Çin, Rusya ve Cezayir’de üretimle 2010’da dünyada ilk 3’e gireceğiz

ISITMA ve iklimlendirme şirketi Türk Demirdöküm, 2010 yılında dünyada ısı sektöründe ilk üç arasında yer almak için her yıl yüzde 33 oranında büyümeyi hedefliyor.

Türk Demirdöküm Genel Müdürü Lütfü Kızıltan, "Isıtma sektörü ve inşaat açısından çok iyi bir ortam var. İhracata ve yurtdışı açılımlara önem veriyoruz. Şu anda ciromuzun yüzde 40’ı yurtdışından, bunu yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz. Rusya, Ukrayna ve Cezayir’de üretim yapmayı planlıyoruz" dedi.

ISITMA sektöründe 2010 yılında ’dünyanın ilk 3 şirketinden biri’ olmayı hedefleyen Koç Topluluğu şirketlerinden Türk DemirDöküm, bu hedefine ulaşmak için yurtdışındaki yatırımlarını hızlandırıyor. Çin’den sonra Rusya ve Cezayir’de de üretim kararı alan ve bu konudaki çalışmalarını hızlandıran şirket, ABD’de de şofben pazarında söz sahibi olmayı planlıyor.

Türk DemirDöküm Genel Müdürü Lütfü Kızıltan, "Hedefimiz önümüzdeki 5 yılda Rusya’da kendi alanımızda yüzde 40, Ukrayna’da yüzde 12 pazar payına sahip olmak. ABD’de de şofbende yüzde 10 pazar payına ulaşmayı planlıyoruz. Bu pazarlarda lider olmak istiyoruz" diyor. Şu anda dünyada 13’üncü sırada yer aldıklarını belirten Kızıltan, 2010 yılında dünyada ısı sektöründeki ilk üç firmasından biri olmak için her yıl ortalama yüzde 33 büyümeyi hedeflediklerini söylüyor.

Kızıltan, yeni teknolojilere ağırlık verdiklerini aktararak, güneş enerjisinden iklimlendirme (soğutma) yapan sistemler üzerine Almanya’da Jülich Araştırma Merkezi’nde görevli Dr. Ahmet Lokurlu ile işbirliğine gideceklerini açıkladı. 2006 yılında 500 milyon Euro ciro hedefleyen DemirDöküm’ün Genel Müdürü Lütfü Kızıltan ile, ısıtma sektörünü ve yatırım planlarını konuştuk.

ISITMA SEKTÖRÜNDE İDDİALIYIZ

Dünyada ve Türkiye’de ısıtma sektörünün büyüklüğü nedir?


- Dünya ısıtma sektörünün büyüklüğü 13 milyar Euro. 2005 yılında ısıtma sektörü Türkiye’de yüzde 30 büyüdü. Türkiye ısıtma pazarı ise 1.1 milyar Euro’luk bir pazar büyüklüğüne ulaştı. İnşaat sektörü de, yüzde 20 büyüdü. 250 bin konutluk TOKİ projesi, büyük inşaat projeleri, uzun vadeli kredi sistemi ve doğalgaz yatırımlarının yaygınlaşması ile sektörde bir canlılık yaşandı.

2006 yılı nasıl geçiyor?

- Toplu konutlar hızla devam ediyor. Uzun vadeli konut kredisiyle ilave bir takviye geliyor. Doğalgaz yaygınlaşıyor. Isıtma sektörü ve inşaat açısından bundan daha iyi bir ortam olamazdı. Bu güzel ortam içinde fırsatları iyi değerlendirerek öne geçmemiz gerekiyor. ’DemirDöküm ısıtma sektöründe 2010 yılında dünyada ilk üçe girecek’ diye iddialı bir hedefimiz var. Bu yüzden ihracata ve yurtdışı açılımlara önem veriyoruz. Şu anda ciromuzun yüzde 40’ı yurtdışından, bunu yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz.

