Milyarlık cep telefonu kullanıp sağlık sigortasını pahalı buluyorlar
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
YAPI Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, yılda ortalama bir milyarlık bir poliçeyle insanların tüm sağlık giderlerini karşılayabileceklerini söylüyor.
Güvenel, ‘Bu rakamlar Türkiye için yüksek deniliyor, ama etrafımızdaki sıradan birçok çalışan en az 500-600 milyonluk cep telefonu kullanıyor. Türkiye’de istenirse satın alma gücü yaratılıyor’ diye konuşuyor.
TÜRKİYE’deki sağlık sigortalı sayısı 730 bin civarında olduğuna işaret eden Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, ‘Özel sağlık sigortalarının yaygınlaşması için sektör olarak elimizden geleni yapıyoruz, hem ucuzlatıyoruz hem de vadeleri uzatıyoruz’ diyor. Yılda ortalama 1 milyar liralık bir poliçeyle tüm sağlık giderlerinin karşılanabileceği bir poliçe almanın mümkün olduğunu söyleyen Güvenel, şöyle devam ediyor:
‘Gelir düzeyi düşük, insanlar bu rakamı veremez diyorlar, ama etrafımızda geliri sınırlı birçok insan neredeyse her yıl cep telefonu değiştiriyor. Ve 500-600 milyon liradan (500-600 YTL.) aşağı olmayan cep telefonu kullanıyorlar. İstenirse satın alma gücü bir şekilde yaratılıyor.’
Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçildiğinde bu çıkmazın aşılacağına inandığını belirten Murat Güvenel, yurt dışındaki insanların tasarruflarını hayat sigortası ve bireysel emeklilik sigortalarına yatırdığını, emekli olunca da bunları alıp dünyayı dolaştıklarını hatırlatıyor. Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel ile Türk sigorta sektörünün önündeki yeni dönemi ve Yapı Kredi Sigorta’nın hedeflerini konuştuk.
Türkiye’de sigortalanma oranı nasıl?
- Geçen yıl sonu itibariyle Türkiye’deki sağlık sigortalı sayısı 730 bin. Yani Türkiye nüfusunun sadece yüzde 1’i gibi bir rakam. Özel sağlık sigortalarının yaygınlaşması için çabalıyoruz. Ucuzlatmak için elimizden geleni yapıyoruz, vadeler uyguluyoruz. Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamaya girdiğinde bunun aşılacağına inanıyoruz.
Sigortalanma oranının düşük olmasının satın alma gücüyle ilgisi nedir?
- Türkiye’de sigortalanma oranı çok düşük. Bugün bir kanser tedavisi 80-90 milyar liraya (80-90 bin YTL) varan ucu açık bir rakamı içeriyor. Çok kırıklı ve basit olmayan bir trafik kazasının faturası 400 milyar liraya (400 bin YTL.) kadar çıkıyor. İnsanlar ortalama yılda bir milyara (bin YTL.) bütün sağlık giderlerini karşılayabilecek bir poliçe alabilir. Türkiye’de geliri düzeyi düşük, insanlar alamaz diyorlar, ama yine aynı Türkiye’de etrafımızda sıradan birçok çalışan neredeyse her yıl cep telefonu değiştiriyor. Ve 500-600 milyon liradan (500-600 YTL.) aşağı olmayan cep telefonu kullanıyorlar. Türkiye’de istenirse satın alma gücü bir şekilde yaratılıyor.
Bu yeni döneme nasıl hazırlanıyorsunuz?
- 17 yıldır sağlık sigortalarında varız. Elimizde inanılmaz bir istatistik paketi var. Bununla geleceği tahmin edebiliyoruz. Devletin katkısının ne olabileceği varsayımına karşılık çeşitli senaryolar geliştirebiliyoruz. Bu çerçevede ‘Fark Sigortası’ dediğimiz bir hazırlığımız var. Fark Sigortası paketini, GSS’ye geçince kısa sürede devreye alabileceğiz.
Geçen yıl Almanya’da neden sigorta şirketi kurdunuz?
- Bu şirket çok büyük Alman sağlık sigorta şirketlerinin acentalığını ve brokerlığını yaptı. Hem Alman piyasasına, hem de orada yaşayan Türkler’e sigorta sattık. Bunu sistemi görüp öğrenmek, sigorta yapısını anlayabilmek için yaptık. Almanya’da kişi bizdeki SSK muadili bir sosyal güvenlik sistemine sahipse, sağlık ihtiyaçlarını makul şartlar içinde karşılayabiliyor.
