Koç'un 11 genel müdürlük koltuğuna tek başına oturdu
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
KOÇ Holding bünyesinde geçen ay kuruluşu gerçekleşen Birleşik Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Birmot) Genel Müdürü Ersin İkier, 11 Tofaş ana bayi şirketinin genel müdürlük koltuğuna tek başına oturdu.
Türkiye'de bu büyüklükte birleşmenin ilk kez yaşandığını söyleyen İkier, ‘‘Sektörde acımasız ve yoğun bir rekabet var. Bu rekabet içinde daha güçlü ve kuvvetli olmak zorundasınız. Artık 11 şirkette aynı tepkiyi veriyoruz’’ diyor.
KOÇ Holding'e bünyesinde geçen ay kuruluşu gerçekleşen Birleşik Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Birmot) Genel Müdürü Ersin İkier, 11 Tofaş ana bayi şirketinin genel müdürlük koltuğuna tek başına oturmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye'de bu büyüklükte birleşmenin ilk kez yaşandığını hatırlatan Ersin İkier, ‘‘Sektörde acımasız ve yoğun bir rekabet var. Bu rekabet içinde daha güçlü ve kuvvetli olmak zorundasınız. 11 ayrı anonim şirketin, 11 ayrı genel müdürü aynı anda, aynı reaksiyonu vermiyordu. Artık 11 şirkette aynı tepkiyi veriyoruz’’ diyor.
11 Tofaş ana bayiyi çatısı altında toplayan Birmot'un Tofaş ürünlerinin satışının yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini söyleyen Ersin İkier, bir miktar güvenin sağlanması halinde eylül ayından itibaren otomobil satışlarının canlanacağına inanıyor. İkier, yılın ilk yarısında otomobil satışlarının Türkiye genelinde yüzde 70'lere varan oranda gerilediğine dikkat çekiyor. Satış elemanı olarak başladığı Koç Holding bünyesinde 17 yıl sonra 11 şirketin bütünleştiği Birmot'un Genel Müdürlük koltuğuna oturan Ersin İkier ile yeni yapılanmayı ve krizin otomotiv sektörüne etkilerini konuştuk.
11 Tofaş ana bayiinin tek çatı altında toplanması ne kadar sürdü?
- Bu konuyla ilgili çalışmalar geçen yıl hazirandan beri sürüyor. Önce şirketlerin Koç Holding'le füzyonu sağlandı. Sonra da Birmot kuruldu. 2 Temmuz'dan itibaren yasal olarak faaliyete geçti. Türkiye'de sanırım ilk kez bu kadar çok sayıda şirketin füzyonu ile karşı karşıya kalındı. İstanbul Oto, Marmara Oto, Suroto, Ormak, Otoan, Egemak, Günoto, Ottar, Bursaoto, Tormak ve Samoto'nun birleşmesiyle Birmot doğdu.
Böyle bir birleşmeye kriz nedeniyle mi ihtiyaç duyuldu?
- Sektörde acımasız ve yoğun bir rekabet var. Bu rekabet içinde daha güçlü ve kuvvetli olmak zorundasınız. Birleşme sonrasında kaynakları çok daha efektif kullanabiliyoruz. Ayrıca, olaylara aynı anda refleks ve reaksiyon verme imkanını her noktada elde ettik. Daha önce 11 ayrı anonim şirketin, 11 ayrı genel müdürü vardı. Herşeye rağmen, kurallarla çalışılsa da genel müdürün karakteri şirket yönetimine yansır. 11 genel müdür aynı aynı, aynı reaksiyonu vermiyordu. 11 şirkette artık aynı tepkiyi veriyoruz. Bunun sonuçları da olumlu bizim açımızdan. Müşteri nezdinde ise henüz geri dönüşümüzü alamadık, zamana ihtiyacımız var. Temmuzdan bu yana 12 bin kişi teknik servisimize geldi, bin kişi bizden araç aldı. 4-5 bin kişi de mağazalarımıza girip çıktı.
Yeni oluşan şirketin önceki 11 şirketten farkı ne olacak?
