Nurten Erk: Fransızlar'ın nakliye devi Türk ‘Horoz’la evleniyor

Nurten ERK
Haberin Devamı

Horoz Nakliyat, Fransız nakliye devi SDV ile ortaklık görüşmelerini son aşamaya getirdi. Horoz Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Horoz, ‘‘Ortaklık yeniyılda gerçekleşir sanıyorum. Fransızlar'ın simgesi horoz olduğu için, şirketin adı ve horoz olan amblemi değişmeyecek’’ dedi.

TÜRKİYE'nin uluslararası nakliyecilikte en eski firmalarından olan Antep kökenli Horoz Nakliyat, Fransa'nın dev taşımacılık şirketi SDV ile ortak oluyor. Horoz Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Horoz, 12 yaşından beri içinde olduğu taşımacılık sektöründe artık devlerle el sıkışıyor. Üstelik, babadan kalma ‘‘Horoz’’ ismini ve amblemini de Fransızlar'ın simgesi olması nedeniyle muhafaza ediyor.

Bugün yıllık cirosu 130 milyon doları aşan 13 şirkete sahip olan Horoz Yatırım Holding'in patronu Nurettin Horoz ile taşımacılıktaki yeni ortaklığını ve hedeflerini konuştuk.

Babanızın kurduğu Horoz Nakliyat'ta ne zaman çalışmaya nasıl başladınız?

- Babam ben küçükken hastalandı. Ortaokuldan ayrıldım ve işin içine girdim. 12 yaşında vergi mükellefi oldum, 16 yaşındayken babamı kaybettim ve 1957'den itibaren işleri devraldım. Çekirdekten şoförüm, kamyon sürerek şoför oldum. Boyum yetmezdi yolu görmeye, direksiyonun arasından görürdüm yolu.

40 yıldan fazladır nakliyecilik sektöründesiniz. Sektördeki ilk yıllarınızda Antep'te ticaret nasıldı, bugün nasıl?

- 1950'li yıllarda Antep, bölgenin İstanbul'uydu. Diyarbakırlı, Mardinli, Urfalı tüccar İstanbul'u tanımazdı. Ticaretini Antep'te yapardı, şu anda da yüzde 90 böyledir. 1950'lerde yılda bin ton mal taşırdık Antep'ten. Neler taşımazdık ki, üzüm, pekmez, bisküvi, şekerleme, sabun, helva. Geçmişte kilim taşımaktan canımız çıkardı. Ticaret öylesine yoğundu ki, Antepli tüccar Malatya'dan ipliği alırdı. Biz kamyonlarla Antep'e getirirdik. Kamyon Antep'e ulaşır ulaşmaz çuvalların üzerindeki yazı çizilip anında satılan kişiye doğru yola çıkardık. Kayserili tüccarlığı Antepli'den öğrenmiştir, kesin böyledir.

Neden Antep'i bırakıp İstanbul'a geldiniz?

- İstanbul'da nakliye işimiz vardı. Babamın vefatından sonra Antep bana küçük geldi. 1960 ‘da abimleri Antep'te bırakıp İstanbul'a geldim.

Taşımacılık konusunda Fransız-SDV ile ortak şirket kurma çalışmalarınız hangi aşamada?

- Fransız SDV ile uzun süredir yurtdışında partner olarak çalışıyoruz. Her konuda anlaştık. Sanırım imzaların atılması yeniyılı bulacak. SDV, uluslararası taşımacılıkta dünyanın önde gelen firmaları arasında yeralıyor. SDV, kara, hava ve deniz olmak üzere, taşımacılığın her alanında faaliyet gösteriyor. Yeni kurulacak uluslararası taşımacılık şirketimizin merkezi İstanbul'da olacak. Yeni şirketin yüzde 66'sı bizim, yüzde 34'ü onların olacak. Şirketin sermayesi başlangıçta 500 bin dolar olacak.

Yeni kurulacak şirkette Horoz adı da korunacak mı?

