Paylaş
F-35 veya ikinci seçenek olarak gündeme gelen F-16 programının işler hale getirilmesi konusunda TBMM’nin devreye girmesini önerenler var.
Savunma heyetlerinin ABD’de temasları sürerken, bazı AK Parti kurmayları, özellikle Amerikan Kongresi ve Senatosu’nda oluşan direnci kırmak için parlamenter heyetler üzerinden temas kurulması önerisinde bulundular. Bu önerinin üst düzeyde de dile getirildiğini biliyoruz. Dirençli senatörleri ikna etmek ve Türkiye’nin yaptığı 1.4 milyar dolarlık ödemenin karşılığının verilmesinin ‘müttefiklik ve dostluk temeli’ üzerinden yürütülmesi gerektiği dile getirenler var.
Bu nedenle TBMM Başkanlığı, Türkiye-ABD Dostluk Grubu, TBMM Dışişleri Komisyonu ve büyükelçilerin de içinde bulunduğu ‘ilişkileri onarma ekibi’ oluşturulması öneriliyor. İki liderin yaptığı son görüşmede “karşı çıkan senatörler” konusunun gündeme geldiği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da “Çoğunluğunuz var, isterseniz ikna ederseniz” dediği aktarılıyor.
Bu konuda henüz bir hareketlilik olmadığını biliyoruz. Şimdilik TBMM’deki muhataplarına bir görevlendirme yapılmadı. Sanırım bundan sonuç alınıp-alınmayacağı değerlendiriliyor.
AÇLIK VE SAVAŞ GÖÇÜ
DÜNYADAKİ göçmen hareketliliği, ilk kez İkinci Dünya Savaşı’ndaki rakamları aştı. Halen savaş, baskı, açlık nedeniyle dünyada 258 milyon kişi mülteci durumunda bulunuyor. Ve daha vahimi bunların 125 milyonunu kadınlar, 36 milyonunu çocuklar oluşturuyor.
TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’na, Göç İdaresi bürokratlarının BM verilerine dayanarak yaptıkları bilgilendirme, iklim krizinin bu göç hareketliliğini önümüzdeki yıllarda daha da arttıracağını ortaya koyuyor. Bu büyük rakamın sadece 25 milyonunun kayıtlı mülteci olduğunu da belirtelim.
Dünyadaki göç rotalarına gelince. Bu boyutu bizi daha yakından ilgilendiriyor. En çok kullanılan rotalardan biri, Kuzey Amerika kıtasında Meksika’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Kolombiya’dan Venezuela’ya yönelik. Afrika ülkelerinden ve Doğu Avrupa’dan yola çıkan göçmenlerin hedefi ise Batı Avrupa ülkeleri. Hindistan ve Endonezya’dan Avustralya’ya doğru bir göç akımı yaşanıyor. Türkiye ise son yıllarda hem transit hem de hedef ülke konumunda.
Türkiye, Kuzey ve Orta Afrika ülkelerinden gelen göçmenler için transit, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden yola çıkan göçmenler için ise hedef konumunda. Ve rakamlar, Türkiye’deki göçmen sayısının 5 milyona dayandığını gösteriyor. Konunun dönemsel hareketlilik değil de sürekli bir sorun olduğunu artık kabul etmek gerekiyor.
Paylaş