2003'ü iyi bitirdik 2004 daha iyi olacak

TÜRKİYE'nin dev holdingleri, Irak krizi ve terör olaylarına rağmen, 2003'ün pozitif bir yıl olduğu görüşünde birleşiyor.

2003 yılını genelde kurların stabilize olduğu, enflasyonun düştüğü ve politik istikrarın yerine geldiği bir yıl olarak değerlendiren holdingler, 2004'ün daha iyi geçeceği görüşünde.

TÜRKİYE'nin ekonomisinde önemli ağırlığa sahip iş dünyasının dev holdingleri, ilk çeyrekte yaşanan Irak krizine ve son aylarda yaşanan terör olaylarına rağmen, 2003'ün pozitif bir yıl olduğu görüşünde birleşiyor. 2003 yılının genelde kurların stabilize olduğu, enflasyonun düştüğü ve politik istikrarın yerine geldiği bir yıl olarak değerlendiren iş dünyasının devleri, 2004 yılı hedeflerini de genellikle hükümetin hedeflerine paralel olarak belirledi.

2003 yılında yakalanan pozitifliğin 2004 yılında da devam edeceğine inanan holdinglerin tepe yöneticileri, ‘‘Ekonomi iyi yönde ilerliyor, ancak kalıcı iyileşme için yapısal reform ve kararlı uygulama şart. Rehavete kapılmamak gerekiyor’’ uyarısında bulunuyor.

2003'ün son aylarına damgasını vuran terör saldırılarına ve Irak Savaşı'nın yılın ilk aylarında yarattığı tedirginliğe rağmen bu yıl ekonomik hedeflerin tutması, holdinglerin 2004 yılına ümitle bakmasında önemli rol oynuyor. 2004 yılının ekonomik alanda 2003'den daha iyi geçeceğine inanan işdünyası, politik alanda ise Avrupa Birliği'nin üyelik tarihi vereceği, bununla birlikte Kıbrıs konusunda da gelişmeler katedileceği umudunu taşıyor.

Hürriyet'in araştırmasına göre, Türkiye'deki 12 büyük grubun 2004 yılına yönelik olarak dolar, Ero, büyüme ve enflasyon hedefleri , önümüzdeki yıla ilişkin beklentilerin çok olumlu olduğunu ortaya koyuyor. Bu yazı dizisinde, Anadolu Grubu, Boyner Holding, Doğan Holding, Doğuş Holding, Profilo Holding, Zorlu Holding, Yaşar Holding, Eczacıbaşı Holding, Ülker Grubu, Borusan Holding, Fiba Holding ve Tepe Grubu'nun, 2003 yılını nasıl geçirdiklerini ve 2004 yılına ilişkin hedef ve beklentilerini bulacaksınız. Tabii bu tahminler, Türkiye'de ya da dünyada beklenmedik gelişmeler yaşanmaması halinde geçerli... Herhangi bir siyasi ya da mali krizin ortaya çıkması halinde hedeflerin her an yeniden gözden geçirilebileceğine de işaret ediliyor.

2004 HEDEFLERİ

Türkiye'nin önde gelen 12 büyük grubunun 2004 yıl sonu dolar kuru tahmini 1 milyon 600 bin lira ile 1 milyon 790 bin lira arasında değişiyor. Doların 2004 yıl sonuna ilişkin en düşük kur tahmini 1 milyon 600 bin lirayla Ülker Grubu'ndan, en yüksek beklenti ise 1 milyon 790 bin lirayla Eczacıbaşı Holding'ten geliyor.

2004 yıl sonuna ilişkin Euro kuru tahminleri ise 1 milyon 790 bin lirayla 2 milyon 150 bin lira arasında. Euro'da en düşük tahmin Yaşar Holding'in, en yüksek tahmin ise dolar kurunda olduğu gibi Eczacıbaşı Holding'in.

Holdinglerin büyüme tahminleri ise büyük çoğunlukla hükümetin yüzde 5'lik büyüme hedefine paralel hatta aynı. Zorlu Holding 2004'e ilişkin büyümeyi yüzde 3.5 olarak tahmin ederken, en yüksek büyüme beklentisi yüzde 10 ile Doğan Holding'ten geliyor. Yaşar Holding büyüme tahminini yüzde 5.9 olarak açıklarken, geriye kalan 9 holding yüzde 5 büyüme rakamında birleşiyor.

Türkiye'nin dev gruplarının enflasyon beklentileri de birbirine oldukça yakın görünüyor. 12 holdingin 2004 yıl sonuna ilişkin Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) tahmini yüzde 11.5 ile yüzde 16 arasında. Holdinglerin Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) tahminleri ise yüzde 11 ile yüzde 14 arasında değişiyor. Enflasyon en yüksek tahmin TÜFE'de yüzde 16 ile Eczacıbaşı Holding'ten, en düşük beklenti ise yüzde 11.5 ile Doğan Holding'ten geliyor. TEFE'de ise en düşük tahmin yüzde 11 ile Yaşar Holding, yüzde 14.5 ile Doğuş Holding'e ait.

AB'ye yüklenelim Irak'ta güçlenelim

2004
yılında Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinin Avrupa Birliği üyeliği çerçevesinde gelişeceğini belirten holdinglerin patron ve yöneticileri, müzakere tarihi alınması konusunda hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının çabalarını yerinde buluyor ve destekliyorlar. Irak'ın da Türkiye için önemli bir pazar olduğu görüşünde birleşen iş dünyası, ülkede istikrarın sağlanmasıyla birlikte ekonomik ilişkilerin büyüyeceğine ve güçleneceğine inanıyor.

Rehavete kapılmayalım reformları yapalım

2003 yılının ilk çeyreğinde yaşanan Irak krizine rağmen, bu yılın olumlu bir yıl olduğu görüşünde birleşen holdingler, her ne kadar hedeflerini hükümetle aynı paralelde belirlese de, hükümete 2004 yılına ilişkin uyarılarda da bulunuyor.

Öncelikle 2003'teki bu olumlu gidişin etkisiyle rehavete kapılmamak gerektiğini vurgulayan holdingler, kalıcı bir iyileşme için yapısal reformlar ve kararlı uygulamaların şart olduğunun altını çiziyorlar. Vergi politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden holdingler, 2004 yılının gündemindeki en önemli konulardan birinin de özelleştirmenin hızla tamamlanması olduğuna işaret ediyorlar.

Kıbrıs konusunun çözümünün gerek Türkiye'nin gerekse KKTC'nin menfaatleri açısından önemli bir konu olduğunda birleşen holdingler, son gelişmelerin çözüm umudunu artırdığını belirtiyorlar. Türkiye'nin bölgesel güç olma yolunda ilerlediğine dikkat çekerek, Ortadoğu'da gittikçe karmaşıklaşan tablonun Türkiye'ye olumsuz yansımalarının da çok dikkatle izlenmesi, kararlı ve tutarlı tavırların benimsenmesinin 2004'te daha fazla önem kazanacağını vurguluyorlar.

2001 krizinden bu yana Türkiye'de önemli sermaye erozyonu yaşandığı ve yatırım ruhunun yaralandığını hatırlatarak, 2004 yılında yatırım açığının Türkiye'nin önündeki ciddi sorunlarından biri olarak gösteriyorlar.

YARIN: ANADOLU GRUBU
Yazarın Tüm Yazıları