PaylaÅŸ
Belki kafanıza takılabilir. Bir Arap ülkesinde eğitime dair ne olabilir?
Ben de öyle düşünüyordum. Buraya gelince gördüm. Katar’da son yıllarda eÄŸitime yönelik çok büyük adımlar atılıyor.  Â
Â
Katar’da eğitim baş tacı
Â
Evet, Katar EmirliÄŸi Arap Yarımadası’nın doÄŸusunda, Basra Körfezine uzanan küçük bir ülke. Kültür, saÄŸlık, spor, turizm, ulaşım ve alt yapı gibi alanlarda devasa yatırımlar yapılıyor. Ama eÄŸitim yatırımları onların baÅŸ tacı. Çünkü, Katar Emiri Åžeyh Hamad Bin Halife Al Thani baÅŸa geçince eÅŸi Sheikha Mozah Bint Nasser Al Missned’leÂülkenin kadarinin eÄŸitimle deÄŸiÅŸeceÄŸine inanıyorlar. Ve Katar’ı yeni baÅŸtan bilgi üzerine kurmaya baÅŸlıyorlar. Her ikisi de kiÅŸisel, ulusal ve dünya çapında düzeninin ve sürdürülebilirliÄŸin anahtarı olarak eÄŸitimi görüyor. Tüm dünyada öncelikler arasında eÄŸitimin olması gerektiÄŸini düşünüyorlar ve kendi ülkelerinde bu nedenle bu konuyu bir numaraya oturtuyorlar.
Bunun için Katar Emiri’nin eşi Sheika Mozah’ın başında bulunduğu Katar Foundation (Katar Vakfı) ilk adımını eğitimle ilgili organizasyonlar ve çalışmalara ayırıyor. Katar Vakfı’nın amiral gemisi dünyanın sayılı üniversitelerini örneklerinin bulunduğu Eğitim Şehri gittikçe büyürken, bir yandan da dünya eğitimcilerini bir araya getirecek WISE’ı oluşturuyorlar.
Â
Yeni teknoljiler ve eÄŸitim
Â
WISE (Dünya EÄŸitim Ä°novasyonu Zirvesi) nin başına da eÄŸitime çok önem veren Dr. Abdulla bin Ali Al-Thani geliyor.ÂGeçen yıl bu toplantıların ilki yapılıyor. Bu yıl ikinci toplantısı ama, sanki senelerdir yapılıyor gibi. Toplantıların amacı eÄŸitim ve teknoloji konularını tüm dünya eÄŸitimcileriyle konuÅŸmak. Bu yıl yapılan ikinci toplantıda geliÅŸen yeni teknolojiler ışığında eÄŸitim konsepti belirleme üzerinde duruldu.
WISE  bilimsel araştırma, eğitim ve toplum, kültürü bir çatı altında topluyor.  Bu kuruluş inovatif, global platformda yer alacak, farklılık içerecek her çalışmaya kapısını açmış durumda.. Yeter ki bu eğitimi yapanlar ortak çalışmaya yönelip, etkin olsun. Kuruluş kendi ülkesinde de, dünyada da her türlü eğitim seviyesini ele alıyor. Yani aile içi şiddetle de, hayat boyu eğitimle de, okulöncesi ile de yakından ilgileniyor. Yeter ki, projeler topluma hitap etsin ve efektif olsun.
İşte tüm dünyadaki bu tür projelere kapısını açan WISE, eğitimde değişimi yakalamak için bu hafta olduğu gibi yılda bir kez eğitimcileri bir araya getiriyor. Eğitimde değişimi yakalamak için toplanan farklı kültürden katılımcılara ortak platform yaratıyor. Kanada’dan da, Afrika ülkelerinden gelen de fikirlerini aktarıyor. Bu fikirlerden ilham almak isteyen alıyor, eğitime gönül verenler birbirinden çok şey öğreniyor.
Â
AÇEV ödül aldı
Â
Toplantılarda herkes kendi deneyimlerini paylaşıyor. Zaten WISE’nin istediği de bu. Dünyada eğitim adına yapılan çalışmaları yakından takip ediyor. Uluslar arası platformda tanınan ve başarılı çalışmalara imza atan 6 kişilik uzmanlar kurulu bunları değerlendiriyor. Ve örnek olması için projelere ödül veriyor ve tüm dünyaya projeleri duyuruyor.  Bu yıl Pakistan, Türkiye, Nijerya, Amerika, İngiltere ve Güney Afrika ödülü aldı.
Â
Türkiye’den ödülü alan AÇEV (Anne Çocuk Vakfı)in oldu. AÇEV, üç gün boyunca projesini konferans alanında sergiledi. Ödülü alan AÇEV Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı ve CEO’su Ayla Göksel, gece boyunca Sheikha Mozah Bint Nasser Al Missned’leÂaynı masayı paylaÅŸtı.  Vakfın BaÅŸkanı AyÅŸen ÖzyeÄŸin ve iÅŸadamı eÅŸi Hüsnü ÖzyeÄŸin ile vakfın kurucularından Prof.Dr. ÇiÄŸdem Kağıtçıbaşı bu özel gecede Göksel’i yalnız bırakmadı.
Sonuç olarak, Katar’da insan potansiyeline en büyük yatırım yapılıyor, eÄŸitim adına çok ÅŸey oluyor.ÂKüçücük bir ülke ama, sadece içlerine kapanmıyor, dünyadaki modelleri alıp, kendi ülkelerine uyarılıyorlar.
Bizde ise eğitim yap boz tahtasının ötesine gidemiyor. Sistemlerin sürekli değiştiği ülkemizde eğitimde yenilik denince ne yazık ki siyasilerin aklına sadece sınavlar geliyor.
PaylaÅŸ