Paylaş
“Hiçbir şey yapmayan gençler” kavramı artık dünya çapında sorun. Bu, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençler anlamına geliyor. İşte bu gençlerin sayısı 3 milyonu geçti.
Hacer Boyacıoğlu’nun aktardığına göre, TOBB Üniversitesi, “işgücü piyasalarında genç nüfusun görünümü” başlıklı bir rapor hazırladı. Araştırmayla, yüksek teknoloji kullanan, her şeyi sorgulayan kentli gençler kadar, taşraya ve varoşlara sıkışmış gençlerin fotoğrafı da çekildi. İşte ne eğitimde ne istihdamda olan bu 3 milyon gencin, 124 bini okuma yazma bile bilmiyor.
Araştırmaya göre, hiçbir şey yapmayan gençlerin 1 milyon 378 bini “lise altı eğitime” sahip. 522 bini lise mezunu, 575 bini ise yüksek öğretim eğitimi almış durumdalar. Yani üniversite mezunu yarım milyon genç, hareketsiz bir blok gibi duruyor.
Dünya rakamlarına gelince, 2016 yılında dünya genelinde ne eğitimde, ne istihdamda, ne de yetiştirmede olan gençlerin sayısı 259 milyonken, 2019 yılında 267 milyona yükseldi. 2021 yılında ise 273 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.
Bu rakamlar gençlere ve gençlere yönelik çözümlere, artık farklı bir açıdan bakmak gerektiğini gösterdi. Burada, eğitime bile ulaşamayan, umutsuz gençlerden söz ediyoruz.
SONRAKİ OMBUDSMAN KADIN OLSUN
TBMM’DE farklı partilerden de olsa kadın vekillerin ortak hareket ettiği başlıca konu kadın haklarıdır. Bu ortak hareket, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsman) raporlarının görüşülmesinde de görüldü. Kurumda gittikçe artan kadın çalışan sayısı heyecan yarattı ve bir sonraki ombudsmanın kadın olması istendi. Ombudsman Şeref Malkoç’a da buna destek vermek düştü.
Turan Yılmaz’ın bilgisine göre, TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları Alt Komisyonu’nunda yapılan toplantıda, Ombudsman Şeref Malkoç, “Kurumumuzda çalışanlar dikkate alındığında yüzde 50’si bayan, yüzde 50’si erkek. Denetçilerde de bu oran yüzde 40 oldu efendim” dedi.
Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır ise “Yüzde 100’e doğru gidelim inşallah” diye karşılık verdi. Satır’a destek diğer partilerin kadın milletvekillerinden geldi. HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Malkoç’un bilgilendirmeye kadın oranından başlamasını sevindirici bulduğunu belirterek, “Sizi kutluyorum. Tüm kurumlarda yüzde 50 kadın çalışan hedefinin tutturulması lazım. Ama bir daha kadın başdenetçi orada oturur diye umut ediyorum. Niye olmasın?” dedi. Komisyonun kadın üyeleri bu konuda güç birliği yapınca, erkek vekiller dayanışma içine girdi.
AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer “Bence anlamayın Başkan, anlamayın” diye araya girerken, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da “Tansu Çiller Hanım da Başbakandı, insan hakları ihlali en fazla onun zamanında oldu. Mesele insanın özü” dedi.
Toplantı karşılıklı espriler ve tatlı çekişmelerle noktalandı.
BEYİN YAKAN SORULAR
MİLLETVEKİLLERİ, bir türlü hızlanmayan, üstelik en pahalı hizmetlerden biri olan internetle ilgili öyle dertli çıktı ki, komisyon toplantısının nerediyse tamamı buna ayrıldı.
Umut Erdem’in araştırmasına göre, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, görüşülecek konuları belirlemek için beyin fırtınası yaptı. İşte vekillerin çözüm bekleyen dijital talepleri:
Abdullah Koç (HDP): Ağrı’da çocuklarımız ellerinde bilgisayarlarıyla tepelere çıkarak, internete erişip derslerine ulaşabiliyorlardı. Şimdi eksi 48 dereceye kadar varan soğukta, o imkanları da yok artık. Bunları gündeme getirmemiz gerekir. Çocuklarımızın çoğu bilgisayara ulaşamıyor, ulaşanlar da internete ulaşamıyor.
Deniz Yavuzyılmaz (CHP): Mecliste internet hızı çok düşük. İbretlik bir durum olduğu için söylüyorum. Daha biz bu sorunu Mecliste çözemezken, vatandaşa ne diyeceğiz? İnternet hızında 100’üncüyüz. Bizim e-spordaki profesyonel oyuncularımızdan olan Özgür Eker, interneti yavaş olduğu için e-spor takımından çıkarıldı, dolayısıyla Türkiye’nin temsili yapılmamış oldu. İnternet Türkiye’de çok pahalı ve yavaş. Buna çözüm üretmemiz gerekiyor.
İbrahim Ethem Sedef (MHP): ‘Çocuklarımızın en korunaklı alanı ev’ diyoruz ama evde de önüne interneti veriyoruz, her türlü şeyle karşı karşıya kalabiliyorlar. İnternetin doğru kullanımı, etkili kullanımı ve zararları konusunu eğitim müfredatına koyamaz mıyız?
Saatlerce, yavaş internet, pahalı hizmet konuşuldu.
Bakalım bu beyin fırtınası interneti hızlandıracak mı?
Paylaş