Bilişim 7 milyar dolara koşacak yabancılar da yatırıma gelecek

2007’de 7 milyar dolara ulaşması beklenen bilişim sektörüne artık yabancı yatırımcıların da ilgi göstermesi bekleniyor. İndex Grubu’nun kurucu ortağı Erol Bilecik, "AB sürecinde yabancı sermayenin bilişim sektöründeki şirketlere çok ciddi yöneleceğini düşünüyorum" diyor.

Sektörün yatırımlarını sürdürdüğünü belirten Erol Bilecik, İndex’in sadece bilişim sektörüne hizmet verecek bir lojistik şirketi kuracağını, ayrıca Dubai üzerinden de uluslararası ticaret yapmaya başlayacaklarını söylüyor.

ÜÇ milyar dolarlık bilişim sektörü, 2007’de 7 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. Bilişim firmaları, sektördeki bu gelişmenin ve giderek büyüyen potansiyelin, artık yatırımcıların da dikkatini çekmesini bekliyor. İndex Grubu’nun kurucu ortağı ve Genel Müdürü Erol Bilecik, "Avrupa Birliği (AB) sürecinde yabancı sermayenin dokunmadığı tek sektör bilişim oldu. Bundan sonra ArGe gücü olan ve katma değer üreten şirketlerle yabancı sermayenin çok ciddi anlamda ilgileneceğini düşünüyorum" diyor. Bilişim sektörünün 2005 yılında yüzde 26 büyüdüğünü belirten Erol Bilecik, 2006 ve 2007’de de yine bu oranda bir büyüme beklediklerini söylüyor.

Bu yılın ikinci yarısında sadece bilişim sektörüne hizmet vermek üzere bir lojistik şirketi kurmayı planladıklarını söyleyen Bilecik, "Bu yıl ayrıca Dubai’yi merkez olarak kullanıp, çevre ülkelerle uluslararası ticarete de başlamak istiyoruz" diye konuşuyor. Bilecik ile bilişim sektörünün yanısıra İndex Grubu’nun yeni yatırım projelerini ve hedeflerini konuştuk.

Bilişim sektörü 2005’i nasıl geçirdi?

- 2004 oldukça pozitif geçti, 2005’e motivasyonla girildi. Büyüme oranı yüzde 26’larda oldu. Türkiye’de perakende sektörü müthiş bir uyanışa geçti. Özellikle bilişim ve elektronik diğer yıllardan daha farklıydı. İnsanlar artık gıda ürünü alır gibi raflardan notebook almaya başladı. Anadolu’da internet kullanımının daha yukarı çekilmesi giderek arttığı için mobil ürünler, notebooklar inanılmaz bir noktaya geldi.

Sektör olarak 2006’dan beklentileriniz neler?

- Türkiye’de 2 milyona yakın kişisel bilgisayar ve notebook satılıyor. Çalışan makine sayısı 7-8 milyon civarında. ADSL kullanıcısı şu anda 1.3 milyon. Bu da, özellikle Türk Telekom’un özelleşmesiyle 2006 ve 2007 sonunda bu rakamların 5 milyon adede geleceğini işaret ediyor. Kişisel bilgisayar sahiplik oranının da önümüzdeki üç yılda yüzde 12’lerden yüzde 20’lere geleceğini görüyoruz. Bunların hepsi sektörün büyümesi için pozitif işaretler. 2006’da da büyüme beklentimiz yüzde 26’larda oturacaktır.

Bilişim sektörünün büyüklüğü hangi boyuta ulaştı?

- 2004 sonunda 2.4 milyar dolar civarında olan bilişim sektörü, 2005’te 3 milyar doların üzerine çıktı. 2006’da en azından 3.7 milyar doları bulmak istiyoruz. Asıl hedefimiz sektör olarak 4 milyar doların üzerine çıkmak, ama bu yüzde 30 büyüme gerektirir. Biraz gerçekçi olmamız gerekiyor biz de yüzde 25-26 büyüme öngörüyoruz.

Sektörün ulaşabileceği potansiyel büyüklük nedir?

- Bilgi toplumu olma noktası dediğimizde, bu dönüşüm hızında çok gerilerdeyiz. Kişilerin bilgisayarı, interneti, bilgiyi iyi kullanması önemli. Önümüzdeki üç yıl içinde sektörün minimum 7 milyar dolara gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Artık teknolojiyi iyi kullanan ve üreten bir noktaya gelmemiz gerekiyor.

E-devlet sürecinin ilerleme hızını nasıl buluyorsunuz?

-
Devletteki bütün kademelere bakıldığında her fırsatta bilişim sektöründen, bilişim stratejilerinden bahsediliyor. Ama burada çok önemli bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin tamamına bakıldığında hepsinin bir adresi var. Bu adresin başbakanın kendisinin olması zaten mümkün değil. Bu işin liderliğini yapacak devlette net bir adres, mekanizma, adres yok. Böyle olsa e-devlet dönüşüm projeleriyle iki üç misli hızlanır. Gelişmelerden ümitliyiz, ama son derece yavaş. Bu heyecanı iyi yönetebilecek bir adres olması gerektiğini düşünüyoruz.

KOBİ’lerin bilişime yaklaşımı istenilen seviyelere geliyor mu?

- KOSGEB, Sanayi Bakanlığı ve çoğu zaman Türk Telekom’la işbirliği yaparak önemli kampanyalar gerçekleştirildi. Ama gelinen nokta yetersiz. Finansal desteklerden metropollerdeki KOBİ’ler daha çok faydalanıyor. Üç milyon civarındaki KOBİ’nin bilişime geçiş oranı hala yüzde 10’larda.

İndex Grubu olarak yurt dışında yatırım yapacak mısınız?

- Bu yıl Datagate’de önemli bir büyüme bekliyoruz. Şu anda Türkiye’de yaptığımız çalışmayı Dubai üzerinden uluslararası ticarete açmak istiyoruz. Kasa monitör gibi ürünlerin talebi var ve uluslararası ticarete uygun. Yılın ikinci yarısında Dubai’yi bir merkez olarak kullanıp, çevre ülkeleriyle uluslararası ticaret yapmayı planlıyoruz.

Sadece bilişime lojistik şirketi kuracağız

Girmeyi düşündüğünüz yeni sektörler var mı?

- Teknolojinin satış pazarlamasını, iş ortaklarımızla yapıyoruz. 6 binin üzerinde iş ortağımız var. Orta ölçekli bir lojistik firması gibiyiz. Türkiye’nin her noktasına dağıtım yapıyoruz. İş ortaklarımızın mal sevkiyatı için büyük metropollerde girilmeyen sokak, ziyaret edilmeyen cadde yok. Edindiğimiz bu know-how’u yılın ikinci yarısında bir lojistik şirketine dönüştürmek ve sadece bilişim sektöründe hizmet vermek istiyoruz.

Uzakdoğu’dan yeni markalar gelecek

Türkiye’ye bilişimde yeni markaların gelişi devam edecek mi?

- Türkiye’ye girmemiş büyük bilişim markası yok denilebilir. Ama orta ölçekli markaların, özellikle Uzakdoğu kökenli markaların ve yabancı sermayenin 2007’de Türkiye’ye geleceğine inanıyorum. Avrupa Birliği (AB) sürecinde yabancı sermayenin dokunmadığı tek sektör bilişim oldu. Bundan sonra ArGe gücü olan ve katma değer üreten şirketlere yabancı sermayenin çok ciddi anlamda gireceğini düşünüyorum.

2007 ciro hedefi 1 milyar dolar

İndex Grubu, 2005’i nasıl geçirdi, 2006 hedefleri neler?

- 2004 sonunda toplam ciromuz 521 milyon dolardı. 2005’i 660 milyon dolarla kapattık. Bu da yüzde 28 büyüme demek. Bu yıl da en az yüzde 24 büyümeyi hedefliyoruz. 2007 ciro hedefimiz ise 1 milyar dolar.

EROL BİLECİK

Index Grubu’nun kurucu ortağı ve Genel Müdürü Erol Bilecik, 1962 Antakya doğumlu. 1986’da İTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun oldu. Çalışma hayatına 1986’da bir inşaat firmasında başladı. 1987’de Siemens Nixdorf’ta sistem analisti olarak çalıştı. 1989’da eşi ve iki arkadaşıyla Index’i kurdu ve Genel Müdürlüğü’nü üstlendi. Index Bilgisayar ve grup şirketleri Despec, Datagate, Neteks ve Lino Medya’nın Yönetim Kurulu Başkanı. Bilecik, 2001-2005 yılları arasında da Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin başkanlığını yürüttü.
Yazarın Tüm Yazıları