Çin’de beklediğinizi buldunuz mu?

- Çin’de yerel bir ortağımız var ama ağırlık bizde. 2005 yılındaki ciro hedefimiz 10 milyon dolardı. Bu hedefe ulaştık. Beklediğimizi bulduk. Çin’de yağlı radyatörün yanı sıra kromlu banyofan su ısıtıcısı üretimine başladık. Temmuz’dan itibaren işlediğimiz ürün sayısını 6’ya çıkarmak arzusundayız.

Başka ülkelerde üretimi düşünüyor musunuz?

- Çin’in yanı sıra artık başka bölgelerde de olmamız gerektiği ortaya çıktı. Bunlardan biri Rusya. Coğrafi konum itibariyle Rusya ısıtmaya en çok ihtiyacı olan ülkelerden biri. Merkezi ısıtmadan bireysel ısıtmalara dönüşüm başladı. Çetin kış şartları nedeniyle Rusya ve Ukrayna ferdi ısıtmaya geçişi teşvik ediyor. Bu pazarlarda lider konumumuzu alacağız. Oraya çok yakın olmak, hatta orada üretim yapmak gerekiyor. Cezayir’de de üretim yapmak istiyoruz.

Rusya’da üretim için nasıl bir strateji izleyeceksiniz?

- Isıtma sektörü açısından neleri, nasıl üretebiliriz konusunda temaslarımız var. Orada bu konuda altyapı hazır. Daha önce başka amaçlarla üretim yapan fabrikaları şu anda atıl. Her türlü enerji, bina, endüstriyel şehirlerde işgücünüz bile hazır. Geriye bir tek oraya gidip bu işi organize edip ürünü üretmek kalıyor. Rusya’da birkaç noktayla temas halindeyiz. Satın da alabiliriz, atıl bir fabrikayı da ayağa kaldırabiliriz. Riskleri bol bir pazar, yerel bir ortakla da bu işi yapabiliriz.

Rusya’da üretim için 10 milyon dolarlık yatırım düşünüyoruz

Rusya’ya ne kadar yatırım yapacaksınız ve neleri üreteceksiniz?

- Rusya’ya geniş kapsamlı bakıyoruz. Panel radyatör, kombi, şofben olabilir. 10 milyon dolar civarında bir yatırım olabilir. Rusya’da 1 milyon 400 bin adet kombi pazarı var. Pazar her yıl yüzde 10 büyüyor. Hedefimiz 5 yılda yüzde 40 pazarı payı. Şu anda pazardaki payımız yüzde 12. Ukrayna’da ise pazar payımız yüzde 8.

Kuzey Afrika’ya açılan kapımız Cezayir olacak

Cezayir’de neden üretime karar verdiniz?

- Cezayir’de Kuzey Afrika ülkelerine yönelik bir üretim başlatmak istiyoruz. Bu konuda kararımızı verdik. Altyapı çalışmalarını hazırlıyoruz. Ülkelerin coğrafi konumlandırılması şofbeni öne çıkartıyor. İklimin verdiği bir özellik nedeniyle su giriş sıcaklıkları bizim ülkemize göre daha yüksek. Küçük çaplı bir güçle sıcak su elde etmeniz mümkün. 5-6 litrelik küçük şofbenler bu ülkelerde su ısıtma amaçlı kullanılıyor. Cezayir’den komşu ülkelere Tunus’a, Mısır’a ihracat yapmayı hedefliyoruz.

2006 ciro hedefimiz 500 milyon Euro

DemirDöküm 2005 yılını nasıl geçirmişti?

- 2005 yılını 341 milyon Euro konsolide ciro ve 26 milyon Euro faaliyet karı elde ederek kapattık. 2006 ciro hedefimiz ise, yüzde 47 büyüme ile 500 milyon Euro. Yurtdışı satış gelirleri hedefimiz de, 150 milyon Euro’dur. 2005 yılında ihracatımız 125 milyon Euro’ydu. 2006’da 16 milyon Euro yatırım yapmayı da planlıyoruz. 2010 yılında dünyada ısı sektöründeki ilk üç firmadan biri olmak için her yıl ortalama yüzde 33 büyümeyi planlıyoruz.

Panel radyatörde dünyanın en büyük üretim tesisi olacağız

Panel radyatör üretiminde hangi noktadasınız?

- Haziran 2005’de Panel A.Ş tesislerimize kapasite artırım yatırımı yaptık. Daha sonra Alman Schaefer’ın makina, ekipmanlarını, FIX markasının ve dağıtım kanallarının kullanım hakkının satın alarak Bozüyük’deki tesislere entegre ettik. İlave yatırımların Temmuz 2006’da devreye alınmasıyla kapasitemizi 5.5 milyon metreye çıkaracağız. Böyle Panel, dünyanın en büyük panel radyatör üretim tesisi olacak. Bu yatırımla 200 milyon euro ek ciro sağlanacak.

Kombi’de üretim kapasiteniz nedir?

- Kombi de mevcut 240 bin adet olan kapasitemizi 2006 yılında 350 bin adede çıkarmayı hedefliyoruz. 2008 hedefimiz ise 650 bin adet.

ABD şofben pazarından yüzde 10 pay hedefliyoruz

ABD pazarına nasıl yaklaşıyorsunuz?

- ABD’de şofben pazarı enteresan bir şekilde gelişiyor. Kullanılan ürünler daha büyük olmakla birlikte yeni bir pazar açıldı. İnsanlar elektrikli ısıtıcılardan gazlı ısıtıcılara dönüş yaptı. Amerika’da üretimi şu aşamada düşünmüyoruz. Çünkü orada üretim yapmak cazip değil. Sadece satışı düşünüyoruz. Amerika’da 10 milyon ısıtıcı pazarı var. Bu pazarda 5 yılda şofben pazarının 3 milyonu bulması bekleniyor. Şofben pazarı yüzde 30 büyüyor. Amerika’da da önümüzdeki 5 yılda yüzde 10 pazar payı hedefliyoruz.

Türk bilim adamının buluşunu dünyaya satacağız

Ar-Ge çalışmalarınız nasıl gidiyor?

- Teknoloji üreten bir dünya markası olarak tüketiciyle bütünleşmeyi, kendi Ar-Ge’si ve stratejik ortaklıkları ile sektöründe dünyanın önemli oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz. Nanoteknoloji gibi yenilikleri de yakından takip ediyoruz. Ar-Ge çalışmaları ve yeni teknolojilerinde, güneş enerjisinden iklimlendirme (soğutma) yapan sistemler üzerine çalışıyoruz. Bu konuda Jülich Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve geçen yıl Dünya Enerji Ödülünü alan Türk bilim adamı Dr. Ahmet Lokurlu ile işbirliği yapacağız. Patenti Dr. Lokurlu’ya ait ürünü Türkiye’de üretip dünyaya pazarlayacağız.

B. Lütfü Kızıltan

Türk DemirDöküm Fabrikaları Genel Müdürü Lütfü Kızıltan, 1957 Amasya doğumlu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina Mühendisliği mezunu. 1982’de Bozüyük Armasan’da Üretim Mühendisi olarak çalışmaya başladı. 1983’te Makina Bakım Mühendisi olarak Türk DemirDöküm Bozüyük Tesislerine geçti. Daha sonra Yardımcı İşletmeler Şefi, Bakım Müdürü ve Radyatör Fabrikası Üretim Müdürlüğü yaptı. 1998’de Bozüyük Tesisleri Müdürlüğü, 2001’de Panel A.Ş. Şirket Müdürlüğü, 2003’de Bozüyük Tesisleri Müdürlüğü ve Panel Şirket Müdürlüğü görevini yürüttü. Ocak 2005’de, Türk DemirDöküm Genel Müdürlüğü’ne getirildi.
Yazarın Tüm Yazıları