- Otomobillerin çizgileri ve teknolojileri artık birbirinden çok farklı Bu yüzden hizmette farklılaşmak zorundasınız. Hizmette farkılılaşmayı hayata geçirmek için böyle bir yapılanmaya gittik. Ürün elbette çok önemli, işin yüzde 50 si. Ama herkeste ürün ve teknoloji olunca ister istemez hizmette öne geçmek zorundasınız. 11 ilde, 19 mağaza ve 800'e yakın çalışanımızla çağdaş pazarlama anlayışına yatırım yapıyoruz. Hizmeti müşterinin ayağına götürüyoruz. Bizi arayıp otomobille ilgili birşeyler soran kişilere randevu verip motorize ekibimizi gönderiyoruz. Telefonda değşik ürün ve kampanyaları anlatmak zor. Ayrıca otomobil satın alanlara araçlarını şovla teslim ediyoruz. Servis hizmeti için gelen müşteriler araçlarının bakımını beklerken rahat bir mekanda internete bile girebiliyor.
Tofaş ürünlerinin satışında Birmot'un payı ne?
- Bir tarafta 70 ana bayi, bir tarafta Birmot var. Tofaş ürünlerinin satışını yüzde 50-50 paylaşıyoruz. 70 ana bayinin sattığı ve Birmot'un aynı pazar payına sahip olması, bizim bulunduğumuz yörelerde daha çok otomobilin satılmasından kaynaklanıyor. Bu ay Birmot olarak Tofaş'ın satışlarının yüzde 52'sini yaptık. Türkiye'deki otomobil satışının da yüzde 20'si Tofaş yaptığına göre, biz de Türkiye'nin yüzde 10'unu satıyoruz.
Birmot çatısı dışındaki Tofaş bayileri bu birleşmeyi nasıl karşıladı?
- Diğer Tofaş bayileri haklı olarak önce bir reaksiyon gösterdi. Bunu da Tofaş'a hissettirdiler zaten. Ancak ayda 16 otomobil satan Siirt bayisiyle satışların yarısını gerçekleştiren Birmot'un fiyat ve ödeme koşulları eşit. Bize tanınan ayrıcalık yok. Şimdi onlar bize karşı daha sıcak, çünkü elimizdeki bütün bilgileri onlarla paylaşıyoruz, yaptığımız bütün yenilikleri onlara da duyuruyoruz, uyguladığımız yeni ticari metodları onlara da öğretiyoruz. Onlar da bunları alıp uygulamaya başladıkça daha da mutlu olacaklar. Çünkü müşterileri de mutlu olacak.
Alfa Romeo satışına ne zaman başlayacaksınız?
- Tofaş, Alfa Romeo'nun temsilciliğini geçtiğimiz mayıstan itibaren devraldı. Servis ve yedek parça hizmetlerine öncelik verildi. 1 Eylül'den itibaren de Alfa Romeo satışlarına Birmot olarak başlayacağız.
Birmot'un isim babası Rahmi Koç
Birmot adı nasıl doğdu?
- Tofaş ve Ford'da birleşmeler eş zamanlı yürütüldü. Ford grubu, Otokoç adı altında birleşti. Otokoç, herkesin aşina olduğu bir isim. Ama Tofaş grubunda eski isimlerden birini kullanamadık. Sayın Rahmi Koç da yeni şirketlerin isim babası olmayı sever, ismini o koydu. Önce İngilizce Union Motors olsun istedi. Ancak Sanayi Bakanlığı'na gidince, içinde yabancı sermaye olmayan bir şirkette yabancı isim kullanamayacağımızı gördük. Biz de bunu Türkçe'ye çevirdik ve Union Motors, Birleşik Motor oldu. Tabelalar için kısaltınca da Birmot doğdu.
ERSİN İKİER
Birleşik Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Birmot) Genel Müdürü Ersin İkier, 1947 Ankara doğumlu. 1968'de Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'nden mezun oldu. Daha sonra aynı üniversitede pazarlama üzerine yüksek lisans yaptı. Koç Holding'e bağlı Ankara Ormak A.Ş.'de 1973'de satış elemanı olarak iş hayatına başladı. 1983 yılında Ormak Genel Müdür Yardımcısı, 1991'de Koç Holding'e bağlı Otoan A.Ş.'nin Genel Müdürü oldu. 1998'de ise iş hayatına atıldığı Ormak'a Genel Müdür olarak geri döndü. Koç Holding'e bağlı 11 Tofaş ana bayi şirketinin Koç Holding'le füzyonu aşamasında görev alan İkier, Temmuz 2001'de kurulan Birmot Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürlük görevlerini üstlendi.