Haftada 2 gün evden çalışılsa trafik derdi yarı yarıya azalır

TÜRKİYE’de telokom sektörünün pazara yeni giren oyuncular sayesinde hızla büyüyeceğine dikkat çeken Nortel Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay, "Rekabet artacak, fiyatlar düşecek" diyor.

Gelişen teknolojinin evden çalışmayı da kolaylaştırdığını belirten Altay, "Özellikle İstanbul’da çalışanların yarısı haftada iki gün evden çalışsa, trafiğin yarı yarıya azalacağına eminim" diye konuşuyor.

NORTEL Netaş, yurt içinde başta Türk Telekom ve Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere, servis sağlayıcılar ve kurumlar için ağ ve iletişim çözümleri ile modern iletişim altyapıları kuruyor. Yurt dışına teknoloji ve yazılım da ihrac eden Nortel Netaş’ın Genel Müdürü Müjdat Altay, telekom sektörünün pazara giren yeni oyuncular, sunulacak yeni ürün ve hizmetlerle büyüyeceğine inanıyor. Altay, "Mobil iletişim pazarında rekabet artacak, fiyatlar düşecek, insanlarımız yenilikçi ve katma değerli servislerle tanışacak" görüşünde. Gelecekte teknoloji sayesinde evden çalışmanın giderek yaygınlaşacağın inanan Altay, "Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde calışanların yarısının haftanın iki günü evden çalışması, trafik sorununu yarıyarıya azaltabilir" diyor. Nortel Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay ile telekom sektörünü ve yeni nesil teknolojileri konuştuk.

Telekom sektörünü nasıl görüyorsunuz?

- 2005 yılı hem ulusal ekonomi hem de telekom sektörü için çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Türk Telekom’u devralan Oger Telekom, önümüzdeki 6 yıl içinde önemli miktarda yatırım yapacağını açıkladı. Bu yatırımın sektörümüzü büyüteceğine ve yeni açılımlar sağlayacağına inanıyoruz. Telekom pazarı, yeni oyuncuların pazardaki konumlarını belirlemeleri açısından önemli bir süreçten geçiyor. Pazarda, sunulacak yeni ürün ve hizmetlerle pazarın büyütülmesi önem kazanacak.

Vodafone’un Telsim’i alması, sektöre neler getirecek?

- Telsim’in İngiliz telekom şirketi Vodafone’a satışının tamamlanmasının ardından mobil iletişim sektörünün hareketlenmesini bekliyoruz. Vodafone yetkilileri, yaptıkları açıklamalarda milyar dolarlık yatırım hedeflediklerini belirtiyor. Bu yatırımın ağırlıklı olarak 3G olarak adlandırılan yeni nesil servislere yöneleceğini öngörüyoruz. Vodafone 3G servislerinde bir dünya lideri. Sahip oldukları deneyimi Türkiye’ye taşıdıklarında, mobil iletişim pazarında rekabet artacak, fiyatlar düşecek, insanlarımız yenilikçi ve katma değerli servislerle tanışacak.

Gelecekte telekom sektörünü ne gibi gelişmeler bekliyor?

- Yavaş yavaş sesin yanına görüntü gelmeye başlıyor. Home-ofis yani evde çalışma dünyada çok yaygın. Evdeki çalışma odası işyerinin bir parçası gibi oluyor. İngiltere’de Nortel çalışanları haftanın iki günü evden çalışır, üç günü ofise gider. Büyük şehirlerde ulaşım aslında giderek zorlaşmaya başladı. Ben bunun istanbul’da ileride çok yaygın ölçüde kullanabileceğini düşünüyorum. İnsanlar evinden çalışacak, işe gitmek için yolda harcayacağı 1.5-2 saati de çalışarak değerlendirecek. İstanbul’daki çalışanların yarısı bu şekilde çalışmaya başlasa trafiğin yarıyarıya azalacağına eminim.

Yeni nesil kablosuz teknolojiler ilgi görecek mi?

- Mobil iletişim alanında yeni nesil kablosuz teknolojilere olan talebin de artacağına inanıyoruz. Mobil iletişimde yeni nesil servisler daha hızlı yaygınlaşacak. 3G lisanslarının verilmeye başlanmasının ardından mobil operatörlerin bu yöndeki yatırımlarını artırmalarını bekliyoruz.

