Paylaş
Geriye kalanları ya daha önce denemiş, bir kapıyı aralamamış, ya da kazandığı bölümü beğenmemiş adaylardan oluşuyor. Çünkü, sınava giren ve bir fakülte ya da bölüme kayıt olan adaylardan 500 bini okuduğu alandan memnun kalmıyor, yeniden sınava giriyor. Bu adayların bir kısmı sadece üniversiteli olmak için, bir kısmı da ikinci kez hazırlanma stresini yaşamamak için kayıt yaptırıp, sonra da pişman olanlardan oluşuyor. Sınava giren adayların kuşkusuz azımsanmayacak bir kısmı da öğretmenler. Öğretmenlerin sınava girme nedeni de ÖSYM’nin sınav sorularını açıklamaması. Her yıl bazı dershanelerin öğretmenleri, öğrencileriyle empati kurmak ve o kısa sürede soruları nasıl cevaplayacağına bizzat tanıklık etmek için sınava girer. Ama bu yıl sınava giren öğretmenlerin büyük kısmının amacı başka. Soruları ezberlemek. Çünkü, sınavda sorulan soruların tamamanı ÖSYM hiçbir şekilde açıklamama kararı aldı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) yüzde 20’sini, diğer sınavlarda ise sadece yüzde 10’unu paylaşacak. Bazı okullarda öğretmenler soruları paylaştı. Herkes kendi alanında ilk beş ya da 10 soruyu ezberleyip, sınavdan çıkacak. Sınav sonrası bunları bir kenara not edip, öğrencileriyle soruları çözecek. Kısacası kendi kılavuzunu kendileri hazırlayacak.
Veliler soruların açıklanması için dilekçe verdi
Bazı okul ve dershaneler ise isteyen öğretmenlerin sınava girdikten sonra kurumlarına gelerek soruları bir yere not edip, öğrencilere çözmelerini teşvik etti. Sonuçta, eğitimciler ÖSYM’nin bu kapalı devre dönemini sivil insiyatif kullanarak aşmaya çalışıyor.
Okullar bunu yaparken veliler de YGS sorularının açıklanmaması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM’ye dilekçe göndererek, soruların yayınlanmasını istiyor.
ÖSYM’nin, YGS’de çıkacak soruları açıklamayacak olmasına tepki gösteren 12’nci sınıf velileri, daha önce soruların uzmanlar tarafından incelendiğini ve hatalı olanların iptal edildiğini vurgulayarak, muhtemel hatalı soruların nasıl tespit edileceğini sorguluyor.
Geçtiğimiz hafta benim yaptığım röportajda ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ali Demir, sınav sorularının açıklanmamasının gerekçesini soru havuzu oluşturmak olduğunu açıklarken, anlaşılan kamuoyunu ikna edemedi. Bu konuda başı çok ağrıyacak gibi.
Biz de Hürriyet olarak sınavın hemen ardından açıklanan yüzde 20 içindeki soruları hem internet sayfamızda, hem de ertesi gün gazetemizde okuyucularımıza sunacağız. hurriyet.com.tr/eğitim’de isteyen adayların hatırladığı doğru ve yanlış cevaplarıyla puanlarını hesaplamaları için destek olacağız.
Belgelerinizi unuttuysanız dikkat!
Unutmayın, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS), nüfus cüzdanı olmayan, T.C kimlik numarası, fotoğraf, soğuk damga olmadığı için sınava giremeyecek olan adaylar için bugün bazı nüfus müdürlükleri açık. Bunun için ÖSYM’nin sitesine bakmanız yeterli. İşlemlerin hızlı yapılabilmesi için nüfus müdürlüğüne giden adayın yanında, adayın 2014-YGS Sınava Giriş Belgesi ile 2 fotoğrafının olması gerekiyor. İl/ilçe nüfus müdürlükleri pazar günü 07.00-10.15 saatleri arasında açık olacak.
Test kitapçığının poşetini siz açmalısınız!
Sınav saat 10.00’da başlayacak. 160 dakika sürecek. YGS’de uygulanacak testler, tek kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıdına işaretleyecek. Her bir soru kitapçığı matbaada özel olarak poşetlenecek. Soru kitapçıkları sınavda adaylara, salon görevlileri tarafından poşet içinde, açılmadan ve rastgele dağıtılacak. Soru kitapçığı poşeti adayın kendisi tarafından açılacak. Kitapçığı açılmış ya da yırtılmış olan adayların bu durumu o an görevlilere mutlaka bildirmeleri gerekiyor. Her soru kitapçığının “soru kitapçık numarası” farklı olacak. Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilecek. YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacak.
Paylaş