Bizden Microsoft çıkmaz niş pazarlara yönelelim

YAZILIM sektöründe Hindistan’a göre Türkiye’nin daha avantajlı olduğuna inanan Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, "Microsoft’un Türkiye’den çıkması gibi bir düşünce içinde olursak yanılırız. Türkiye niş pazarlarda butik yazılımlarla öne çıkabilir, çok kaliteli yazılımlar üretebilecek imkana sahibiz" dedi.

YAZILIM alanında Türkiye’nin önünde büyük imkanlar olduğunu söyleyen Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, özellikle niş pazarlarda (fazla girilmeyen) Türk şirketlerinin kaliteli ve butik yazılımlarla öne çıkabileceğini söylüyor. Emin Hitay, "Kendimizi Hindistan ile kıyaslamayalım. Amerikalı ve Avrupalı kuruluşlar geliştirmeyi düşündükleri çok büyük kapsamlı yazılımları Hindistan’da ürettiriyor. Türkiye ise kendisi çok kaliteli yazılımlar üretebilecek imkana sahip" diyor. Avrupa’da kaliteli yazılım geliştirme maliyetinin Türkiye’ye göre çok yüksek olduğunu hatırlatan Emin Hitay, yazılım sektöründe Hindistan’a göre Türkiye’nin çok daha avantajlı olduğuna inanıyor. 2006 yılını 50 milyon Euro ciro ile tamamlayan Teknoloji Holding’in bu alandaki yatırımlarını sürdüreceğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay ile yazılım sektörünün yanısıra grubun hedeflerini konuştuk.

Hindistan gibi düşük maliyetli ülkelere karşı yazılım sektöründe Türkiye’nin şansı nedir?

- Yazılım alanında özellikle niş (özelliği olan, fazla girilmeyen) pazarlarda Türkiye için büyük imkanlar var. Geçen yıl, grubumuzdaki Exim şirketi, İngiltere’nin en büyük otomat şirketi Sinclair Collis’e, ’Vendio’ adı verilen yeni nesil mobil platform yönetim uygulamasıyla 35 bin sigara otomatı için çözüm sundu. Şimdi bu sektörde dünya pazarında kararlı adımlarla ilerliyoruz. Microsoft’un Türkiye’den çıkması gibi bir düşünce içinde olursak yanılırız. Kendimizi Hindistanla kıyaslamamamız lazım. Hindistan’da çok büyük kapsamlı projeler geliştiriliyor. Özellikle Amerikalı ve Avrupalı kuruluşları geliştirdikleri ya da geliştirmeyi düşündükleri yazılımları out-source ediyorlar. Türkiye ise çok kaliteli yazılımlar üretebilecek imkana sahip. Hindistan gibi değil.

Türkiye’yi yazılımda Hindistan’dan ayıran noktalar neler?

- Avrupa’da kaliteli yazılım geliştirme maliyetleri çok yüksek. Türkiye ile başetmeleri imkansız. Bu yüzden Avrupa pazarında, maliyet, hız, verimlilik, pratik çözüm geliştirme ve batı kültürüne sahip yazılımcılara sahip olma gibi özelliklerle, sektörde fark yarattığımızı düşünüyorum. Türkiye’nin yazılım sektöründe Hindistan’a göre çok büyük avantajları var. Her şeyden önce Batı toplumunun kültürüne hakimiz, onun bir parçasıyız. Hindistan en çok bu konuda zorlanıyor. Çok hızlı öğreniyor, adapte oluyor, katılımcı ve katma değer yaratan bir yaklaşımla çözüm geliştiriyoruz. Çünkü Batı kültürünün parçasıyız, fabrikasyon üretim yapmıyoruz. Yazılım, katma değer demek. Hammaddesi yok, maliyeti yok. Dünyaya açılabileceğimiz ve Türkiye’nin geleceğini değiştirebilecek bir sektör.

İNGİLTERE’YE OTOMAT YAZILIMI

Otomat yazılımlarınızı başka ülkelere de pazarlayacak mısınız?