- Şirketin adı SDV-Horoz Transportation olacak ve Horoz simgemizi koruyacağız. Onlar da bunu istiyor, çünkü horoz Fransa'nın da simgesi. Bu ortaklıkla uluslararası bir taşımacılık şirketi olan SDV'nin teknik altyapısından yaralanacağız. Biz Türkiye'de çok güçlüyüz, SDV ise bizde bilinmiyor. Ancak uluslararası pazarda da onlar bizden daha fazla tanınıyor. Yeni şirketimizle ilk yıl 45 milyon dolar ciro yapmayı hedefliyoruz. Bu ortaklıkla bütün dünyaya ulaşabileceğiz.

Horoz 1999'u nasıl kapatıyor?

- Horoz Yatırım Holding bünyesindeki şirketlerin toplam cirosu bu yıl sonunda 130 milyon doları bulacak.

NURETTİN HOROZ

Horoz Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Horoz, 1941 Gaziantep doğumlu. 1952 yılında babası Mehmet Emin Horoz'un rahatsızlanması üzerine çocuk yaşta aile şirketi Horoz Nakliyat'da çalışmaya başladı. 1957'de babasını kaybeden Nurettin Horoz, henüz 17 yaşındayken işlerin başına geçmek zorunda kaldı. Bugün taşımacılık, tekstil, ticaret ve hizmet sektörlerinde 13 şirketten oluşan Horoz Yatırım Holding'de 1300 kişi çalışıyor. Nurettin Horoz, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ile UND üyelerinin kurduğu UND Ro-Ro İşletmeleri'nde Yönetim Kurulu Üyesi.

Üçüncü kuşak işbaşında

DEDE Mehmet Emin Horoz tarafından temeli atılan Horoz Yatırım Holding'de yeniyıldan itibaren yönetim bayrağını üçüncü kuşak devralıyor. Holding'in Üst İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Horoz, görevlerinden birini oğlu Taner Horoz'a bırakıyor. Yeniyıldan itibaren Horoz Yatırım Holding'in Üst İcra Kurulu Başkanlığı'nı üstlenecek olan Taner Horoz, 33 yaşında ve halen Holding'in Tekstil Grubu Başkanlığı'nı yürütüyor.

Horoz Tekstil’de spor giyim ağırlığı

Tekstil ve otomotivde neler yapıyorsunuz?

- Horoz Tekstil, 1994'de kuruldu. Amerika ve Avrupa için spor giyim üretiyor. İhracatın yüzde 60'ı Amerika'ya. Bu yıl ihracatı 17 milyon doları bulacak. Ortalama yılda 4.5 milyon adet üretimi var. Müşterilerimiz genelde büyük mağaza zincirleri. Amerika'da Russel, Fransa'da Carrefour, Almanya'da Karstad, Otto gibi mağaza zincirleri. Otomotivde ise iki yıldır Renault'nun ticari araçlarının başbayiliğini yapıyoruz. Otomobil dışındaki bütün ürün gamını, kamyonetten TIR'a herseyi kapsıyor bu başbayilik.

UND Ro-Ro, 7 gemi ile sefer yapıyor

Horoz aynı zamanda UND Ro-Ro İşletmeleri'nin de kurucularından. Bu şirket nasıl gidiyor?

- Bu şirket UND'nin öncülüğünde beş yıl önce kuruldu. UND olarak 47 şirket biraraya gelip Ro-Ro gemisi almaya karar verdik. Şu anda Haydarpaşa ve İtalya'nın Trieste Limanı arasında hergün karşılıklı birer Ro-Ro gemisi hareket ediyor. Şu anda 7 gemimiz var. 145 milyon dolarlık yatırım yapıldı. 180 milyon dolara Almanya'da 4 gemi daha yaptırılıyor. Bugün Avrupa'ya gitmesi gereken TIR'ların yüzde 70'i artık Ro-Ro ile gidiyor.

Yazarın Tüm Yazıları