Isı yalıtım sektörü 5 milyar dolara koşacak

ALTI ay önce boyanın yanı sıra ısı yalıtımı sektörüne de girdiklerini söyleyen Betek Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, ‘Önümüzdeki on yıl içinde ısı yalıtımı sektörü 5 milyar dolara ulaşır’ dedi.

İNŞAAT sektöründe son aylarda başlayan canlılık, diğer sektörlere de zamanla yansıyor. Çimentodan boyaya hemen her sektörde faaliyet gösteren firmalar inşaat sektöründeki bu canlılıktan mutlu görünüyor. Alman ortağı Caparol ile faaliyet gösteren Betek, inşaat sektöründeki canlanmaya paralel boya sektörünün de önümüzdeki yıllarda yüzde 10 büyüyeceğini tahmin ediyor. Betek Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, Türkiye’de inşaat sektörünün büyümesine paralel ısı yalıtımının da giderek önem kazanacağını ve hızla büyüyeceğini tahmin ediyor. Altı ay önce boyanın yanısıra ısı yalıtımı sektörüne de girdiklerini söyleyen Tayfun Küçükoğlu, ‘Önümüzdeki on yıl içinde ısı yalıtımı sektörü 5 milyar dolara ulaşır’ diyor. Gebze’deki fabrikanın temelini 2001 krizinde attıklarını hatırlatan Küçükoğlu, ‘Bugün bu kararımızın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Üstelik krizde fabrika yüzde 40 daha ucuza mal oldu’ diye konuşuyor. Mısır’da boya fabrikası kuran Betek, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlar’da da yatırım arayışı içinde. 2005 yılı sonunda 250 milyon dolar ciroya ulaşmalı bekleyen Betek Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu ile boya ve ısı yalıtım sektörünü, yeni yatırım planlarını konuştuk.

İnşaat boyaları sektörünün büyüklüğü nedir?

- 700 milyon dolarlık bir pazar oluşturuyor. Tüm boya sanayiinin ise 1.5 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. 2004 sonunda geldiğimiz nokta, 2001 krizinde kaybettiklerimizi telafi ettiğimiz bir büyüklük oldu. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte inşaattaki büyümeyle birlikte boya talebinin artacağını ve sektörümüzün her yıl yüzde 10 büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

Boya sektörüne niye yatırım yaptınız?

- Betek, 1988’de kuruldu. Beton katkıları ve su izolasyon malzemelerinde kısa sürede yüzde 50 pazar payına ulaştık. Daha sonra başka arayışlara girdik. Uluslararası taramalarda ilk gözümüze batan sektör inşaat boyaları oldu. Sektörde herkesin bildiği kemikleşmiş markaları vardı ve kapasite kullanım oranı yüzde 50’ydi. Fakat hızlı gelişime açık bir sektördü, ilgimizi çekti. İki yıl araştırdık. 1993’de çok güçlü bulduğumuz Caparol ile lisansla başladık. Daha sonra Caparol bizim yüzde 25 ortağımız oldu.1993’de Filli Boya ile boya sektörüne adım attık.

Krizde yatırımdan vazgeçmeyi ya da ertelemeyi düşünmediniz mi?

- Hayır, kesinlikle yatırımda bir aksama olmadı. Krizde yatırım yapma cesaretimiz vardı. Bugünkü ekonomik gelişmenin kriz sonrası başlayacağını kabul ederek sektörümüzde ülkenin en büyük yatırımını gerçekleştirdik. Şubat 2001’deki krizde ithalata dayalı girdisi olan sektördeki bütün kuruluşlar satışını durdururken, biz pazar payı aldık. Boyada pazar payımız yüzde 24. Krizin geçici olduğunu kabul ederek büyüme kararlılığımızı yatırımlarımızı devam ettirdik.

Fabrikayı kaça mal ettiniz? Krizin etkisi ne oldu?