Fark Sigortası sigortalıya neler getirecek?
- Türkiye’deki sosyal güvence kurumları genel sağlık sigortası çıktıktan sonra mutlaka özel hastanelerle anlaşma yapıp tedavi ve ameliyat için standart bir rakamı onlara ödeyecek. Ancak kişi sosyal güvenlik kurumunun gösterdiği hastane dışında kendi seçtiği bir hastanede ameliyat olmak istediğinde sigorta devreye girecek.
170 bin sigortalımız 144.6 trilyon ciromuz var
Şu anda kaç sigortalınız var?
- 170 bin civarında sigortalımız var. Bu rakam 2004 yılında 160 bindi.
2004 prim üretiminiz ne kadar gerçekleşti?
- 2004 yılındaki toplam prim üretimimiz 144.6 trilyon liraydı.
Kuru temizlemeye giden elbiseyi sigortalıyoruz
Avrupa Birliği sürecinde zorunlu yeni sigortalar gündeme gelecek mi?
- Türkiye’de normal şartlar altında zaten Avrupa’da olan her sigortayı türk sigorta şirketleri piyasaya sunuyor. Çok değişik poliçeler gelişti. Ev sigortalarıyla ilgili paketlerin içeriği çok genişledi. Kuru temizlemeye gönderilen bir elbiseye gelecek zararı bile biz karşılıyoruz. Ayrıca evinizde beslediğiniz bir evcil hayvanın üçüncü şahıslara vereceği zararı da, komşulakrınıza vereceğiniz zararı da teminat altına alıyorsunuz.
Doktorlar ve ihracatçılar müşterimiz olmaya başladı
Genellikle hangi tür sorumluluk sigortalarını yapıyorsunuz?
- Biz de en yaygın olarak uygulanan Trafik Sigortası. Bunun dışındaki özel sosyal sorumluluk sigortalarını talep olursa yapıyoruz. İhracatın artması ve alıcı ülkelerin talebi üzerine ürün sigortasını çok yapmaya başladık. Doktor sorumluluklarında da Türkiye’de yeni yeni bir bilinçlenme görüyoruz, artık burada da talep çok. Ama daha çok işin başındayız.
Güvenlik şirketinin sorumluluğuna sigorta
Gelişen koşullara bağlı olarak ortaya çıkan yeni sigortalar var mı?
- Son zamanlarda güvenlik şirketlerinin sorumluluğunu sigortalamaya başladık. Bu sigorta ürünümüzde talep artışı var. Güvenlik şirketini, güvenlik hizmet verdiği kuruma karşı hizmetinde eksiklik sonucu sorumlu olduğu bir sorun ortaya çıkarsa buna teminat veriyoruz. Bir de son aylarda artık elektronik imzayla ilgili sigorta talebi de tek tük geliyor.
Sorumluluk sigortası hukuk sistemiyle ilgili
Sorumluluk sigortaları Türkiye’de neden gelişmiyor?
- Bu sigortalar ülkenin hukuk sistemiyle yakından ilgili. Bir ülkedeki hukuk sistemi, birisine zarar verdiğinizde bunun tazmin edilmesini beklemiyorsa bunun sigortası da olamaz. Birine zarar verip yakalandıktan ve yargılandıktan sonra o kişiyi üzmeyen bir ceza verilerek berat ediyorsa böyle bir sigortaya ihtiyaç duymaz. ABD’de sorumluluk sigortanız yoksa üçüncü bir kişiye zarar verirseniz zararını 20 yıl çalışsanız ödeyemezsiniz.
Türkiye’de hayat sigortaları yıllardır neden gelişemedi?
- Yurtdışında yaşayanlar uzun vadeli tasarruflarını hayat sigortaları ve bireysel emeklilik sigortalarında değerlendirirler. Emekli olunca da birikimini alır ve dünya turuna çıkar. Türkiye’de bunun ana nedeni yıllardır yüksek seyreden enflasyon kabusu.
MURAT GÜVENEL
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Daha sonra aynı bölümde Muhasebe ve Finansman konularında yüksek lisans yaptı. Çalışma hayatına 1978’de Çukurova Holding’de Planlama Müdürü olarak başladı. 1981 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Ardından Halk Reasürans’a Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Daha sonra Genel Sigorta’da 1987 yılına kadar Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Kasım 1987’de Yapı Kredi Sigorta’da Genel Müdür Yardımcısı olarak başladı. Nisan 2004’ten bu yana da Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlğü’nü yürütüyor.