Nortel Netaş olarak 2006’da önceliğiniz ne olacak?

- Mobil iletişim teknolojileri, 2006 planlarımızda önemli bir yere sahip. İletişimi, mekandan, zamandan ve cihazdan bağımsız hale getirme iddiasındayız. Ortağımız Nortel, Vodafone da dahil olmak üzere dünyanın önde gelen mobil operatörlerinin 3G ağlar kurmasına yardım ediyor. Nortel, kablosuz ağ operatörlerine erişim seçeneğine bağlı olmaksızın destek veriyor, sınırları kaldırıyor. Biz de aynı şeyi Türkiye’deki mobil operatörler için yapmayı hedefliyoruz.

Türkiye yazılıma çok ciddi bakmalı

Türkiye yazılım ihracatına gereken önemi veriyor mu?

- Hindistan’ın sadece yazılım ihracatı 9 milyar dolar. Yazılım ihracatında döviz çıktısı yoktur. Ne ihrac ederseniz o kadar döviz girer. Türkiye bu konuya çok ciddi bakmalı. Bunun da yolu devlet politikası olmasından geçiyor. Güncel politikalarla olmuyor. Uzun vadeli politikalar gerekiyor. Bu ülke artık bilgi ve teknoloji üretip satmalı.

Çalışanların üçte ikisi Ar-Ge bölümünde görevli

Ar-Ge’de neler yapıyorsunuz?

- Telekomda Türkiye’ye yeni teknolojileri, katma değerli hizmetleri getirmek, yeni çözümler üretmek için çalışıyoruz. Nortel’e yazılım ve tasarladığımız ürünleri ihrac ediyoruz. Yıllık ihracatımız 10 milyon dolar. Nortel’in belli başlı laboratuvarlarından biri olduk. Netaş’ta her üç çalışandan ikisi Ar-Ge bölümünde. Yeni nesil teknoloji Nortel ürünlerini Türkiye’de tasarlıyoruz. Bunlar dünyada kullanılıyor.

Yeni nesil teknolojileri geliştirmeye devam edeceğiz

Hedefleriniz neler?

- Hem günümüzün hem de yarının gereksinimlerini karşılayacak, maliyetleri düşüren, verimliliği artıran yeni nesil iletişim teknolojilerini geliştirmeye devam edeceğiz. Nortel’in yeni nesil şebekeleri ile ilgili tüm alanlardaki küresel çalışmalarını ArGe laboratuvarlarımızda sürdürüyoruz.

50 bin kurumsal müşteri 1.5 milyon özel telefon hattı

NORTEL Netaş, Türkiye’nin iletişim gereksinimini yerli üretimle karşılamak amacıyla 1967’de PTT (Türk Telekom) ve Kanada’nın Northern Electric Company (Nortel Networks) ortaklığıyla kuruldu. Bugün yüzde 31.87 oranında hissesi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketin başlıca ortaklarını Nortel Networks (yüzde 53.13) ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (yüzde 15) oluşturuyor. Yurt içinde başta Türk Telekom ve TSK olmak üzere, servis sağlayıcılar ve kurumlar için ağ ve iletişim çözümleri ile modern iletişim altyapıları kuruyor. Türkiye’de 50 bini aşkın kurumsal müşterinin 1.5 milyon özel telefon hattında (PBX), ayrıca uluslararası müşterilerin 1 milyonu aşkın hattında Nortel Netaş teknolojisi kullanılıyor.

MÜJDAT ALTAY

Nortel Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü mezunu. Master’ını Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptı. 1981’de Netaş’ta Ar-Ge mühendisi olarak çalışmaya başladı. 1992-1997 arasında Ar-Ge Grup Direktörlüğü yaptı. 1997’de Nortel İngiltere’de görev aldı. 1998’de Lisanslı İşletmeciler Grup Direktörlüğü’ne, 2002 başında da Türk Telekom Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı. 2004 yılı Aralık ayından bu yana da Nortel Netaş Genel Müdürlüğü’nü yürütüyor.
Yazarın Tüm Yazıları