- Halen İngiltere’de kullanılan otomat yazılımımızı başka ülkelerde de pazarlayacağız. Dünyada otomat yazılımları 80’li yıllardan kalma, çok eski. Bunların yenilenmesi gerekiyor. Dünyada geliştirilmiş en yeni iki otomat yazılımından biri bizim. Ortada bir pasta var bizim bunlardan yararlanmamız lazım. Otomat dışında bizim şu anda Philip Morris için geliştirdiğimiz bir yazılım var. Bunu sadece Türkiye için değil, yurtdışına da satıyoruz. Philip Morris’in Malezya ve Endonezya operasyonları da bu yazılımları kullanıyor. Bu tür yazılımları şirketlere özel anahtar teslim geliştiriyoruz.

Yazılım geliştirme ekibiniz kaç kişi?

- 75 kişilik bir yazılım geliştirme ekibimiz var. Bu kadro giderek artıyor.

Kuluçka makinemiz Embrio sürekli şirket doğuracak

Son kurduğunuz Embrio şirketiniz istediğiniz gibi gelişiyor mu?

- Embrio, yeni bir girişim ve bir yenilikçilik merkezi. Teknoloji Holding’in yeni girişimlerinin yanı sıra, internet ve mobil platformda yatırım yapmak isteyen girişimcileri ve profesyonelleri de destekliyor. Büyümek için uygun ortam arayan, internet ve mobil dünyaya yönelik fikirleri hayata geçiren bir teknoloji üssü. Embrio bir kuluçka şirket. Bu kuluçka makinesindeki yumurtaların hepsi birer yeni fikir ve proje, belli bir olgunluktan sonra da hepsi ayrı birer şirket olacak. Embrio, hem kuluçka, hem de risk sermayesi şirketi olarak faaliyet gösteriyor.

Bu yıl yeni yatırımlarınız olacak mı?

- 2006’da yatırımını yaptığımız ’Embrio’ şirketimizdeki projelerin ortaya çıkması bu yıl çok önemli. Başvuran 600 proje içinden seçtiğimiz üç proje, hayata geçirip belli seviyeye getirildikten sonra üç ayrı şirkete dönüşecek. Yani bu yıl bünyemize 3 yeni şirket daha katılacak. Bu yıl yapılacak yatırımların tutarı 4 milyon dolar civarında. Geçen yılın ikinci yarısında da 1 milyon dolar yatırım yaptık.

Ciromuz 50 milyon Euro

2007 nasıl geçiyor?

- 2006 yılında bütün şirketlerimizde reorganizasyon çalışmamız oldu. Yeni yatırımlar yaptık. Yeni kurduğumuz Embrio ve bunun çerçevesinde geliştirdiğimiz projelerimiz oldu. Ciro anlamında beklentilerimizin üzerine çıktık. 2006’da 50 milyon Euro civarında kombine ciro gerçekleştirdik. 2007 beklentimiz bunun biraz üzerinde.

Artık kriz beklemiyorum

Türkiye’nin önündeki iki önemli seçim konusunda ne düşünüyorsunuz?

- Hem Cumhurbaşkanlığı seçimi, hem genel seçimler olarak baktığınızda insanı biraz tedirgin ediyor. Ama Türkiye’de ben artık 2001 benzeri kriz olacağını düşünmüyorum. 2001’de bence Türkiye cerahatını attı. Bundan sonra bilinmeyen bir şey olamaz. 2001’de aslında bilinen ama su yüzüne çıkmamış bir sorun vardı, o ortaya çıktı. Ufak dalgalanmalar olur ama bir kriz olacağını düşünmüyorum. İki seçimin birden olması iş dünyasında hafif bir tedirginlik yaratıyor.

EMİN HİTAY

Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, 1958 doğumlu. Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Pazarlama Bölümü mezunu. Üniversitede okurken 18 yaşında Ege Üniversitesi Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü’nde devlet memuru olarak üç yıl sistem uzmanlığı yaptı. Mezun olduktan sonra Sebim Elektronik’te çalıştı. 22 yaşında ilk şirketini tekstil sektöründe kurdu. 1988’de Exim’in kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak yeniden bilişim sektörüne döndü. Exim’in ardından Planet ve Teknoser’in de kurucu ortağı oldu. Kurulan tüm şirketler, 1998’de Teknoloji Holding çatısı altında birleşti. 2005’de ortağı Alphan Manas ile anlaşarak yollarını ayırdılar. Hitay’ın Türkiye’nin ilk elektronik şans oyunları platformu olan Bilyoner A.Ş.’de de yüzde 20 ortaklığı bulunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları