Okul sıralamaları

Hemen her yıl hem lise, hem de ilköğretim sıralamaları çarşaf çarşaf yayınlanır. Okullar haklı olarak birinciliklerini ilan ederler. Bu yıl da öyle oldu. Bazı listeler yayınlandı. Bakanlık ve Türkiye Özel Okullar Derneği bu listeleri kendilerinin vermediğini, hatta böyle bir liste olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Kanımca bu tartışma her yıl olduğu gibi yine uzar. Aslında listeleri incelediğinizde her okul kendi açısından farklı verileri ortaya koyuyor. Başarılı olduğu alanı velilere göstermeye çalışıyor. Ama onları buna iten de yine veliler. Çünkü, daha anaokulu kapısına çocuğu getiren velinin okullara tek sorduğu soru "SBS, LYS başarınız nedir?" oluyor.

Bu soruyla karşılaşan okul yönetimi de ne yapsın, bir alanda başarısı varsa, onu cümle aleme duyurmak istiyor. Yani velinin beklediği, istediği şeyi ona sunuyor.

Ama benden söylemesi, o listeler her zaman tek başına baÅŸarı göstergesi deÄŸil.Â

Neden mi?

Ben öyle okullar biliyorum ki, başka okullardan puanı yüksek olan öğrencileri transfer edip, sınav başarısını yükseltir. Yani transfer öğrencilerle, kendi yetiştirmedikleriyle göz boyar.

Haberin Devamı

Öyle okullar biliyorum ki, SBS ortalamasını yüksek tutmak için kendi deyimleriyle "çürük elmaları" yani baÅŸarısız öğrencileri ara sınıflarda okul dışına koyar, baÅŸarılı öğrencilerle yoluna devam edip, baÅŸarılı gözükür.Â

Öyle okullar biliyorum ki, dershane mantığı ile çalışıp, hiçbir sosyal etkinliğe çocukların katılmasına izin vermeden sürekli test çözdürüp, adeta yarış atı gibi eğitim verir. Başarı çocuklukları oyundan, akranlarından uzaklaştırarak, hocalar, dershaneler arasında elde edilir.

Tekrar söylüyorum bütün bunların nedeni yine veliler. Çünkü, başarı denince akıllarına hep SBS, LYS puanları gelir. Oysa, çok az veli o listelerin arkasındaki gerçeği bilir.

Aslında gerçek başarı okula kayıt olanla mezun olan arasındaki farktır. Yani o okula giren öğrencinin seviyesi, mezun olurken yükselmişse o okul gerçekten başarı göstermiştir. Aslına bakarsanız ülkemizde maalesef bunu ölçen bir yöntem de yok. Zaten velinin de pek umrunda değil. Şöyle bir çevrenize bakın kaç veli bu konuda bilinçli? Ben size söyleyim, velilerin birçoğu için tek kriter maalesef merkezi sınav puanları oluyor. Bu da ne kadar eleştirirseniz eleştirin okulları  bu tür yarışlara sokuyor.

Bu arada bütün bunlara bakarak sakın bu okulların başarı listelerini toptan reddettiğimi düşünmeyin. Tabii ki gerçekten yıllarca didinerek, emek harcayarak, çocuklara her yönüyle katkıda bulunup, o listelerde alnının teriyle yer alan okulları takdir ediyorum.

Haberin Devamı

Siz veliler de lütfen bu konuda sapla samanı ayırt edin. Çocuğunuza okul seçerken tek kriteriniz SBS ya da LYS puanı olmasın. Okulun çocuğunuza verdiği değere, kişiliğine katacaklarına, yeteneklerini ortaya çıkarıp çıkarmadığına da bakın.

Gerçek başarısını araştırın.

LYS başarı listelerine de dikkat!

Aynı şey önümüzdeki günlerde LYS için de yaşanacak. Üniversitelere en çok öğrenci sokan liseler başarılarını aynı şekilde ilan edecek. Her okul işine gelen yönüyle kendini birinci ilan edecek. Kimi ne kadar çok öğrenciyi üniversiteye gönderdiğiyle gururlanacak, kimi gönderdiği üniversitelerin en iyi olduğunu iddia edecek, kimi en iyi bölümlere mezun verdiğinden, kimi yerleştirme puanından, kimi de ham puandan yana başarısını ortaya koyacak. Kafanız karışacak, kimin neye göre başarılı olduğunu anlamakta zorlanacaksınız.

Haberin Devamı

Size bu konuda birkaç ipucu vereyim. Örneğin, bir lise düşünün, kendini üniversite sınavında en başarılı okul olarak ilan ediyor. Hatta başarısını yüzde 100 olarak gösteriyor. Önerim, o listeye göz atın. Liseden mezun olanların tamamı Türkiye'nin en büyük üniversitelerine mi girmişler, yoksa daha düşük puanlı olanlarına mı? Yani yüzde 100 başarının gerçek niteliği ne?

Bir başka lise düşünün, başarısını yüzde 90 olarak gösteriyor. Ama bütün öğrencilerini Türkiye'nin en iyi üniversite ve en yükek puanlı bölümlerine yerleştirmiş. Oran diğerine göre daha düşük. Ama niteliği yüksek.

Bir baÅŸka lise zaten Türkiye'nin en yüksek puanlı öğrencilerini alıp, üniversitelerde yine en yüksek puanlı bölümlerine yerleÅŸtirmiÅŸ. .Â

Haberin Devamı

Bir başka lise Türkiye'nin en vasat ya da ortalama çocuklarını alıp, onların başarısını yükselterek oransal olarak pek de küçümsenmeyecek bir başarı elde ediyor. Yani aldığı öğrenciyle mezun ettiği öğrenci arasındaki farkı arttırıyor.

İşte bu durumda soruyorum size, "En başarılı lise hangisi?"

Bence sonuncusu. Çünkü, girdi ile çıktı arasındaki fark büyük. Yani vasat öğrenciyi başarılı hale getiriyor.

Ama yine de tekrar söylüyorum siz siz olun, puanları, ortalamaları o kadar gözünüzde büyütmeyin. Okul ararken de, başarıya bakarken de çocuğunuzun özelliklerine uygun olan, onu yarıştırmayacak okullara bakın. Seçiminizde tek kıstasınız yüzdeler, puanlar olmasın. Çocuğunuzu iyi tanıyın, kendi hırslarınızla değil, çocuğunuzun özelliklerine göre okul seçin.

Yazarın Tüm Yazıları