Paylaş
AK Parti Genel Merkezi, milletvekilleri için çalışma planı hazırladı. Teşkilat Başkanlığı milletvekilleriyle gruplar halinde toplantılar yapıyor. Toplantıların amacı, yaz boyunca yapılacak taban ziyaretleri. Sorunları yerinde saptama, eleştirilen konuları genel merkeze iletme ve tabanı dinamik tutma gibi birden fazla amacı olan bu çalışma, her yıl yapılandan biraz farklı. Çünkü bu kez her il için yatırım planı çıkartılacak. Her il için acil ve öncelikli olan yatırım listesinin oluşturulması, bunlardan en hayati olanın 2023’e kadar tamamlanması hedefleniyor. Yani bir nevi seçim hazırlığı.
Bunun belirlenmesi de il milletvekilleriyle, il yönetimlerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilecek. Milletvekilleri, bu yeni görevle seçim bölgelerine gidecekler. Ancak onları bu orta vadeli plandan önce kısa vadede çözülmesi gereken sorunlar bekliyor.
ESNAFIN TALEPLERİ
AK Parti milletvekilleri, özellikle pandemiden etkilenen küçük esnaf ve küçük işletmelerden çok şikâyet aldıklarını dile getiriyorlar. Bir diğer büyük sorun ise kuraklık. Üretici, bazı ürünlerde kendilerine doğal afet ödemesi yapılmasını istiyor. Vekillerin anlatımına göre işsizlik özellikle de genç işsizlik, üçüncü sorun olarak önlerine çıkıyor.
Şimdi iktidar partisinin milletvekilleri, yaz boyunca bölgelerindeki sorunları dinleyip Ankara’ya iletmekle görevlendirildiler. Öğrendiğimize göre, Meclis tatile girmeden önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da milletvekilleriyle gruplara halinde toplantı yaparak, öncelikler konusunda uyarılarda bulunacak.
Anlaşılan bu yaz, iktidar milletvekilleri için çok sıcak geçecek!
YEŞİL TİCARETE HAZIR MIYIZ?
DENİZLERİMİZDEKİ müsilaj felaketiyle nasıl başa çıkacağımızın şaşkınlığını yaşarken, çevre ve doğayı korumanın romantik bir söylem olmaktan çıkıp, yurtdışına bir kilo domates satmamızı bile engelleyebileceğini yeni anladık.
Çok net kararlar duruyor önümüzde. Bunun adı da ‘Yeşil Mutabakat’. Avrupa Birliği ülkelerinde uygulamaya konulan, İngiltere, Güney Kore, ABD, Çin ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde hızla destek gören Yeşil Mutabakat, ticaretimizi her yönüyle etkileyecek. Ticaret Bakanlığı, işin ciddiyetini fark edip iş insanlarıyla seri toplantılar yapıyor, siyasileri uyarıyor. Çünkü temiz üretim kurallarına uymazsak, ürünlerimizi satamayacağız.
YEŞİL DÖNÜŞÜM
Bülent Sarıoğlu’nun aktardığına göre, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur da Türkiye’yi bekleyen tehlike konusunda TBMM’de uyarılarda bulundu. Türkiye’nin yeşil dönüşümü hızlandırılması ve eylem planını hayata geçirmesi gerekiyor. Nedir bu Yeşil Mutabakat?
11 Aralık 2019’da açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı’na göre, 2030 yılına kadar sera gazı emisyon azaltım hedefi yüzde 55’e çekildi. Türkiye’nin buna uyum sağlaması için, sınırda karbon düzenlemesi, yeni sanayi eylem planı yapması, yeşil ve sürdürülebilir tarıma yönelmesi, temiz enerji kullanması, sürdürülebilir ve akıllı ulaşım stratejisi uygulaması gerekecek.
Şimdi ihracatımızın yüzde 41’inin Avrupa ülkelerine olduğunu hesaba katarsak, motorlu taşıttan tekstil ve hazır giyime, demir-çelikten tarım ürünlerine kadar her sektör bu kurallardan etkilenecek. Her üretilen ürünün Yeşil Mutabakat’a uygun olup olmadığı aranmaya başlanacak. Bu da maliyet artışı anlamına gelecek.
Yani biz hamsileri başka ülkelere kaptırırken, denizlerimizdeki salyayı nasıl süpüreceğimizle uğraşırken, daha yeşil olanlar kazanacak.
Paylaş