- 2001 yılında temeli attık. Krizde yatırım yapmak bize fabrika maliyetlerinde müthiş bir ekonomi sağladı. Gebze’deki fabrikayı yüzde 40 daha ucuza, 30 milyon dolara mal ettik. Kriz olmasa bu fabrikayı 40 milyon dolardan ayağı kuramazdık. Kaynarca’daki ilk fabrikamızı da ısı yalıtımına tahsis ettik. Şu anda haklılığımız görmek bizi çok mutlu ediyor.

Sektörden beklentileriniz neler?

- Isı yalıtımı uyuyan bir dev. Avrupa’da ısı yalıtımında lider olan Alman ortağımız Caparol ile bu sektöre girdik. Önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazar olduğunu kabul ediyoruz. Bu sektör boyadan çok daha hızlı büyüyecek. Capatect Dalmaçyalı markasıyla ilk ürünümüzü 6 ay önce pazara sunduk. Hedefimiz, ısı yalıtım sektörünün hakettiği büyüklüğe kavuşması ve yüzde 30-40 pazar payı.

Hünkari’nin izini Avrupa’da buldu, 300 güvercini oldu

‘HAYVANLAR ve bitkiler alemi ilgimi çok çekiyor’ diyen Tayfun Küçükoğlu’nun işi dışındaki en büyük merakı ise güvercinler ve köpekler... 300 güvercin ve onlarca köpeği besleyen Küçükoğlu, şunları söylüyor: ‘Manisalıyım. Osmanlı’da şehzadeler padişah olmadan önce mutlaka Manisa’da kalırmış. Osmanlı her kıtadan topladığı güvercinlerle ‘Hünkari’ denilen bir kültür ırkı yaratmış. Bu kültür ırkını padişahlar misafirlerine hediye edermiş. Daha sonra bu ırk bizde kayboldu. Bunu 10 yıl önce Alman ortağımız Caparol’daki arkadaşlarımla paylaştım. Hünkari’nin izini buldular ve sonra her Avrupa’ya gidişimizde Türkiye’ye bu ırkı getirmeye başladık.’

İnşaattaki hareketlenme 5 yıl daha devam eder

İnşaat sektöründeki büyüme size yansımaya başladı mı?

- İnşaat, 98’den bu yana sürekli küçülen tek sektördü. İnanılmaz bir küçülme gerçekleşti. 2003 yılında küçülme durdu ve 2004’de başlayan büyüme bu yıl müthiş boyutlara ulaştı. İnşaat, yavaş yavaş küçülen, yavaş yavaş da büyüyen ve büyümesi uzun süre devam eden bir sektör. Bu hareketlenmenin en az 5 yıl daha devam edeceğini düşünüyoruz. Kaba inşaattaki hareketlenmenin önümüzdeki seneden itibaren etkisini artıracağını ve boya sektörünün her yıl ortalama yüzde 10 büyüyeceğini düşünüyoruz.

Mısır pazarına lider olma nedeniyle girdik

Yurtdışında yatırım için neden Mısır’ı seçtiniz?

- Yurt dışında büyümeyi çeve ülkelerde stratejik noktalarda yatırım yaparak sürdürmeyi planlıyoruz. Mısır’daki fabrika 5 milyon dolara mal oldu ve yüzde yüzü bizim. Mısır’a lider olma hedefiyle girdik. 70 milyon nüfuslu ve Gümrük Birliği içinde anlaşmalı olduğu 300 milyon nüfusa hitab edecek bir organizasyon içindeyiz. Bu pazardan beklentilerimiz çok büyük.

Başka ülkelerde yatırım planlarınız var mı?

- Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlar’da da benzer yatırımların yapılması için projelerimiz var. Birkaç alternatif üzerinde duruyoruz. Sadece yatırım yapacağımız ülke değil, o ülkenin komşularıyla ilişkileri de önemli.

TAYFUN KÜÇÜKOĞLU

Betek Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Küçükoğlu, 1961 yılında Ankara’da doğdu. 1984 yılında İTÜ İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İş hayatına inşaat sektöründe başladı. 1988 yılında Betek’in kurucuları arasında yer aldı. Betek bünyesinde çeşitli görevler üstlendikten sonra 1995 yılında Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi oldu.
Yazarın Tüm Yazıları