2005’te 530 milyon dolarlık taahhüt cirosunun yüzde 50’sini yurtdışından elde eden Yüksel İnşaat CEO’su Emin Sazak, "Suudi Arabistan’da 200 milyon dolarlık 3 baraj projesine imza atacağız. Yurtiçindeki projeleri de izliyoruz. Çubuklu’da kendi arazimize 900 milyon dolarlık konut projesi yapacağız" dedi.
YURTİÇİNDE ve yurtdışında baraj, otoyol ve altyapı başta olmak üzere birçok projeye imza atan Yüksel İnşaat, önümüzdeki günlerde yurtdışındaki işlere daha fazla odaklanma kararı aldı. 2005 yılında 530 milyon dolarlık taahhüt cirosunun yüzde 50’sinden fazlasını yurtdışından sağlayan Yüksel İnşaat, Suudi Arabistan’da üç baraj üstlendi. Yüksel İnşaat’ın Başkan Yardımcısı Emin Sazak, bu ülkede yapılması planlanan 7-8 baraja daha talip olacaklarını söyledi. Yurtiçindeki projeleri de takip ettiklerini belirten Emin Sazak, ayrıca Çubuklu’da kendi arazileri üzerinde 800 villadan oluşan yaklaşık 900 milyon dolarlık yeni bir konut projesine de bu yıl içinde başlayacaklarını bildirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanvekilliği görevini de yürüten Emin Sazak, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar yüzünden yarım kalabilecek projelerin ekonomiye daha fazla sıkıntı yaratacağını vurguladı. Emin Sazak ile Yüksel İnşaat’ın projelerinin yanı sıra Türk inşaat sektöründeki son gelişmeleri de konuştuk.
İnşaat sektöründe son zamanlarda yaşanan sıkıntıları nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Hem Irak, hem Afganistan savaşlarından sonra oradaki faaliyetler, hem de Körfez ülkelerindeki yoğun yatırımlar yüzünden sektör hareketlendi. Çin, Hindistan, Türkiye ve Körfez ülkeleri gibi birçok yerde yatırımların hızlanması, doğal olarak maliyetleri dünya çapında negatif etkiledi. Türkiye’ye has bazı farklılıklar da oluştu. Düşük kur özellikle yabancı kur üzerinden sözleşme yapan bazı müteahhitlerimizi negatif etkiledi. Sektördeki sıkıntının tek nedeni çimento, demir fiyat artışı değil. Başlayan projelerin zamanında ekonomiye kazandırılamaması daha büyük sıkıntılara yol açabilir.
Son dalgalanmalardan sonra konut sektörünü nasıl görüyorsunuz?
- Son 1.5 yılda konut sektörünü iten en büyük faktörlerden birisi faizlerin düşmesi ve bankaların düşük faizli uzun vadeli ev kredisi verebilir olmasıydı. Bu ciddi bir talep oluşturdu. Onun üzerine yatırım hamlesi başladı. Son dönemdeki çalkantılar ve faiz artırımları önümüzdeki birkaç ay daha temkinli olmayı gerektirecektir. Ama 2007’den itibaren yeniden bir yatırım hareketi başlayacaktır diye düşünüyorum.
İstanbul’da konut projesi düşünüyor musunuz?
- Çubuklu’daki kendi arazimiz üzerinde konut işine gireceğiz. Projeleri tamamlandı, bu yıl içinde başlayacağız. Arazi 1700 dönüm, 700 dönümünü yeşil alan olarak bırakacağız. 800 villa olacak. Toplam satış bedeli üzerinden 800-900 milyon dolarlık bir proje.
Yurtdışında ağırlıklı olarak hangi tür projelerde yer alıyorsunuz?
- Son üç yıl içinde yurtdışında dört ülkede ABD Büyükelçiliği binalarını yaptık. Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan ve Afganistan’da. Ürdün’de 145 milyon dolarlık Genelkurmay Başkanlığı projemiz 1.5 yıl sonra tamamlanacak. Romanya’da ve Afganistan’da yol projeleri yaptık. Bu aralar Afgan silahlı kuvvetlerinin kurulmasıyla ilgili faaliyetler var. Bunlar için kamp kuruluyor. Şu anda bir kampı biz yapıyoruz. Bu kampların çoğaltılması projesi var. Kiev’de bir otel projesini tamamlamak üzereyiz. Uzun yıllardır da Suudi Arabistan’dayız. Bu ülkede 3 baraj inşa ediyoruz.
Suudi Arabistan’da sizden başka baraj yapan firma var mı?
- 1982’den beri bu ülkede 1 milyar dolarlık iş tamamladık. Son 3-4 yıldır Arabistan’da sel sularını kontrol etme çabası içinde barajlar yapılıyor. Şu anda inşa edilen üç barajı da biz yapıyoruz. Üçü toplam 200 milyon dolarlık bir yatırım. Bu barajlar suları bir yerlerde toplayıp, hem içme suyu, hem de tarıma yönelik olarak kullanılacak. Daha 7-8 baraj yapacaklar.
İstanbul için gayrimenkul değerli bir yatırım aracı
Kendi araziniz olmasa da konuta girer miydiniz?
- Evet, kendi arazimiz olmasaydı da konut sektörüne girecektik. Ben son dalgalanmalar yüzünden sıkıntıların fazla olmayacağına inanıyorum. Siyasi istikrarın sürdürülebilmesi noktasında kararlılıkla hareket eden bir ekonomik politikanın netice vereceğini düşünüyorum. Gayrimenkul özellikle İstanbul için değerli bir yatırım aracı olacak.
Şu anda 1.2 milyar dolarlık proje yürüyor
Halen yürüttüğünüz taahhütlerin tutarı ne kadar?
- Türkiye’de yürüttüğümüz projelerin toplam kontrat tutarı 1 milyar doların üzerinde. Ama bunların bir bölümü tamamlanıp teslim edildi. Halen devam eden ve gelecek yıl yapacağımız projelerin yurtiçi ve yurtdışı toplam tutarı da 1 milyar 200 milyon dolar.
Turizmde bekle-gör politikası izliyoruz
Türkiye’de turizmde yeni yatırımlarınız olacak mı?
- Turizmde açıkçası bekle gör dönemindeyiz. Geçmişte de turizmde büyük bir yatırım yapmadık. Yatçılık firmamızın cirosu yıllık 1 milyon doların üzerinde. Birkaç otel projesi üzerinde çalışıyoruz ama kesinleşmiş bir şey yok. İstanbul’da kendi arazimiz üzerinde başlatacağımız konut projesinin bir kısmında turizm projesi olabilir.
Ciromuzun yüzde 75’ini yurtdışından hedefliyoruz
Grubunuz, cirosunun ne kadarını inşaat sektöründen sağlıyor?
- Grubumuzun 2005 cirosu 580 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun 530 milyon doları taahhüt grubundan sağlandı. Taahhüt grubunun cirosunun da yüzde 50’den fazlası, 350 milyon doları yurtdışı projelerden. Bu oranı 5 yılda yüzde 65’lere çekmeyi arzuluyoruz. Mümkünse yüzde 75’lere çıkarmayı hedefliyoruz. Yurtdışı projelere daha çok odaklandık. Ama yurtiçinde de her zaman bazı projelerde yer almayı arzu ediyoruz. Takip edeceğimiz projeler olacaktır.
8 ülkede iş yapıyoruz çalkantı bizi etkilemiyor
Neden cironuzun yüzde 75’ini yurtdışından sağlamayı hedefliyorsunuz?
- 1980’lerde yurtdışı faaliyetlere başladık. Önemli olan döviz girdisi sağlanması. Yüksek enflasyonda, döviz girdileri ülke kadar şirketlere de ciddi anlamda katkı sağlıyor. Ayrıca bir ülkedeki çalkantılardan minimum etkilenmek için değişik yerlerde olmak önemli. Biz 7-8 ülkede oluyoruz.
Türk Cumhuriyetleri’nde 800 milyon dolarlık iş
Türk Cumhuriyetleri’nde ne kadarlık iş tamamladınız?
- 1992’den beri Türk Cumhuriyetleri’nde başladığımız projelerin toplamı 800 milyon dolara ulaştı. Kazakistan’da yeni iki projeye başlıyoruz. Biri Almata’da bir bankanın genel merkezi olacak.
EMİN SAZAK
YÜKSEL İnşaat Başkan Yardımcısı ve CEO’su Emin Sazak, 1961 Eskişehir doğumlu. 1979-1987 yılları arasında İngiltere ve Amerika’da İşletme ve Telekomünikasyon İşletmesi okudu. ABD’deki eğitimi sırasında MusicLab isimli firmanın müdürü olarak çalıştı. 1989’da Yüksel Şirketler Grubu Datasel Bilgisayar Mühendislik ve Ticaret şirketinin kuruluşuna öncülük yaptı. 1992’de Yüksel İnşaat Dış İlişkiler Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Halen, Yüksel İnşaat Başkan Yardımcısı ve Yüksel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürüyor. Ayrıca, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yılmaz Sazak Uluslararası Yaş Grupları Atletizm Yarışmaları Organizasyon Komitesi Başkanı.