Çözüme odaklanıp ihracatta 1 milyar doları bulalım
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, IBM’in PC bölümünü satmasının ardından ‘iş dünyasına çözüm üretmeye’ odaklandığını söyledi.
Kızıltay, ‘Bizim IBM olarak stratejimizdeki en önemli değişiklik, tamamıyla iş dünyasına yönelik ve çözüm odaklı bir şekilde devam etmek’ diye konuştu.
IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, IBM’in dünyadaki son operasyonun ardından hem dünyada hem Türkiye’de ‘iş dünyasına çözüm üretmeye’ odaklandığını söyledi. ‘Büyük müşteriler bizden artık kutu teslimi değil, çözüm bekliyor’ diyen Kızıltay, ‘Bizim IBM olarak stratejimizdeki en önemli değişiklik, tamamiyle iş dünyasına yönelik ve çözüm odaklı bir şekilde devam etmek’ diye konuştu.
Bilişim sektörünün her yıl yaklaşık yüzde 20 büyüdüğünü ve bu büyümenin süreceğini belirten Hüseyin Kızıltay, yazılım Türkiye’nin ihracatına yoğunlaşması gerektiğini vurguladı. Kızıltay, yazılım ihracatından yılda en az 1 milyar dolar gelir sağlanabileceğini tahmin etti.
IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay ile IBM’in dünyada PC işinden neden çıktığının yanısıra bilişim sektörünün geleceğini konuştuk.
Bilişim sektörü son zamanlarda nasıl bir değişim yaşıyor?
- Dünyada bilişim sektöründeki şirketlerin yaklaşık yüzde 50’si hizmet işi yapıyor. Türkiye’de bu rakam yüzde 25’lere geliyor. Türkiye’de bilişim sektörü yaklaşık 2 milyar dolar. Bunun herhalde yüzde 15’i hizmet işi yapıyor. Şirketler bilişim hizmetini alacak, çünkü kendi içlerinde bunu elde etme şansı yok. Son iki yıldır sektördeki en kritik değişim bu.
Bu değişim neler getirecek?
- Sağlıkla ilgili çok önemli gelişmeler kaydedilecek. Kendinizi kaptırıp da sadece ürün konuşmaya başlarsanız bunları kaçırma ihtimaliniz var. Devlet hizmetlerinde de teknolojinin kullanımıyla birlikte çok ciddi değişim lazım. Sanal devlet kavramıyla iş yapma şekli ve hizmet alt yapısının da değişmesi söz konusu. Böyle bir durumda çok ciddi değişiklikler olacağı açık. Teknolojik gelişim, çalışma ortamlarını da etkileyecek. Krizle birlikte verimlilik ve teknolojinin işe entegrasyonu gündeme geldi. Teknolojideki ilerleme sürecek, ama yazılım öne çıkacak.
Türkiye’nin yazılım ihracatında şansı var mı?
- Geç kalmak diye bir şey söz konusu değil. Çünkü bu, zaten 3-5 yılda bir kendini yenileyen, yeni bir şey bulup anında dünyaya yayılmayı sağlayan, dili ve milleti olmayan küresel bir endüstri. Türkiye’nin potansiyeli hem çok büyük, hem de bu tip işlerde uluslararası düşünmek gerekiyor. Uluslararası çalışmaya başlayınca dünyanız değişiyor. Artık hiçbir şeyi kolay, basit bir şekilde sadece Türkiye için düşünmemeliyiz. Bundan sonra dünyaya, çevreye, bulunduğumuz bölgeye bir pazar olarak bakmalıyız. Yazılım çok büyük ve karlı bir konu.
Ne kadarlık bir ihracat yapılabilir?
- Türkiye gibi bir ülke, doğru dürüst harekete geçtiğinde en az bir milyar dolarlık ihracat yapabilir. Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine uygun fiyatla çözüm satmak söz konusu olabilir. Bugüne kadar hep tek taraflı çalışılmış. Bundan sonra çift taraflı çalışılması mümkün.
- E-dönüşüm grubu var. Kamu için kurduğumuz bir ofisimiz sayesinde kamudaki bütün gelişmeleri görüyoruz. Mahkemelerde bütün altyapıyı iyileştirmeye çalışıyorlar. SSK’da bazı projeler yapıyorlar. Vergi ödemek için vergi dairesine gitmeye gerek yok artık. Yani tek tek bir şeyler iyi gidiyor. Fakat unutmamak lazım ki kamu genellikle bu konularda yol açıcı olmalı, iş yine özel sektöre düşüyor açıkçası.
Bilişim yatırımlarında artış bekliyor musunuz?
- Sektör 2001 krizinden sonra çok hızlı büyüyor.Sektörde büyüme devam edecek.
Müşteri bizden kutu değil hizmet istiyor
IBM dünyada neden PC işini Çinliler’e devretti?
- IBM, iş ağırlıklı bir anlayışa yoğunlaşmaya başladı. Böyle olduğunda müşteri ağırlıklı bir işte kalma şansınız yok. Karar vermek zorundasınız. IBM daha artı değerli ve daha çözüm ağırlıklı bir işte olmayı zaten baştan beri seçti ve o işin içinde oldu. Şirket olarak iş danışmanlığı, araştırma geliştirme gibi konulara odaklandık. Büyük müşterilerimizin bizden bekledikleri artık sadece kutuyla ürün teslimi değil. İş problemlerini çözmemizi istiyorlar. Bilişim endüstrisinde şirketler ikiye ayrılacak. Ya iş çözümüne yönelecek ya da sadece teknolojik ürün satacak. Bizim IBM olarak stratejimizdeki en önemli değişiklik, tamamiyle iş dünyasına yönelik ve çözüm odaklı bir şekilde devam etmek.
IBM, PC üretimini Çinlilere bıraktı
PC işinin Çinli firmaya devredilmesi sizi nasıl etkiledi?
- PC işini Çinli Lenovo şirketine devrettik. Yeni kurulan şirkette yüzde 18 payımız oldu. PC satışlarına ve bakım hizmetleri vermeye devam ediyoruz. Bu konuda hiçbir değişiklik yok. Satış 2005’in ortalarından itibaren yeni oluşan şirkete devredilecek. Biz daha çok iş danışmanlığı ve dış kaynak kullanımına konsantre olacağız. Türkiye’de bu ikisi çok hızlı büyüyecek. Bilişim çok hızlı yaygınlaşıyor. Şirketlerin tek başına bunun altından kalkma ihtimali yok. Eskisi gibi bir proje yapıp 3-4 yıl bunu oturtma şansları yok. Çok hızlı çözüm istiyorlar. IBM daha iş ağırlıklı bir şirket olmaya devam ediyor, müşteri ağırlıklı pazarda hiçbir zaman olmayacağımız açık. Yani tüketici pazarında hiçbir zaman olmayacağız. Bizim işimiz sadece iş dünyası.
HÜSEYİN KIZILTAY
IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, 1953 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’den 1976’da mezun oldu. 1980 yılından bu yana IBM Türk’te çalışıyor. 1991-1993 yılları arasında IBM İtalya Merkezi’nde Bankacılık Operasyon Müdürü olarak çalıştı. 1998 başından beri IBM Türk Genel Müdürlüğü görevini sürdürüyor. Türkiye Bilişim Vakfı ve TÜSİAD üyesi.