnekliklerini ve hareket kabiliyetlerini kaybediyorlar. Bu kadar büyük olmayıp, daha esnek ve daha pazara yakın şirketlerin önümüzdeki dönemlerde daha çok şansı olacağına inanıyorum.

Girmeyi düşündüğünüz yeni ülke var mı?

- Çok yakında Çin'de bir satış ve pazarlama organizasyonu ile montaj tesisi kurmayı düşünüyoruz. Hong Kong'da bir ofisimiz zaten var.

Demirel ihtiyar tilki

1969'da Adel'in temelini Süleyman Demirel'le birlikte atmıştınız. Demirel hálá gündemde olan biri. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Demirel ihtiyar tilki. Başbakan olduğu zamanlarda güzel işler yaptı. Cumhurbaşkanı olduğu dönemde de olayları dengeleme konusunda çok güzel işler başardı. Bu konuda çok büyük ilerlemeler kaydetti. Beni en çok endişelendiren sağ tarafın biraz daha ön plana çıkmasıydı. Ama bunun şu anda dengelenmiş olması bizi sevindiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları