8 yılda çimentoya 380 milyon dolar yatırdık

2004 yılını 535 milyon dolar ciroyla tamamlayan Sabancı Holding Çimento Grubu’nun Başkanı Erhan Kamışlı, ‘Yurtiçinde özelleştirilecek 9 fabrikanın bazılarına ilgimiz sürüyor.

Ancak yurt dışında da Tunus ve Almanya’da beyaz çimento üreten bazı tesislerle ilgileniyoruz’ dedi. Kamışlı, 8 yılda çimento sektörüne yaptıkları yatırımın 380 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

İNŞAAT sektörüne bağlı olarak gelişen çimento sektörü, tüm kıpırdanmalara rağmen 2004 yılı sonunda da 1998 yılı tüketim rakamlarına ulaşamadı. Ancak çimento sektörü bir yandan yeni ürünlerle yeni pazarlar yaratmaya çalışırken, diğer yandan da yurt dışında tesis alarak büyüme çabalarını sürdürüyor.

2004 yılını 535 milyon dolar ciroyla tamamlayan Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı, ‘Yurt içinde özelleştirilecek 9 fabrikanın bazılarına ilgimiz sürüyor. Ancak yurt dışında da Tunus ve Almanya’da beyaz çimento üreten bazı tesislerle ilgileniyoruz’ dedi.

Önümüzdeki üç yılda toplam 175 milyon dolarlık yatırım planladıklarını söyleyen Kamışlı, Kayseri’deki ek tesisin tamamlanmasıyla gruptaki Çimsa’nın dünyanın en büyük çimento üreticisi haline geleceğini belirtti. Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı ile Türk çimento sektörünün yanı sıra Sabancı Grubu’nun yeni yatırımlarını ve hedeflerini konuştuk.

Özelleştirilecek çimento fabrikalarına ilginiz devam ediyor mu?

- Özelleştirmelerle ilgiliyiz, ama süreç söylenenden çok daha ileri gitti. Zaman istendiği gibi kullanılamadı. Sonuçta özelleştirilecekler. Biz de bu fabrikalarla ilgiliyiz, kendimize göre hesaplarımız var. Ama 9’uyla da ilgili değiliz. Doğru rakamlar bizi ilgilendiriyor. Hayal meyal rakamlar bizi ilgilendirmiyor. Hazır vaziyette bekliyoruz.

Yurtdışında tesis alma arayışı sürüyor mu?

- Bazı yerlerdeki çimento fabrikalarıyla ilgili planlarımız var yurtdışında. Bazılarına soruyoruz ‘Satar mısınız’ diye, ama onlar da bize ‘Siz satar mısınız?’ diyorlar. Tunus’ta ve Almanya’da birer beyaz çimento fabrikasıyla ilgileniyoruz. Satın alma ya da ortaklık için yurt dışındaki girişimlerimiz sürüyor. Türki Cumhuriyetleri ve Doğu Bloku’na da ilgimiz var. Şirketlerimizin değeri bir noktaya geldi. Artık bunu yapabilecek güçteyiz.

Çimento şirketlerinizin piyasa değeri ne oldu?

- Piyasa değeri Akçansa’nın 750 milyon dolar, Çimsa’nın 550 milyon dolar, Oysa’nın 120 milyon dolar. Sabancı Çimento Grubu’nun değeri toplam 1.4 milyar dolar. Bu hatırı sayılır bir sermaye gücü demektir.

Yurt dışında sıfırdan fabrika kurma gündeme gelebilir mi?

- Pek ekonomik değil. Yurt dışında sıfırdan bir çimento fabrikası kurmak hayalperestlik ya para aklamaktır. Başka bir şey olamaz, çünkü hesap tutmaz. Bu kadar parayı yatıramazsınız. Çimento yatırımının geri dönüşü çok uzundur. Biz satın almalara girişiyoruz ama 35 yıllık bir kuruluşuz.

Geçen yıl ne kadar yatırım yaptınız?

- Toplam 48 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu yıl 60 milyon dolar, 2006’da 44 milyon dolar, 2007’de 20 milyon dolar yeni yatırım olacak. 2004-2007 arasında 175 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Çimento grubu olarak 8 yılda 380 milyon dolarlık yatırım yaptık. Kayseri’de temelini yeni attığımız 30 milyon dolarlık ilave tesiste hem beyaz hem de gri çimento üreteceğiz. Beyaz çimentoda üretim kapasitemiz 1.6 milyon tona ulaşacak. Çimsa, dünyadaki en büyük beyaz çimento üreticisi haline geliyor. Bu yatırım yıl sonunda tamamlanacak.

