KDV yarıya düşsün piyasa 6 ayda canlanır

KOÇ Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu, piyasalara canlılık kazandırılması için geçici bir süre KDV oranlarının yarıya indirilmesini önerdi.

Solakoğlu, ‘‘Önemli olan şu anda parasının ve dövizinin üstüne yatan insanların geçici bir süre indirilecek verginin cazibesiyle ürüne yönlendirilmesi’’ dedi.

Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu, ekonomide yaşanan krizin aşılabilmesi ve piyasalara canlılık kazandırılması için geçici bir süre KDV oranlarının yarıya indirilmesini önerdi. Bakanlar Kurulu'nun KDV oranlarını artırma ve eksiltme konusundaki yetkisini bugüne kadar sadece artırmak için kullandığını hatırlatan Solakoğlu, ‘‘Sektör ayrımı yapılmadan geçici bir süre için tüm KDV oranları, yüzde 1 olan hariç, derhal yarıyarıya indirilmeli. Önemli olan şu anda parasının ve dövizinin üstüne yatan insanların geçici bir süre indirilecek verginin cazibesiyle ürüne yönlendirilmesi’’ dedi. KDV indiriminin kısa sürede piyasadaki stokları ciddi oranda azaltacağına dikkat çeken Solakoğlu, böylece üretimin yeniden başlayabileceğini ve ekonomide büyük bir hareketlenme yaratılabileceğini vurguladı.

‘‘Vergi oranlarının yüksekliği, vergi gelirlerinin yüksek olacağı anlamına gelmez’’ uyarısında bulunan Solakoğlu, ‘‘KDV oranları yine her ay 2-3 puan artırılarak eski seviyesine getirilebilir. Satılmayan malın KDV'si de olmaz’’ diye konuştu. Yanlışa dur demesini bilen, vizyon sahibi ve şaibesi olmayan işadamlarının Meclis'te yer alması gerektiğine inandığını belirten Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu ile ekonomiden siyasete uzanan bir yelpazede konuştuk.

Kriz piyasaları nasıl etkiliyor?

- 19 Şubat'ta birden bire ortaya çıkan ekonomik kriz, piyasaları önemli ölçüde etkiledi. İşler durma noktasına geldi. 11 Eylül'deki terörist saldırı ve ondan sonra dünyanın içinde bulunduğu durum da bu krizi ağırlaştırdı. Bunun sonucunda hemen her sektörde yaşanan işten çıkarmalar ve bu çıkarmaların yarattığı olumsuzluk 8 aydan beri artarak devam ediyor. Yaklaşık 40 yıldır piyasanın içindeyim. 1960 yılında 18 yaşındayken, babamın işindeydim. Daha sonra karış karış Anadolu'yu dolaştım. Ne 1960 ihtilali, ne 1974 Kıbrıs Harekatı, ne 1980 12 Eylül'ü, ne 1990 Körfez ve 94 Krizi piyasaları bu kadar uzun süreli olarak etkilememişti.

Bugüne kadar alınan önlemlerle krizin aşılabileceğine inanıyor musunuz?

- Ufukta piyasaların açılacağına dair en ufak bir ümit ışığı yok. İşin en acı yönü ise siyasilerin bu ciddi durumu fark edememeleri veya etmek istememeleri. Bu konuda halka ve piyasalara güven verecek bir allahın kulu da yok. Ne olacak, ne bitecek bunları kimse bize bugüne kadar söylemedi ve söylememeye devam ediyor. Bizi yönetenler piyasalardan acaba ne kadar haberdar?

Size göre neler yapılması gerekiyor?

- Bugün Amerika'da işler biraz geriledi diye faiz indirimi yapılıyor, vergiler düşürülüyor. Türkiye'de dilimizde tüy bitti bunları söylemekten. Bugün vergi nisbetleri çok yüksek. Bakanlar Kurulu bu vergi oranları yüzde 1'e düşürmeye ve yüzde 40'a kadar artırmaya yetkili. Bugüne kadar Bakanlar Kurulu bu yetkilerini 2000 cc'nin üzerindeki araçların vergisinin yüzde 40'a çıkarılması için kullandı. Çok da isabetli yaptılar. Ama piyasayı harekete geçirebilmek için KDV'yi düşürmemekte ısrar ediyorlar. Bugün Türkiye'de KDV oranları Avrupa'daki birçok üründen daha fazla. Beyazeşyada yüzde 26'lık KDV Avrupa'nın hiçbir ülkesinde yok. Ben sektör ayrımı yapılmasından yana değilim. Tüm KDV oranları yüzde 1 olan hariç, derhal yarıyarıya indirilmeli. Geçici bir süre için bunun yapılmasını teklif ediyorum. Sonra her ay yine 2-3 puan artırılarak bu eski seviyesine getirilebilir.

KDV indirimi ekonomiyi nasıl etkiler?

- Örnek olarak bir buzdolabı çamaşır makinesinde KDV oranı yüzde 26'dır. Bu oran yüzde 13'a çekilmeli ve daha sonra her ay 2 puan artırılarak yıl sonunda eski seviyesine getirilmeli. İnanın ki biriken talep birden bire pazara yönelecek ve bundan üretici şirket başta olmak üzere yan sanayi, servis ve bayi örgütünün iş hacmi artacak ve moral bulacaktır. Önemli olan şu anda parasının ve dövizinin üstüne yatan insanların geçici bir süre indirilecek verginin cazibesiyle ürüne yönlendirilmesi. Bu, ciddi şekilde piyasadaki stokları azaltacak. Piyasadaki hareket üretimin başlamasına, üretimin başlaması da çıkarılan işçilerin geri alınmasını sağlayacak. KDV oranlarının yarıyarıya geçici olarak indirilmesi halinde ekonomide altı ayda büyük bir hareketin başlayacağına inanıyorum.

Maliye Bakanı KDV gelirinin arttığını açıkladı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

- Maliye Bakanı'nın vergi gelirlerini açıklarken KDV'nin yüzde 88 arttığını söylemesini, Türk vatandaşı olarak çok yadırgadım. Enflasyonu, İş Bankası'nın GSM yatırımından doğan KDV'yi düşün, bana gerçek rakamı söyleyin. Maliye'de oturan arkadaşlarımızın biraz piyasaya çıkıp gerçekleri görmesi gerek. Bugün işin en acısı Türkiye durgunluk içinde büyük bir enflasyon yaşıyor. Ekonomi stagflasyon denilen hastalığın içine girdi.

CENGİZ SOLAKOĞLU

Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu, 1943 doğumlu. İstanbul Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi Maliye Muhasebe mezunu. Solakoğlu, işhayatına 1967 yılında Beko Ticaret'de satış mümessili olarak başladı. Beko'da sırasıyla satış şefliği, bölge müdürlüğü, satış müdürlüğü ve genel müdürlük görevlerinde bulundu. 1983'te Atılım A.Ş.'nin genel müdürlüğüne getirildi. 1991'de Koç Holding Tüketim Ürünleri Grubu Başkan Yardımcılığı'na atandı. 1994'de Koç Holding Tüketim Grubu Başkanlığı'na getirilen Solakoğlu, 1996'dan bu yana Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı olarak görev yapıyor. Solakoğlu, İstanbul Sanayi Odası'nda da (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi.
Yazarın Tüm Yazıları