Paylaş
Ama bu yıl çocuğunu özel okula gönderecekler, devlet lisesine ilk aşamada kayıt yaptıramıyor. Yani nakil dönemine kadar devletten yana şansları yok.
Devlet okullarına gönderecekler 6-16 Temmuz arasında tatil yapamayacak. Tercih sayısı 25 olacak. Hiçbir şekilde tercih yapmayanlar otomatik olarak açıköğretime kayıt edilecek.
Bütün bu çalışmaların sonucu da 14 Ağustos’ta ilan edilecek. Boş kontenjanlar da o zaman duyurulacak.
Bu yıl yapılan önemli bir değişiklik de nakil tercih başvurularında oldu. 3 dönem halinde nakiller olacak. Nakillerde il, ilçe sınırlaması olmayacak, isteyen her öğrenci istediği ilde veya ilçede nakil için başvuru yapabilecek.
Nakiller 17-21 Ağustos’ta olacak, sonuçlar 24 Ağustos’ta ilan edilecek. İkinci dönem 24-28 Ağustos’ta olacak, sonuçları 31 Ağustos’ta duyurulacak.
Son nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül’de açıklanacak.
MESLEK LİSELİLERİN İKİ YILLIK ŞANSI AZALDI
Bu arada liseyi bitirip, üniversiteye girecekler ve özellikle meslek liseliler için de ÖSYM önemli bir çalışma yaptı. Üniversite ve bölümlerin kontenjanlarını açıklarken, meslek yüksekokullarını yakından ilgilendiren bir değişikliğe imza attı.
Buna göre meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçişle yerleştiği ön lisans programlarının kontenjanları ikiye bölündü. Sınavsız geçişle yerleşecek öğrencilerin kontenjanları YGS ile yerleşenlerden ayrıldı.
Aynı zamanda vakıf meslek yüksekokullarında tam burslu okuyacak öğrenci kontenjanları da YGS ve sınavsız geçiş şeklinde düzenlendi. Böyle olunca da ön lisans programlarının kontenjanlarının yüzde 60’ı sınavsız geçiş hakkı olan meslek liselilere ayrıldı.
Yüzde 40’ı da YGS’ye katılan diğer öğrencilere verildi. Burslu öğrenci kontenjanları da aynı oranda bölündü.
BU NE DEMEK?
Vakıf meslek yüksekokullarında artık tam burslu kontenjanlarına genel lise mezunlarının da yerleşebileceğini gösteriyor.
Ayrıca devlet üniversitelerindeki meslek yüksekokullarına genel lise mezunlarının da kapılarının daha fazla açılacağı anlamına geliyor.
Tabii her ne kadar meslek yüksekokullarının niteliğini arttırmak açısından olumlu bir adım olarak bu çalışma değerlendirilse de, sınavsız geçişe güvenip bu yılki YGS’ye katılmayan adayların mağdur olabilme ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor.
Paylaş