Avrupa’nın işsizlerine artık Türkler iş buluyor

22 yaşındayken kendi şirketini kuran Ayşe Öztuna, bugün başta Almanya, Avusturya ve İsviçre olmak üzere birçok ülkedeki danışmanlık şirketine, ‘danışmanlık’ hizmeti veriyor.

Öztuna’nın arkadaşı Nilgün Aygen ile birlikte kurduğu Profil International, bugüne kadar 250 firmada 15 binin üzerinde projenin yürütülmesinderol oynadı.

ONÜÇ yıl önce, henüz 22 yaşındayken kendi şirketini kuran Ayşe Öztuna, bugün başta Almanya, Avusturya ve İsviçre olmak üzere birçok ülkedeki danışmanlık şirketine, bu işi en doğru şekilde nasıl yapabilecekleri konusunda ‘danışmanlık’ hizmeti veriyor.

Ayşe Öztuna’nın arkadaşı Nilgün Aygen ile birlikte kurduğu Profil International, bugüne kadar 250 firmada 15 binin üzerinde projenin yürütülmesinde rol oynamış. Ayrıca, yurtiçinin yanısıra ABD, Almanya, İngiltere gibi birçok ülkede değişik seviyelerde 7 bin 500 yöneticinin seçimini ve işe yerleştirmesini sağlamış.

94 krizinin ardından Almanya’da kendi danışmanlık şirketini kuran iki ortak, bugün Alman Hükümeti ile birlikte ülkenin istihdama yönelik sosyal projelerine imza da atıyor. Ayşe Öztuna, ‘Almanya’da istihdam konusunda çözüm üreten ve danışmanlıkla ilgili eğitim veren kuruluşlara danışmanlık hizmeti veriyoruz. 80 kuruluş birebir iş ortağımız. Onları eğitiyoruz’ diyor.

Yabancı yatırımcılara da Türkiye’deki yatırımlarında en uygun ortağı bulma hizmeti veren Profil International Kurucu Ortağı Ayşe Öztuna ile istihdamdan yatırımlara uzanan bir sohbet yaptık.

Yabancıların Türkiye’de yatırım yapmasında nasıl bir rol alıyorsunuz?

- 1998’de danışmanlık firması Ray & Berndtson’un Istanbul ofisini kurduk. Ray & Berndtson’un çalıştığı Corporate Development International’ın (CDI) Türkiye’deki araştırma ofisi olduk. CDI, dünyadaki 28 ülkedeki operasyonlarından Türkiye’ye gelebilecek yatırımcıların hangi şirketlere yatırım yapmasını organizasyonel olarak değerlendiriyor. Biz de birleşmeler, satın almalar, 10-400 milyon dolar arasında kalan yatırımları yönlendirme konusunda danışmanlık veriyoruz. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelişinde doğru ortak bulup bulmadığını finansal olmayan boyutta değerlendiriyoruz.

Yatırımlarda bir artış olmasını öngörüyor musunuz?

-
Yabancı yatırımcıların önümüzdeki günlerde Türkiye’ye daha fazla geleceğini görüyoruz. Tabii bu ancak yakalanan istikrarın devamıyla mümkün olacak. Almanya’daki ortağımız ve buradaki danışmanlarımız, herbirimiz yabancı sermaye gönüllü elçisi gibi çalışıyoruz.

Yurtdışında şirket kurmanızda neler etkili oldu?

- Profil International Almanya’yı 1994 yılında, kriz döneminde kurduk. Krizlerden etkilenmekte olan Türkiye pazarı ile birlikte daha ilkeli, istikrarlı, derin ve farklı bir rekabet ortamının mevcut olduğu bir pazarda da faaliyet göstermek istedik.

Almanya’da yürüttüğünüz projeler neler?

- 1998’den bu yana Almanya’da başta Hessen Eyaleti’nin iş ve işçi bulma kurumu olmak üzere hükümetle çalışıyoruz. Almanya’da sosyal güvenliğin çok yüksek olması nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Bu çerçevede çok önemli projelere imza attık. Almanya’da istihdam konusunda çözüm üreten ve danışmanlıkla ilgili eğitim veren kuruluşlara danışmanlık hizmeti veriyoruz. 80 kadar kuruluş birebir stratejik iş ortağımız. Onları biz eğitiyoruz ki onlar daha iyi danışmanlık versin ve istihdamla ilgili doğru çözümleri oluşturabilsin.

Yaşanan krizin ardından danışmanlık talebinde artış oldu mu?

