Paylaş
Şahinler Holding'in Konyalı patronu Kemal Şahin, ‘‘Her önüne gelen holding kurdum deyip, para toplayamaz. Bunun önüne geçilmesi lazım. Vatandaşlar da her namaz kılana kanıp parasını vermemeli. Halka açılmak isteyen kurallara uyup borsaya girsin’’ dedi.
12 EYLÜL öncesi sağ-sol çatışmalarından çekindiği için öğrenci olarak gittiği Almanya'dan dönmeyen Kemal Şahin, bugün dünyadaki tekstil şirketleri arasında 49. sırada yer alıyor. Şahinler Holding'in kurucusu Kemal Şahin'in bugün Avrupa'da 300'ün üzerinde hazır giyim mağazası var.Yatırım için para toplamak isteyenlere de borsaya açılmalarını öneren Şahin, ‘‘Her önüne gelenin holding kurdum deyip çantayı alıp gidip para toplayamaması lazım. Önüne gelen herkese, politikacı gibi konuşuyor ya da namaz kılıyor diye para verilmemeli’’ diyor. Kemal Şahin'le Şahinler Holding'i ve islami holdinglerin belgesiz para toplamasını konuştuk.
İlk şirketinizi nasıl kurdunuz?
- Almanya'da üniversitede okurken son yılımda bir arayışa girmiştim, Türkiye'ye dönmek istemiyordum, ihtilal olmuştu ve sağ-sol çekişmeleri beni korkutuyordu. Burslu okuyordum ve staj yapmıştım. Bu dönemde 5 bin mark biriktirdim. Abimlerden de biraz para alarak küçük bir dükkan açtım. Allah yürü ya kulum dedi. Önce hediyelik eşya satıyordum. 1.5 yıl sonra Türkiye'den de mal getirmeye başladım. Büyük bir taleple karsılaştım. Cirom iki yılda 10 milyon marka ulaştı. Abimleri, yeğenlerimi, akrabalarımı toplayıp Türkiye'deki ilk şirketimi kurdum. Zamanla tekstilin tüm üretim halkalarını oluşturduk.
Şahinler'in Avrupa'daki konumu nedir?
- Şahinler'in Avrupa'daki kolu olan Santex Grubu, TextilWirtschaft Dergisi'nin araştırmasına göre Avrupa'nın en büyük hazır giyimcileri listesinde bu yıl 35'incilikten 30'uncu sıraya yükseldi. Santex, Almanya'daki hazırgiyimciler listesinde de 11'incilikten 9'unculuğa, en büyük çocuk giyimciler listesinde ise Avrupa 5'inciliğe çıktı. Dünyanın en büyük tekstil şirketleri sıralamasında ise geçen yıl 62'inciydik bu yıl 49'uncuyuz. Sattığımız ürünlerin yüzde 70'ini Türkiye'de üretiyoruz.
Tekstilde yaşanan kriz sizi nasıl etkiledi?
- 1998 ve 1999 tekstilciler, tabii bizim için de zor bir yıldı. Türkiye'deki teşkilatımızı daraltmak zorunda kaldık. Bütün bunlara rağmen ihracatta yüzde 10'un üzerinde artış yakaladık, 340 milyon marka ulaştık. Geçen yıl Avrupa'da 80 yeni mağaza açtık. 1999'da 1.7 milyar mark ciro yaptık. Ciromuzun 750 milyon doları yurtdışından. Bu yıl mark bazında yüzde 10 büyüme hedefliyoruz. Şahinler Holding bünyesindeki 20 şirketimizde 10 bin kişi çalışıyor. 200'ü Almanya'da olmak üzere Avusturya, İsviçre, Hollanda ve değişik Avrupa ülkelerinde 315 perakende satış mağazamız mağazamız var. Bu yıl 100 milyon dolarlık yatırım hedefimiz var.
Konya'da yoğunlaşan İslami holdingler ve bunların para toplamalarına ne diyorsunuz?
- İslami holdingler konusunda iki tip olay var. Bir, yurtdışından para toplayarak şirket kuranlar, bir de belgesiz para toplayanlar var. Burada önemli olan, parayı yatıran kişinin parasını alabileceği bir hukuki düzenin olması. Bu paraların yurtdışında T.C kanunları çerçevesinde toplanabilmesi ve hukuki bir çerçevede Türkiye'ye getirilmesinin net bir şekilde ortaya konması lazım. Bu şekilde yapanlara bir diyeceğim yok. Sermayenin rengi ne olursa olsun. Ama böyle yapmayıp kaydı-kuydu olmadan, insanlara yüksek faiz sözü vererek para toplayanlara karşıyım. Adam 20 yıl çalışıyor, getirip parasını bunlara yatırıyor, sonra zarar görüyor. Onların korunması lazım. Onlar korunduktan sonra yurtdışından istediği kadar para gelsin. Gelen paralar bir de yatırıma dönmüyorsa bu daha kötü tabii. SPK veya TC Kanunları işletilip, öncelikle yurtdışındaki insanlar korunmalı. Yatırım için para toplamak isteyen borsayı da kullanabilir. Her önüne gelenin holding kurdum deyip çantayı alıp gidip para toplayamaması lazım. Bunu da düzenleyecek olan Türk hukukudur. Önüne gelen herkese, politikacı gibi konuşuyor ya da namaz kılıyor diye para verilmemeli. Buna karşıyım.''
Şahin, alkolsüz bira Malz'ı getirecek
Yeni bir sektöre girmeyi düsünüyor musunuz?
- Tekstil, turizm, enerji ve serbest bölge yatırımlarımız var. Bir de Teyvaş adıyla bir catering firmamız var. Bu firmamız Şahinler Holding bünyesindeki şirketlerimize ve dışarıya yemek servisi veriyor. Günde 20 bin kişiye yemek satışı gerçekleştiriyor. Teyvaş ile yeni bir sektöre daha adım atacağız. Almanya'dan alkolsüz Malz birasını ithal ederek, piyasaya giriyoruz. Deneme ithalatını ve dağıtımını yaptık marketlere. Bu birayı Almanya'da özellikle çocuklar çok içer. Bira tekniği ile yapılıyor ve bira tadında ama alkolsüz. Almanya'da Malz birası deniyor ama biz sadece Malz diyeceğiz ve KaraMalz adıyla satışa sunacağız. Malz'ı başka ürünler izleyecek ileride.
Peki bu birayı Türkiye'de üretecek misiniz?
- Pazarın durumuna göre üretimi de düşünebiliriz.
Paylaş