Nurten Erk: 1 milyar dolarlık Kale Zeynep Hanım'a emanet

Nurten ERK
Haberin Devamı

Çanakkale'de 43 yıl önce kurulan Çanakkale Seramik fabrikalarıyla temeli atılan Kale Grubu'nu 2000'li yıllara 35 yaşındaki Zeynep Bodur Okyay ile hazırlanıyor. Kale Grubu Murahhas Aza Yardımcısı olan Zeynep Bodur, yıllarca İstanbul Sanayi Odası (İSO) meclis başkanlığını yürüten sanayici İbrahim Bodur'un tek kızı. Bugün 24 şirkete, beş bin çalışana, 1 milyar dolar ciroya, 40 milyon dolar ihracata ulaşan Kale Grubu'nun yönetimine üç yıl önce katılan Zeynep Hanım'ın en önemli hedefi grubu yurt dışına açmak. Bu konuda da ilk adımı seramik sektöründe dünyada söz sahibi olan İspanyol Roca firmasıyla ortak olarak attı. Zeynep Bodur ile seramik sektörü ve Roca ile kurulan yeni ortaklığın yanısıra sektörün sorunlarını, 99 hedeflerini, yeniden yapılanma çalışmalarını konuştuk.

İspanyol seramik grubu Roca ile gerçekleşen işbirliği nasıl doğdu?

- Kale Grubu olarak yabancı ortaklıklara daha açık olmaya karar verdik. Daha fazla müşteri odaklı olmaya yöneldik. Müşteriye her türlü hizmet ve ürünü aynı mekanda sunabilmek için böyle bir arayışa da girdik. Kalevit'i, 1990'ların başında kurduk. Makinelerin alımı sırasında en son teknolojiyle böyle bir fabrikanın kurulması dünyada da duyuldu. Bize teklifler gelmeye başladı. O dönemde sıcak bakmadık, ya iç piyasaya yönelikti ya da yönetim yapısında anlaşamadık. Sonra Roca ile karşılaştık. Aramızda bir yakınlık doğdu.

Ortaklık size neler kazandıracak?

- Bu anlaşma sadece Türkiye pazarına yönelik değil. Tabii ki Türk pazarına yönelik birtakım şeyler yapacağız. Ama amacımız seramik ve yer karolarında yurtdışına açılmak. Seramik ve sağlık gereçlerinde daha tecrübeli bir ortakla yurtdışında üretim yapmak. Onlarda da bu düşünce vardı. Büyümeyi düşündüğümüz yerler aynı. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri uzun süredir düşündükleri ülkelermiş. Bizim de Türkiye'nin seramik ihracatının yüzde 40'ına yakın bir ihracatımız var. Mevcut markalarımızı zaten yurtdışında satıyorduk. Müşteri odaklı olabilmek ve ürün gamını tamamlamak için çalışmalar yapıyoruz.

Roca ile beş yılda 50 milyon dolar ihracat hedefine ulaşabilecek misiniz?

- Yıllık üretimimiz 500 bin parça. Üretimde önce 1 milyon 250 bin parçaya, sonra da 2 milyon parçaya çıkmak istiyoruz. Şu anda seramik ihracatımız 90 milyon dolar. Üretimin önce yüzde 35'ini, sonra beş yıl içinde yüzde 50'sini ihrac edeceğiz. İhracatı Roca Int. organize edecek.

Roca'nın ürünlerini Türkiye'de üretecek misiniz?

- Roca'nın ürün gamının bir kısmını Türkiye'de üretmek gibi bir düşüncemiz var. Bu yönde bir fizibilite çalışması yapılıyor. Birlikte geliştireceğimiz ürünler de olacak. Roca da fayans ve yer karosu üretiyor, ama kapasitesi çok düşük. Biz tam tersi sağlık gereçlerinde yeniyiz. Burada birbirimizi bütünlüyoruz.

Seramik sektöründe şu anda rekabet nasıl?

- 98'de inşaat faaliyetleri geriledi, bir takım yatırımlar ertelendi. Genel bir daralma yaşadık. Türkiye 23 şirketle dünyada ciddi bir seramik üreticisi. Sektörde atıl kapasite var, tekstile benzeyen problemlerin daha küçük boyutlarda olanını, ama benzerlerini yaşıyoruz.

Kale Grubu'nun sektörde ulaştığı nokta neresi?

- Dünyada kurulu en büyük kapasiteye sahibiz. Şu anda kurulu kapasitemiz 55 milyon metrekare, ama arz-talep dengesizliği yüzünden bu yıl üretimimiz 46 milyon metrekare olacak. İhracatımız 15 milyon metrekare. Cirolara baktığımızda dünyada sanırım üçüncü sıraya oturuyoruz.

Bünyenizde seramik dışında şirketleriniz de var.

- Türkiye'nin izolatör üreten ilk özel kuruluşuyuz. Bu konuda da yurtdışında işbirliği çalışmalarımız var. Elektro porselen, gaz sayaçları, enerji, savunma sanayi gibi konularda da faaliyetlerde bulunuyoruz. Nakliye ve havayolu gibi hizmet şirketlerimiz ise ihtiyaçtan doğdu. 500'e yakın kamyonumuz, bir gemimiz ve VİP helikopterimiz var. Ayrıca Kaleporselen, yurtdışında anahtar teslim tesis kuruyor, elektroporselen konusunda know-how transfer ediyor. Ayrıca Ukrayna'da Kale Kalıp'ın doğalgaz sayacı üretimi konusunda yatırımımız var.

Savunma sanayiinde yeni projeler olacak mı?

- Savunma ve havacılık bölümü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin araç ve teçhizatları için ihtiyaçduyulan çok sayıda yedek parçanın yanısıra, MKE'ye değişik kalıplar üretiyor. Güdümlü füzeler, roket ve roketatarlar, helikopterler ve bu alanda kullanılan bazı elektronik sistemlerle ilgili parça ve sistem üretimini gerçekleştiriyor.

İkinci kuşağın

işi çok zor

Babanız İbrahim Bodur ile iş konusunda anlaşabiliyor musunuz?

- Her zaman aynı fikirde olduğumuzu söyleyemem. Sonuçta patron İbrahim Bey. 43 yılda, 24 şirketlik bir grup yaratmak kolay değil. Saygı duyuyorum. Ancak benim gibi işi ailelerinden devralmak için çalışan genç yöneticilerin işi de zor. Kanıtlanmış bir başarı var, çıtayı hep ileri götürmek zorundasınız.

Grupta yeniden yapılanma çalışmaları da başlamıştı.

- Yeniden yapılanma çalışmaları bir yıldır sürüyor. Herkes İbrahim Bey'in etrafında çevreleniyor. Bize yol gösteriyor ama artık kurumsallaşmak şart. Bir yönetimin gelecek nesillere devri konusunda bazı kuralların konması gerekiyor. Yönetim konusunda da danışmanlık desteği alıyoruz.



Yazarın Tüm Yazıları