- Kesinlikle arttı. Krizle birlikte şirketler bilinçlendi, ders alanlar oldu. Biz her zaman şirketlere ‘Ölçmezseniz, yönetemezsiniz’ diyoruz. Elinizdeki varlığın kaynağın adını koymanız gerekiyor. Buna olan ihtiyaç kriz döneminde daha da ortaya çıktı. Çünkü krizde gözden ilk çıkarılan ne yazık ki insan kaynağı.. Şirketlerde maliyetin yüzde 50-80’ini insan kaynağı oluşturuyor. Yanlış bir insanın yerine yenisinin konulabilmesi ise o kişinin bir yıllık brüt maaşının minumum 2.5 katına mal olabiliyor.

İş dünyasında yılgınlık var, heyecanlı lider yok

Size göre iş dünyasında liderler var mı?

- Türkiye’de yöneticiler genelde başkan. Lider dediğimizde farklı bir enerji vermekten söz ediyoruz. Bunu 15 yıl öncesinin Türkiye’sinde daha fazla görüyorduk. Daha heyecanlı bir dönemdi. İş dünyasında Cem Boyner, Bülent Eczacıbaşı gibi liderler vardı. Bugünse iş dünyasında krizlerin getirdiği bir yılgınlık var. Bugünkü konjonktürde iş dünyasında heyecanlı lider yok.

İyi bir lider nasıl olmalı?

- Liderlik göreceli bir kavram. Ama bütününe baktığımızda net bir amacının olması lazım. Ümit vaadetmesi, enerji vermesi, harekete geçirme kabiliyetinin olması, dinamik ve ilkeli olması, söylediklerini yapması, yaptıklarının arkasında durması ve ekibine sahip çıkması gerekiyor.

‘Siz Değersiniz’le bankacıları kazandık

‘Siz Değersiniz’ Projesi amacına ulaşabiliyor mu?

- 2003 yılında Dünya Bankası ve hükümet tarafından finanse edilen, T.İş Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve KOSGEB’in düzenlediği ‘Özelleştirme Sosyal Destek Projesi Danışmanlık Hizmetleri Sağlama İhalesi’ni kazandık. ‘Siz Değersiniz’ Projesi, ekonomik kriz nedeniyle işini kaybeden 900 bankacıyı kapsıyordu. Projenin misyonu, bu kişilere değişen çalışma koşullarına en uygun ve kolay uyum sağlayacağı ve potansiyellerini kullanabileceği iş bulabilmekti. İşe yerleştirme oranı şu an yüzde 25. Bu rakam birkaç ay içinde yüzde 50’nin üzerine çıkacak.

Hayallerimizden güç alarak yola çıktık

22 yaşında kendi şirketinizi kurarken nasıl yola çıktınız?

- Profil’i, üniversiteden arkadaşım Nilgün Aygen ile kurduk. Bir ofis kiralama merkeziyle şirketin tanıtım ve pazarlamasının yanı sıra, yabancı kurumsal müşterilerine de kuruluş aşamalarında Türkiye’ye adaptasyon süreçlerinde destek olma gibi hizmetler karşılığında anlaştık. Merkezin bir odasını kiraladık. En büyük gücü hayallerimizden, amaçlarımızdan ve inançlarımızdan aldık. Ailelerimiz bunu ‘çılgınlık’ olarak nitelendirdi.

Anadolu’dan talep büyüyor

Anadolu’daki şirketlerden danışmanlık hizmetlerine talep var mı?

- Özellikle istihdam konusunun çözümüne yardımcı olacak projeler üzerinde çalışıyoruz. İstanbul çok önemli, iş dünyasının nabzı burada atıyor ama Anadolu’da da KOBİ’lerin ve sanayi odalarının işbirliği gerekiyor. Son bir yıldır sanayi odalarından çok büyük talepler gelmeye başladı. Konya, Adana, İzmir, Bursa, İzmir gibi illerimizde de istihdama dönük çalışmalar yapıyoruz.

AYŞE ÖZTUNA

Profil International Kurucu Ortağı Ayşe Öztuna, 1969 Londra doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu. 1991 yılında Profil International, 1994’de Profil International Almanya, 1995’de KS-Team Türkiye, 1998’de Ray&Berndtson Turkiye ve Orta Asya Operasyonu ile Corporate Development International, 1999’da Profiles International, 2000’de Tekadres.com şirketlerinde kurucu ortak olarak görev aldı.
Yazarın Tüm Yazıları