Avrupa’da yüzde 10 pazarı payını bulduk

Çimentoda pazardaki konumunuz nasıl?

- Tahminen Avrupa’da pazar payımız yüzde 10’un üzerinde. En büyük pazarımız İspanya’daki pazar payımız tahminen yüzde 15. İtalya, Fransa, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da birçok ülkede varız. Amerika’da ve Ortadoğu’da da iyiyiz. 2004 yılında 1 milyon tona yakın beyaz çimento sattık.

Ne kadar ihracat yapıyorsunuz?

- Gri çimentoda Türkiye’deki en büyük ihracatçıyız. 2.5 milyon tonla, Türkiye’nin çimento ihracatının yüzde 25-30’unu yapıyoruz. Yıllık ihracatımız 110 milyon dolar.

Çimentoda 535 milyon dolar ciroya ulaştık

Sabancı Çimento Grubu 2004 yılını nasıl geçirdi?

- Bizim için çok iyi bir yıldı. Çimento Grubu olarak 535 milyon dolara yakın bir ciro gerçekleştirdik, yüzde 15 büyüdük. Yurtdışı satışlarımızda daha verimli hale geldik. Yeni yatırımlarımızın temelini attık, bazı yatırımlarımızı bitirdik.

Isıya dayanıklı çimentoda geçen yıl yüzde 85 büyüdük

Isıya dayanıklı çimentoda pazar büyüyor mu?

-
Kalsiyumaminant içeren çimentomuz, çok özellikli, ısıya dayanıklı bir ürün. Havaalanlarında pistlerde kullanırsanız, 4 saat sonra alana uçak indirebiliyorsunuz. Askeriyede çok kullanılıyor. 15 bin tonluk kapasitemiz var. Bu ürün için 6 milyon dolarlık yatırım yaptık. Dünyada üretimi çok az. Fiyatı normal çimentonun 5-10 katı arasında. Ağırlıklı olarak dışarıya satıyoruz. Geçen yıl bu işte yüzde 85 büyüdük.

Bu ürünün müşterileri hangi ülkeler?

-
Almanya’da, İtalya’da, Tunus’ta. Fas’ta, Fransa’da müşterimiz var. Amerika’da da tanıtıma başlıyoruz. Türkiye’de tek üreticiyiz dünyada 4 üretici daha var. Üretimi çok zor. Tesisimiz kapalıdır, kimseyi gezdirmeyiz.

Sektör yüzde 10 büyüdü ama 98’i yakalayamadı

Çimento sektöründe genel durum nasıl seyrediyor?

- Sektör geçen yıl yüzde 10 büyüdü. 2005 yılında da bir yüzde 5-6 büyür diye tahmin ediyorum. Türkiye’deki çimento tüketimi 2004 yılında 30 milyon tonu buldu. Ama çimento tüketimi hala 98 yılının gerisinde. 2005 yılında bunu yakalamak mümkün değil. 2007-2008’de belki yakalanır.

Sosyal rapor yayınlayıp hissedarlara dağıtıyor

Yıllık şirket faaliyet raporunun yanında, sosyal rapor yayınlama ihtiyacı nereden doğdu?

- Artık her yıl faaliyet raporu gibi sosyal rapor da yayınlıyor ve tüm hissedarlarımıza dağıtıyoruz. Çünkü dünyada sadece üretmek yetmiyor. Herkes üretiyor, herkes satıyor. Ben bulunduğum yerde bazı şeyler yapmak zorundayım. Spordan eğitime, çevreye neler kattığımızı herkesin bilmesi gerekiyor. Topluma katkı yaratırsak, toplum da bize katkı yaratır.

ERHAN KAMIŞLI

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı, 1964 Adana doğumlu. California State University’den mezun olduktan sonra, 1986’da Exsa Export’ta pazarlama uzmanı olarak işe başladı. Daha sonra sırasıyla, Akçimento Genel Müdür Yardımcısı, Sabancı Holding Çimento Grubu Ticari İşler Bölge Başkanı, Betonsa Genel Müdürü, Sabancı Holding Çimento Grup Direktörü olarak görev yaptı. 2001’de Çimento Grup Başkanlığı’na getirildi. Akçansa, Çimsa ve Oysa’da Yönetim Kurulu Başkanı, Universal Trading’de Yönetim Kurulu Üyesi. T.Çimento Müstahsilleri Birliği Yürütme Kurulu Başkanı, T.Çimento İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi ve BJK Yönetim Kurulu Üyesi.
Yazarın Tüm Yazıları